Domowy kompot jest znacznie zdrowszy od soków czy napojów gazowanych. Schłodzony świetnie ugasi nasze pragnienie w upalne dni. Możemy taki kompot przygotować z jednego lub wielu rodzajów owoców. Do kompotu świetnie nadaje się kisiel lub galaretka owocowa, nadaje lepszego smaku. Tak więc mając dostęp do dużej ilości różnych owoców róbmy kompoty bo we tych sokach w kartonach to tak na prawdę jest sam cukier a wiadomo, że dużo cukru to niezdrowo.
Zapraszam po kilka pomysłów na smaczne domowe kompoty domowej roboty :)
Kompot podwójnie jabłkowy
1 kg jabłek ( papierówki )
300 g chipsów jabłkowych ( domowych )
cukier do smaku
sok z 1/2 cytryny
1/2 laski kory cynamonu
4 l wody
Do garnka wlać wodę, dodać cynamon i zagotować.
Jabłka umyć, za pomocą specjalnego nożyka wyciąć gniazda nasienne i razem ze skórką włożyć do gotującej się wody.
Następnie dodać chipsy jabłkowe i gotować kompot 10 minut.
Po tym czasie wlać sok z cytryny i doprawić do smaku cukrem.
Kompot podawać dobrze schłodzony.
Kompot śliwkowo jabłkowy
2 kg żółtych śliwek
1 kg papierówek
1 galaretka truskawkowa
cukier do smaku
sok z 1/2 cytryny
4 l wody
Śliwki i jabłka umyć.
Z papierówek za pomocą specjalnego nożyka wyciąć gniazda nasienne.
Do dużego garnka wrzucić przygotowane owoce, zalać zimną wodą.
Od momentu zagotowania się wody kompot gotować na mniejszym ogniu około 10 minut.
Można krócej, ale ja wolę jak owoce się rozpadną.
Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym wlać sok z cytryny, dodać jeszcze do smaku cukier i ponownie wymieszać.
Kompot można spożywać ciepły lub schłodzić.
Kompot wieloowocowy
500 g jabłek
500 g gruszek
250 g aronii
250 g ciemnego winogrona ( drobnego )
cukier do smaku
3,5 l wody
Jabłka umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne i włożyć do garnka.
Owoce aronii ( najlepiej zrywanej po przymrozkach ) i winogrona umyć i włożyć do jabłek.
Gruszki obrać, umyć a potem usunąć gniazda nasienne i także wrzucić do garnka.
Wlać wodę i zagotować.
Kompot gotować 15 minut na małym ogniu.
Na koniec wyłączyć ogień pod garnkiem i posłodzić kompot do smaku.
Owocowy kompot na kisielu
600 g jabłek ( papierówki )
300 g śliwek
300 g truskawek ( mrożone )
4 średnie gruszki
1/4 szk soku z cytryny
1 kisiel wiśniowy
cukier do smaku
3,5 l wody
Do garnka wlać wodę i zagotować.
Z umytych owoców usunąć pestki, pokroić na cząstki razem ze skórką i wrzucić do gotującej się wody.
Gdy się zagotują wlać sok z cytryny oraz kisiel wymieszany w 1/3 szk wody.
Wszystko zagotować i dosłodzić kompot do smaku.
Potem kompot schłodzić bo najlepiej smakuje schłodzony.
Kompot z rabarbaru
1 kg rabarbaru
1 galaretka wiśniowa
2,5 l wody
5 łyżek cukru
1 szczypta soli
Do garnka wlać wodę.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki 1-1,5 cm.
Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i gotować około 10 minut.
Na koniec wsypać cukier i galaretkę oraz sól i mieszać aż galaretka się rozpuści.