Z sezonowych owoców można ugotować pyszny i aromatyczny kompot. Dobrze schłodzony ugasi nasze pragnienie, a gorący rozgrzeje. Lubicie takie domowe kompoty? Gotujecie?
Lato to czas gdy mamy dostęp do dużej ilości sezonowych owoców, pysznych i pachnących. Zawsze w sezonie staram się gotować kompoty, a uwielbiam je gorące, nawet w upały. Kompot można wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, taki mocno schłodzony idealnie ugasi nasze pragnienie. Kompot jest doskonałym dodatkiem do obiadu, pasuje do drugiego dania. można go zrobić z jednego rodzaju owoców czy z mieszanych, posłodzić do smaku cukrem lub miodem prawdziwym. Można dodać gałązki mięty, będzie wtedy bardziej orzeźwiający, można dodać kawałki cynamonu czy goździki, te przyprawy dodadzą mu cudownego aromatu. Bardzo polecam gotować kompoty. Zapraszam po przepisy.
Moje przepisy na pyszne i aromatyczne kompoty:
Miętowo-jabłkowy kompot.
Pyszny i pachnący miętą kompot. Ja bardzo uwielbiam takie smaki. Mięta i jabłka to bardzo pyszne połączenie. Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo jabłek
kilka gałązek mięty
cukier do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Gałązki mięty płuczemy.
3. Do garnka wkładamy jabłka, gałązki mięty, zalewamy gorącą wodą, około 3-4 szklanki. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Słodzimy do smaku.
4. Ugotowany kompot przykrywamy pokrywką i odstawiamy żeby naciągnął aromatu. Przed podaniem można przecedzić.
5. Smacznego.
Śliwkowo-brzoskwiniowy kompot.
Pyszny kompot ze śliwek i brzoskwiń z nutką cynamonowo-goździkową. Ja najbardziej uwielbiam gorący. Ten jest pysznie aromatyczny. Zapraszam:)
Składniki:
1 kg śliwek
pół kg brzoskwiń
kilka goździków
cukier do smaku
cynamon według uznania
Wykonanie:
1. Śliwki i brzoskwinie myjemy, następnie przekładamy je do garnka, dodajemy goździki i cynamon , zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.
2. Na koniec dodajemy cukier do smaku. Kompot przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut, żeby nabrał aromatu. Po tym czasie kompot przecedzamy i podajemy.
3. Smacznego.
Czereśniowo-porzeczkowy kompot.
Uwielbiam gdy w lecie krzaczki uginają się od owoców. Można z nich przyrządzić same pyszności. Polecam ugotować pyszny owocowy kompot. Ja uwielbiam gorący, pełen aromatu. Zapraszam:)
Składniki:
2 kg czereśni
1 szklanka czarnej porzeczki
1 szklanka czerwonej porzeczki
woda
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Owoce dokładnie oczyszczamy i płuczemy, następnie dokładnie osączamy z wody.
2. Przygotowane owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości owoców. Dodajemy cukier do smaku i przykrywamy, odstawiamy na chwilę, żeby kompot nabrał aromatu.P o tym czasie kompot przecedzamy i podajemy, zimny lub gorący.
3. Zapraszam i smacznego życzę:)
Kompot z rabarbaru.
O tej porze roku u mnie nie może zabraknąć pysznego kompotu z rabarbaru. Ja najbardziej lubię pić gdy kompot jest gorący. Zapraszam :)
Składniki:
pół kilo rabarbaru
cukier do smaku
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka prawdziwego miodu
Wykonanie:
1. Rabarbar oczyszczamy,myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą ( około 2 litry ).
2. Następnie gotujemy do miękkości. Gdy rabarbar będzie miękki do kompotu dodajemy miód, cukier waniliowy i cukier do smaku. Mieszamy.
3. Następnie kompot przykrywamy i odstawiamy na chwilę, żeby nabrał aromatu.
4. Przed podaniem przecedzamy.
5.Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.