Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Konkretna sztuka mięsa - karkówka

Konkretna sztuka mięsa na domowe imprezy. Dania idealne dla typowych mięsożerców.Mięso przygotowane w sosie lub bulionie jest niezwykle aromatyczne, kruche i rozpływające się w ustach.

Tak jak już Wam wspominałam w rodzinie mam w większości mięsożerców. Od czasu do czasu lubimy zjeść taki konkretny obiad z ,,niemało" kalorycznym mięskiem. Karkówkę możemy przyrządzić na wiele sposobów. Wśród uwielbianym mamy te w sosach. Poczynając od karkówki w sosie śmietanowo-pieczarkowym, kończąc na ostrym sosie z wykorzystaniem śródziemnomorskiego ajwaru. Mięso przygotowane w sosie lub bulionie jest niezwykle aromatyczne, kruche i rozpływające się w ustach. 

Karkówka po flisacku
Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie.
1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
Przyprawa uniwersalna typu Kucharek
Musztarda łagodna miodowa
Mąka do obtoczenia
Olej do obsmażenia
3 marchewki
1/2 czerwonej papryki
7 ziemniaków
200 g boczku wędzonego
Garść natki pietruszki
2 cebule
Sól
Pieprz
1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego

Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smarujemy z obydwu stron musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło.

Konkretna sztuka mięsa - karkówka

 

Karkówka w ajwarze i pomidorach
Bardzo ostra i aromatyczna pieczona karkówka. Ajwar i krojone pomidory sprawiają, że mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru.
1 kg karkówki
Przyprawa do duszonego mięsa
Sól
Czarny pieprz w ziarnach
5 cebul
4 marchewki
1 łyżka przyprawy uniwersalnej do warzyw
195 g ostrego ajwaru
395 g krojonych pomidorów z bazylią
100 ml wody

Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, solą i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu. Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą stronę.

Konkretna sztuka mięsa - karkówka

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Krucha i mocno doprawiona przyprawami karkówka, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym.

500 g karkówki
Przyprawa do karkówki
Liść lubczyku
Ostra czerwona papryka
Oliwa z oliwek
500 g pieczarek
0,5 szklanki śmietany 12%
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Koperek

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny). Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem).
Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną rozmieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do momentu zagotowania. Sosem zalewamy karkówkę. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Konkretna sztuka mięsa - karkówka

 

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej.

600 g karkówki
Przyprawa do karkówki
Przyprawa do mięsa
2 czerwone papryki
2 cebule
1 kostka rosołowa
3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
2 szklanki wody
0,5 szklanki łagodnego keczupu
Czosnek granulowany
Ostra papryka
Liść lubczyku
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia


Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody. Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną.

Konkretna sztuka mięsa - karkówka

 

Ostra duszona karkówka

Krucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko.

500 g karkówki
300 g pieczarek
100 g włoszczyzny paski
1 szklanka bulionu
Sól
0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Olej do obsmażenia mięsa

Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nacieramy solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i ostrą czerwoną papryką. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do mięsa. Dokładamy także włoszczyznę. Wszystko podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso od czasu do czasu trzeba przemieszać.

Konkretna sztuka mięsa - karkówka

Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym

Karkówka o wyrazistym i konkretnym smaku. Mięso jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Smak zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe.
1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
2 cebule
300 g pieczarek
Zalewa:
1 szklanka keczupu
1,5 łyżki chrzanu
1,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki słodkiej papryki

Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli. W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1,5 godziny.

Konkretna sztuka mięsa - karkówka

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak