Z ziemniaków zrobimy kopytka , podstawowy przepis na kopytka.
Ziemniaki odmiana Bryza około 1 kg, obrać ,zalać zimną wodą i gotować do miękkości, następnie odcedzić , i zostawić aby ostygły. Najlepsze są następnego dnia.
Ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę pszenną tyle aby zagnieść ciasto ,jajko i sól do smaku. Masę dzielimy na części, rolujemy wałeczki na grubość kciuka, lekko spłaszczam , tnę na 2 cm. kawałki. Wodę w garnku zagotować , posolić . Wrzucać kopytka, gotować od wypłynięcia minutę, ugotowane przelać zimną wodą .Podawać polane np. masełkiem,lub
z skwarkami i tymiankiem:
Do podstawowego ciasta na kopytka dodajemy świeże listki tymianku, zagniatamy ciasto .Dzielimy na porcję ,rolujemy paluchy ,tniemy na kopytka, gotujemy w osolonej wodzie.
Pół kilograma słoninki kroimy w kosteczkę , zasmażyć na patelni ,polewamy kopytka ,podajemy na ciepło.
SMACZNEGO :)
lub z sosami np. warzywnym:
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
2 marchewki
1/2 puszki kukurydzy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,dodać pomidory ,marchewkę startą na drobnych oczkach ,dusić do miękkości , dodać kukurydzę , zmiażdżony ząbek czosnku.
Następnie doprawić solą i pieprzem , dodać kopytka , wymieszać .
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać na ciepło.
Smacznego :)