Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kopytka

Ziemniak, kartofel, pyra ile nazw tyle odmian.Irys odmiana idealny na frytki ,z bryzy kopytka i pyzy będą mięciutkie i aksamitne, a na sałatkę bawarską polecam denary.

Z ziemniaków zrobimy kopytka , podstawowy przepis  na kopytka.

Kopytka

Ziemniaki odmiana Bryza około 1 kg, obrać ,zalać zimną wodą i gotować do miękkości, następnie odcedzić , i zostawić aby ostygły. Najlepsze są następnego dnia.

Ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę pszenną tyle aby zagnieść ciasto  ,jajko i sól do smaku. Masę dzielimy na części, rolujemy wałeczki na grubość kciuka, lekko spłaszczam , tnę na 2 cm. kawałki. Wodę w garnku zagotować , posolić . Wrzucać kopytka, gotować od wypłynięcia minutę, ugotowane przelać zimną wodą .Podawać polane np. masełkiem,lub

z skwarkami i tymiankiem:

Do podstawowego ciasta na kopytka dodajemy świeże   listki tymianku, zagniatamy ciasto .Dzielimy na porcję ,rolujemy paluchy ,tniemy na kopytka, gotujemy w osolonej wodzie.

Pół kilograma słoninki kroimy w kosteczkę , zasmażyć  na patelni ,polewamy  kopytka ,podajemy  na ciepło.

SMACZNEGO :)

Kopytka

lub z sosami np. warzywnym:

1 cebula

1 puszka pomidorów krojonych

2 marchewki

1/2 puszki kukurydzy

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

szczypiorek


Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,dodać pomidory ,marchewkę startą na drobnych oczkach ,dusić do miękkości , dodać kukurydzę , zmiażdżony ząbek czosnku.

Następnie doprawić solą i pieprzem , dodać kopytka , wymieszać .

Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Podawać na ciepło.

Smacznego :)

Kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak