Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotlety mielone z różnym nadzieniem

Gdy po pracy jesteśmy zmęczeni i nie mamy ochoty zbyt wiele czasu spędzić w kuchni, wystarczy mięso zmielić, połączyć z kilkoma składnikami i powstaje szybki obiad mięsny .

W moim rodzinnym domu kotlety mielone robi się tylko i wyłącznie z mięsa gotowanego z rosołu, u męża zaś z surowego mielonego mięsa. Dwa odmienne sposoby a jak zasadniczo zmienia się ich smak.

Dotychczas przyrządzałam je z następującym nadzieniem:

- z ogórkiem kiszonym

- buraczkami

- żółtym serem

- pieczarkami

- brokułami

Choć tak naprawdę można nadziać je wszystkim tym, czym dusza zapragnie.

Takie kotleciki mogą stanowić również wkładkę mięsną do domowych hamburgerów.

Tradycyjne mielone

Mięso (ja używam z rosołu: udko z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowego)
1 bułka
1 cebula
1 jajko
tłuszcz do smażenia
przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić wraz z cebulą, pod koniec zmielić również bułkę namoczoną w wodzie, dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać. Formować kotleciki. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Kotlety mielone z różnym nadzieniem

Kotlety mielone z brokułami, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami

Mięso (ja używam z rosołu: udko z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowego)
1 bułka
1 cebula
1 jajko
3-4suszone pomidory
kilka różyczek brokułów
kilka łodyg zielonej pietruszki
listki świeżych ziół: oregano, rozmaryn, bazylia
tłuszcz do smażenia
przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie do smaku

 

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić wraz z cebulą, pod koniec zmielić również bułkę namoczoną w wodzie, dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać. Rękoma urwać kawałek mięsa, zrobić na ręce "placek", ułożyć na środek wymieszane pokrojone pomidory suszone i pogniecione brokuły, posypać posiekanymi świeżymi ziołami i pietruszka zieloną, zwinąć tak by nadzienie znajdowało się w środku. Mielone smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Kotlety mielone z różnym nadzieniem

  Kotlety mielone z różnym nadzieniem

Wieprzowe kotlety mielone

200g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 kromki weka pszennego
1 szklanka mleka lub wody
sól, pieprz, ostra papryka
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia

Wek namoczyć w wodzie lub w mleku. Mięso połączyć razem z namoczonym, odsączonym wekiem, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulką, wyrobić i przyprawić do smaku. Opanierować w bułce tartej. Smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu.

Kotlety mielone z różnym nadzieniem

Kotlety mielone z różnym nadzieniem

Często przyrządzam do nich sos musztardowy:

ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)

przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie

do sosu koperkowego: dodatkowo posiekany koperek

Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy, wymieszać. Powstałym sosem polać kotlety mielone.

Kotlety mielone z różnym nadzieniem 

Można podać je polane nim, lub kilka minut pogotować w sosie, sprawia to że kotleciki są jeszcze bardziej kruche.

Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:29
Super pomysły na pyszne mielone i smakowity obiadek;)
anka1988 09.01.2017 09:14
ze śliwką, fajna odmiana :) nie jadłam jeszcze. Elu, u mnie tradycyjne to koniecznie w sosie :)
bietka 09.01.2017 08:52
smaczne kotleciki mielone, jak dla mnie najlepsze są tradycyjne :)
Ola1984 09.01.2017 06:46
U mnie bardzo często goszczą kotlety mielone ze śliwka - bardzo je lubimy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak