W moim rodzinnym domu kotlety mielone robi się tylko i wyłącznie z mięsa gotowanego z rosołu, u męża zaś z surowego mielonego mięsa. Dwa odmienne sposoby a jak zasadniczo zmienia się ich smak.
Dotychczas przyrządzałam je z następującym nadzieniem:
- z ogórkiem kiszonym
- buraczkami
- żółtym serem
- pieczarkami
- brokułami
Choć tak naprawdę można nadziać je wszystkim tym, czym dusza zapragnie.
Takie kotleciki mogą stanowić również wkładkę mięsną do domowych hamburgerów.
Tradycyjne mielone
Mięso (ja używam z rosołu: udko z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowego)
1 bułka
1 cebula
1 jajko
tłuszcz do smażenia
przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić wraz z cebulą, pod koniec zmielić również bułkę namoczoną w wodzie, dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać. Formować kotleciki. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kotlety mielone z brokułami, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami
Mięso (ja używam z rosołu: udko z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowego)
1 bułka
1 cebula
1 jajko
3-4suszone pomidory
kilka różyczek brokułów
kilka łodyg zielonej pietruszki
listki świeżych ziół: oregano, rozmaryn, bazylia
tłuszcz do smażenia
przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie do smaku
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić wraz z cebulą, pod koniec zmielić również bułkę namoczoną w wodzie, dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać. Rękoma urwać kawałek mięsa, zrobić na ręce "placek", ułożyć na środek wymieszane pokrojone pomidory suszone i pogniecione brokuły, posypać posiekanymi świeżymi ziołami i pietruszka zieloną, zwinąć tak by nadzienie znajdowało się w środku. Mielone smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wieprzowe kotlety mielone
200g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 kromki weka pszennego
1 szklanka mleka lub wody
sól, pieprz, ostra papryka
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia
Wek namoczyć w wodzie lub w mleku. Mięso połączyć razem z namoczonym, odsączonym wekiem, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulką, wyrobić i przyprawić do smaku. Opanierować w bułce tartej. Smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu.
Często przyrządzam do nich sos musztardowy:
ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
do sosu koperkowego: dodatkowo posiekany koperek
Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy, wymieszać. Powstałym sosem polać kotlety mielone.
Można podać je polane nim, lub kilka minut pogotować w sosie, sprawia to że kotleciki są jeszcze bardziej kruche.