Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kremówka Papieska- Wadowicka czy europejska?

Od dawna Kremówka Wadowicka jest znana na całym świecie. To za sprawą naszego Wielkiego Rodaka Jana Pawła II. Kremówka to bardzo dobre ciasto, które je chyba każdy pielgrzym, który przyjeżdża do Wadowic.

Kremówka Papieska- Wadowicka czy europejska?

 

Jako, że mieszkam niedaleko Wadowic, bo tylko kilka kilometrów od miasta, postanowiłem, ze napiszę o tej słodkości, która jest rozsławiona na całym świecie.

KREMÓWKA: ciasto na cieście francuskim przełożonym kremem waniliowym lub budyniowym, zazwyczaj posypane cukrem pudrem. 

 

Podczas swojej pielgrzymki do Wadowic 16 czerwca 1999 r. papież wypowiedział wszystkim nam znane zdanie: Po maturze chodziliśmy na kremówki... I się zaczęło. Od tamtej pory, przybyło w Wadowicach cukierni a każdy pielgrzym obowiązkowo wyposażał się w wadowicką Kremówkę. Dziwi mnie o tyle fakt, że papież wraz z kolegami chodził na kremówki do nie istniejącej już cukierni na rogu Rynku i ul. Mickiewicza. Teraz co się wejdzie do cukierni w Wadowicach wszystkie mają KREMÓWKĘ WADOWICKĄ lub PAPIESKĄ. Moja ciotka, która była kiedyś na wycieczce we Włoszech zauważyła, że w jednej z włoskich cukierni też są sprzedawane kremówki, z napisem KREMÓWKI PAPIESKIE. Jak widać, chyba w całej Europie mogą one być sprzedawane, bo to ciastko, które chyba zna każdy i każdy je kupi, dzieki rekomendacji Papieża.

Muszę przyznać, ze kremówki są naprawdę bardzo smaczne. Jeśli nie mieliście jeszcze Państwo przyjemnosci jej spróbować, a będziecie przejeżdżać przez Wadowice, to serdecznie polecam wstąpić do jedej z Wadowickiej cukierni i wypróbować, bo naprawdę warto.

A jeśli nie macie takiej szansy odwiedzenia Wadowic to podam przepis na dobry przepis na kremówkę:





KREMÓWKA

Składniki:
CIASTO
30 dag mąki
kostka margaryny
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
MASA
1 litr mleka
10 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
2 cukry wanilinowe
4 jajka
10 dag cukru
DO POSYPANIA
cukier puder

CIASTO: Mąkę wsypać na stolnicę, dodać jajko, margarynę, posiekać całość nożem i połączyć, pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić dosyć miękkie ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze śmietany żeby ciasto było gładkie. Ciasto zawinąć do woreczka i dać na noc do lodówki. Na drugi dzień upiec 2 biszkopty. Piec w temp. 180 st. przez 15-20 minut.
MASA: Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Jajka całe ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać rozpuszczoną mąkę, ciągle mieszając, Wlać ubite jajka, mieszać i zagotować przez chwilkę, Odstawić, wystudzić.
Gdy będzie masa zimna wyłożyć na pierwszy biszkopt, potem położyć na tę masę drugi biszkopt. Oprószyć bardzo dokładnie cukrem pudrem. 

życzę smacznego!

 

 

pozdrawiam

Anna133 17.07.2011 08:57
a ja jestem z wadowic i szkoda że mało gdzie można kupić prawdziwa kremówkę :(
gosia47-47 16.07.2011 07:10
super, też jak byłam kiedyś we Włoszech widziałam naszą kremówkę papieską, ale powiem tyle że się o wiele różni od tej wadowickiej :D jadłam nie raz :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak