Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krokiety idealne na obiad

Krokiety to nic innego jak naleśnik a w nim zamknięty pyszny farsz.


Krokiety to nic innego jak naleśnik a w nim zamknięty pyszny farsz. A całość otulona chrupiącą panierką.
Farsze możemy przygotować różne, mogą to być tak zwane przeglądy lodówki czy zaplanowane nietypowe lub tradycyjne.
Ja dość często robię krokiety na obiad a do nich jest czerwony barszczyk.
Wiele osób uważa, że krokiety to danie pracochłonne ale ja osobiście uważam, że tak nie jest.
Zrobienie krokietów to kwestia dobrej organizacji pracy i pomysłu jakie te krokiety mają być.
Zapraszam na kilka pomysłów na smaczne i nietpowe krokiety.


Krokiety z farszem ryżowo kurkowym

 

Krokiety idealne na obiad

FARSZ :
1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim ( 100 g )
200 g blanszowanych kurek
250 g kiełbasy cienkiej ( u mnie schabowa )
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej naci selera
50 g żółtego sera
sól czosnkowa
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
kilka łyżek oleju
NALEŚNIKI :
2 szk mleka
2,5 szk mąki pszennej typ 500
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
3 jajka
DODATKOWO :
jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól

NADZIENIE :
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć woreczek z ryżem i gotować według zaleceń.
Po ugotowaniu odsączyć, rozciąć woreczek i przesypać ryż do garnka.
W szerokim rondlu rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażyć a następnie dodać kurki.
Całość smażyć chwilę, dodać przyprawy, ryż i posiekany seler, wymieszać farsz i lekko przestudzić.
Na koniec dodać starty żółty ser i ponownie wymieszać farsz.
NALEŚNIKI :
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.
Odstawić na 15 minut a potem nalewać łyżka wazową porcje ciasta na gorącą patelnię i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Usmażone układać jeden na drugim na talerzu.
WYKONANIE :
Na naleśniki kłaść porcje nadzienia, składać lub zawijać w krokiety.
Następnie każdy krokiet zanurzać w rozmąconym z odrobiną soli jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z każdej strony.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na gorąco.

 


Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką

 

Krokiety idealne na obiad

16 naleśników
FARSZ :
1 duża cebula
2 duże marchewki
750 g gotowanych grzybów leśnych ( u mnie opieńki i siniaki )
1 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ( każdy po 100 g )
sól
pieprz
pieprz cayenne
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
DODATKOWO :
bułka tarta do panierowania
2 jajka
1/4 szk mleka
sól
olej do smażenia

Usmażyć naleśniki według swojego przepisu.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię lub szeroki rondel i podsmażyć.
Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebuli.
Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i natkę pietruszki i wszystko chwilę smażyć.
Farsz doprawić do smaku i jeszcze chwilę smażyć.
Do farszu dodać opróżnioną z woreczków kaszę, wymieszać farsz i przestudzić.
Na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu i składać krokiety w koperty.
Potem każdy z nich zanurzać w jajku rozmieszanym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony czysty barszczyk.

 


Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami

 

Krokiety idealne na obiad

15 naleśników
Farsz :
500 g ugotowanego na sypko ryżu ( waga po ugotowaniu )
1 cebula
500 g łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
1 garść rukoli
sól
pieprz
Dodatkowo ;
jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Naleśniki usmażyć według swojego przepisu.
Farsz :
Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować.
Posolić i gotować do miękkości, potem wyjąć łyżką cedzakową do miseczki i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku.
Na patelnię wlać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone także w kostkę pieczarki i usmażyć.
Ryż ( jeśli nie mamy ugotowanego to należy go ugotować ) przełożyć do miski, dodać zmielone mięso i podsmażone składniki oraz posiekaną rukolę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyby farsz okazał się za suchy można dolać trochę wywaru z mięsa.
Gotowy farsz rozdzielić na każdy naleśnik, zawijać w krokiety.
Obtaczać je w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron i podawać na gorąco.

 


Krokiety z mieszanym farszem

 

Krokiety idealne na obiad

Farsz :
600 g mięsa gulaszowego wieprzowego
2 saszetki kaszy jęczmiennej ( 2 x po 100 g )
2 cebule
3 garście suszonych grzybów
1 szk groszku konserwowego
1 szk marchewki konserwowej
do smaku :
sól
ognista mieszanka przypraw
pieprz
czosnek granulowany
kilka łyżek oleju
Naleśniki :
3 szk mleka
1 szk oranżady
2 szk wody
3 jajka
5 szk mąki pszennej typ 500
1/5 szk oleju
do smaku :
sól
kurkuma
curry indyjskie
Pozostałe dodatki :
jajka
sól
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Farsz :
Grzyby zalać wodą i namoczyć, ugotować, wystudzić i odcedzić.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć z wody, wyjąć z woreczków i przełożyć do miski.
Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości lekko soląc wodę.
Po ugotowaniu mięso wystudzić ale w wywarze.
Cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.
Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy na sicie.
Przygotować miskę na farsz i maszynkę do mięsa z grubym sitkiem.
Wyjąć mięso z wywaru i zmielić razem z grzybami, dodać pozostałe podsmażoną cebulę, kaszę i przyprawy i wymieszać farsz.
Następnie dodać marchew i groszek i delikatnie wymieszać.
W razie potrzeby doprawić.
Naleśniki :
Do dużej miski wlać płynne składniki, wbić jajka i wymieszać.
Mąkę wsypywać porcjami i miksować mikserem aż ciasto będzie gładkie, dodać sól, kurkumę i curry i wymieszać.
Dolać olej, wymieszać i ciasto odstawić na kilkanaście minut.
Potem nalewać porcje ciasta na patelnię do naleśników i robiąc okrężne ruchy rozprowadzić ciasto po patelni.
Smażyć naleśniki z obu stron a potem kłaść je piętrowo na talerzu.
Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zwijać krokiety w rulony, panierować w bułce tartej, zanurzać w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej lekko spłaszczając.
Krokiety smażyć z obu stron na rumiany kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać np. z czerwonym barszczykiem z czerwonym barszczykiem na gorąco.

 


Krokiety z remanentu

 

Krokiety idealne na obiad

Na naleśniki :

3 szk mąki pszennej
1 szk oranżady
3 szk mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju
Farsz :
3/4 szk ugotowanego na sypko ryżu
350 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1,5 szk mieszanki chińskiej ( mrożonej )
1/2 szk startego żółtego sera
1/2 szk rzeżuchy
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżki oleju
Dodatkowo :
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania


Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Odstawić je na 15 minut.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie nalewać porcje ciasta, ale więcej niż na tradycyjne cienkie naleśniki.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone mięso i je podsmażyć.
Dodać warzywa i przyprawy i dalej smażyć aż warzywa zmiękną.
Farsz przestudzić i dodać ryż oraz rzeżuchę i ser i wymieszać.
Na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu, składać w kopertę i obtoczyć w bułce tartej.
Podsmażyć krokiety na patelni z rozgrzanym olejem.

jola91 18.05.2016 10:28
Wspaniale przygotowane krokiety ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak