Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Król świątecznego stołu. Czyli...

Czyli barszcz czerwony. Takkk. Nie wiem jak,to wygląda u Was,ale ja cały rok czekam właśnie na tą zupę, na barszcz czerwony. Serwowany w większości domów,chociaż spotkałam się również,że w Wigilię podawany jest barszcz biały a czerwony na Wielkanoc..no cóż...co dom to co innego.  Z czym podawać barszcz? Oczywiście,z tym co lubicie. Paszteciki,krokiety, pierożki,zapiekanki,kluseczki. Jednak u mnie najbardziej lubimy ten z uszkami. Barszcz czerwony z uszkami Barszcz: 2

Czyli barszcz czerwony. Takkk. Nie wiem jak,to wygląda u Was,ale ja cały rok czekam właśnie na tą zupę, na barszcz czerwony. Serwowany w większości domów,chociaż spotkałam się również,że w Wigilię podawany jest barszcz biały a czerwony na Wielkanoc..no cóż...co dom to co innego. 

Z czym podawać barszcz? Oczywiście,z tym co lubicie. Paszteciki,krokiety, pierożki,zapiekanki,kluseczki. Jednak u mnie najbardziej lubimy ten z uszkami.

Król świątecznego stołu. Czyli...

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz:

2 kg buraków

200 g marchewki

1/2 kg jabłek

4 ząbki czosnku

4 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

100 g suszonych śliwek

4 l wody

10 g majeranku

2 ziarna pieprzu

50 ml octu balsamicznego

sól

pieprz biały

Do wody wrzuć liście laurowe,pieprz czarny,ziele angielskie. Dodaj śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,pokrojoną marchewkę,obrane i pokrojone buraki oraz ząbki czosnku.

Dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny.

Całość zagotuj. Gotuj ok. 2 minut od momentu zagotowania.

Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.

Uszka:

500 g mąki

120 g suszonych grzybów

2 cebule

1-2 łyżeczki soli

150 ml ciepłej wody

olej rzepakowy

Grzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.

Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę majeranku,białego pieprzu i soli.

Dodaj odrobinę oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.

Do miski wsyp mąkę,dodaj sól i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.

Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobinę farszu,ok. 1 łyżeczkę. 

Sklej uszka. Gotowe odstaw na 10 minut.

Uszka gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij je łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch.

Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw solą,białym pieprzem i octem balsamicznym.

Podawaj z uszkami.

 

Król świątecznego stołu. Czyli...

bietka 05.12.2016 19:09
u nas na Wigilię barszcz czerwony z uszkami jest obowiązkowo : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak