Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche babeczki - uczta dla podniebienia

Kruche babeczki zachwycają wyglądem i smakiem. A robi się je tak łatwo.

Kruche babeczki to świetna propozycja na deser na co dzień, od święta, na kinderbale czy na uroczystość dziecka w szkole. Można by okazje wyliczać i wyliczać. Taka babeczka to miła odmiana na deser ale i też przyjemność z ich robienia a potem zajadania. Ułatwieniem jest to, że w codziennym pędzie i zapracowaniu czasem nie mamy czasu na ich upieczenie. Nic nie szkodzi, spody do tych babeczek możemy upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Potem wystarczy je udekorować i mamy super smaczne i kolorowe babeczki. A jeżeli chodzi o osoby, które nie mają z pieczeniem po drodze mogą kupić w sklepach gotowe już spody ( można zakupić w wersji na słodko ale i na słono, które będą idealne na wytrawne przekąski ). Zapraszam na kilka inspiracji na kruche babeczki te na słodko.

 

Babeczki z jagodami

 

Kruche babeczki - uczta dla podniebienia

15 gotowych kruchych babeczek
250 g sera białego typu włoskiego
1,5 łyżki masy krówkowej truflowej
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki słodkiej śmietany
świeże jagody
małe listki melisy


Rozłożyć babeczki.
Jagody umyć i odsączyć na sicie.
Do miski włożyć ser, śmietanę, cukier waniliowy i masę krówkową i mikserem utrzeć gładka masę.
Za pomocą szprycy lub zwykłego woreczka foliowego napełnić masą każdą babeczkę.
Następnie dookoła obłożyć jagodami i po jednej na środku.
Na koniec babeczki udekorować listkami melisy.

 

Babeczki brzoskwiniowy raj

 

Kruche babeczki - uczta dla podniebienia

Masa:
2 brzoskwinie
200 g serka mascarpone
2 łyżki jogurtu greckiego
1 cukier waniliowy
karmel z wanilią w młynku

Ciasto:
100 g mąki krupczatki
50 g maki pszennej
1 żółtko
1 płaska łyżka kakao
75 g margaryny 
35 g cukru

Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść ciasto.
Włożyć je do woreczka i włożyć do lodówki aby sie schłodziło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepić nim foremki do babeczek.
Piec babeczki przez 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Nastepnie babeczki wystudzić i wyjąć z foremek.

Serek i jogurt utrzeć z cukrem waniliowym.
Umyte brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Dodać owoce do masy serowo jogurtowej i wymieszać.
Na każdą z babeczek nakładać łyżeczką nadzienie a na koniec posypać z wierzchu karmelem z wanilią


Babeczki kawowo jogurtowe

 

Kruche babeczki - uczta dla podniebienia

Ciasto :
300 g mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
200 g margaryny
4 łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa :
1 jogurt naturalny ( 350 g )
4 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
1/3 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka agrestowa
odrobina niebieskiego i żółtego barwnika spożywczego w żelu
Dodatkowo :
płatki migdałowe
kolorowa posypka do ciast

Do miski robota z nożami do siekania wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki na ciasto.
Siekamy składniki aż się zrobi kruszonka.
Ciasto wyjmujemy na blat lub stolnicę, szybko zbijamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, przygotowujemy foremki do babeczek.
Ciasto kawowe dzielimy na 20 części, formujemy w kulki i kładziemy do foremek.
Naciskając kulki na środku wylepiamy foremki po same brzegi.
Można ciasto w foremkach nakłuć widelcem ale nie ma takiej konieczności.
Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek uważając aby się nie poparzyć i wystudzić je na kratce.
Galaretkę agrestową dokładnie wymieszać z gorącą i przegotowaną wodą i schłodzić.
Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i chwilę miksować.
Dodać serek mascarpone i barwniki i dokładnie wymieszać.
Na koniec wlać schłodzoną ale płynną galaretkę.
Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki aby trochę stężała.
Gdy ma odpowiednią konsystencję przełożyć ją do szprycy lub dekoratora do ciast i napełnić masą babeczki.
Po napełnieniu ich posypać z wierzchu płatkami migdałowymi i posypką.


Babeczki z morelą i kiwi na śmietanowym kremie

 

Kruche babeczki - uczta dla podniebienia

CIASTO :
3 czubate łyżki otrąb owsianych ( wysokobłonnikowych 18 % )
3 szk mąki
2 jajka
200 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego
MASA ŚMIETANOWA :
250 ml śmietanki kremówki
140 g serka waniliowego
cukier do smaku
DODATKOWO :
2 morele
2 kiwi

Przygotować robot.
Najpierw umieścić w jego misce noże do siekania.
Wrzucić wszystkie składniki na ciasto i najlepiej za pomocą funkcji PULS połączyć składniki w bryłę.
Potem wyjąć ciasto na blat, podsypać odrobiną mąki i zagnieść szybko ciasto.
Foremki do babeczek ( u mnie 20 sztuk ) rozłożyć na blacie.
Ciasto podzielić na porcje, uformować kulki i włożyć do każdej foremki.
Ciastem wylepić foremki i wstawić foremki na kratce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 minut.
Po upieczeniu spody babeczek wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
MASA ŚMIETANOWA :
Tym razem do umytej i wytartej do sucha miski robota włożyć końcówkę do ubijania białek.
Wlać śmietankę i ubić, potem lekko dosłodzić i jeszcze chwilę miksować.
Potem wyłożyć śmietankę do miski, dodać serek i wymieszać ( można użyć ręczny mikser ).
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nią spody babeczek.
Na koniec udekorować babeczki pokrojonymi kiwi i morelami.
( Z tej porcji ciasta można zrobić więcej spodów wylepiając foremki cieńszą warstwą ciasta ).


Czekoladowe babeczki z mango

 

Kruche babeczki - uczta dla podniebienia

Ciasto:
200 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
200 g margaryny
100 g cukru
2 szczypty soli
1 żółtko
2 łyżeczki kakao

Masa:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru
1/2 mango
czekolada w młynku do posypania

Przygotować robot z nożami do siekania.
Wsypać obie mąki, cukier, kakao, sól, dodać żółtka i margarynę i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto podzielić na 20 kulek.
Umieścić je w foremkach do babeczek i dociskając do ścianek wylepić foremki ciastem i nakłuć widelcem.
Babeczki piec w temperaturze 200 stopni przez 12-15 minut.
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.

Śmietanę ubić z cukrem.
Gdy jest odpowiedniej konsystencji wmiksować na wolnych obrotach serek mascarpone.
Następnie dodać pokrojone w kosteczkę mango i delikatnie połączyć ze śmietaną, ale mieszać już łyżką.
Na babeczki kłaść łyżką masę lub wyciskać szprycą z końcówką o dość sporym otworze, bo mango może zapychać otworek.
Na koniec babeczki posypać czekoladą z młynka.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak