Kruche rogaliki to pyszne słodkości, które można podać na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Ostatnio często piekę takie słodkości, więc zapraszam do wpisu po kilka inspiracji. Może któryś z nich Wam się spodoba.
Takie rogaliki to doskonale rozwiązanie gdy mamy ochotę na coś słodkiego, szybko się je przygotowuje, ponieważ ciasto nie musi wyrastać, a jak wiadomo z drożdżowym zawsze jest dużo roboty, a tutaj robimy, formujemy i od razu pieczemy, nadzienie takich rogalików może być dowolne, możemy wybrać powidło, budyń, ser biały lub marmoladę. Ciasto jest kruche po upieczeniu, więc rogaliki fajnie chrupią. Sprawdzą się również na przyjęciu dla dzieci, ponieważ są małe to można wziąć wygodnie do ręki i zjeść i dzieci się nie pobrudzą. Ja takie rogaliki lubię na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy, usiąść na chwilę i odpocząć. Zawsze jak piekę rogaliki to z myślą, że będą chociaż na dwa dni, ale tak to nie działa...już w pierwszym znikają, a często są podjadane jeszcze ciepłe zaraz po upieczeniu.
A jak jest u Was lubicie takie rogaliki? Pieczecie? Zapraszam Was po kilka sprawdzonych przepisów, wybierzcie coś dla siebie i upieczcie, a ja smacznego Wam życzę.
Moje sprawdzone przepisy na kruche rogaliki:
1. Kruche rogaliki z budyniem.
Mam dla Was kolejny przepis na pyszne rogaliki, niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Budyń:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
4 łyżki cukru
Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rogalików
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.
2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.
5. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
2. Rogaliki serowe z powidłem.
Mam dla Was niezwykle pyszne rogaliki do przygotowania dosłownie w godzinę. Ciasto serowe jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Najlepiej użyć domowego powidła, bo takie jest najlepsze. Rogaliki polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag sera białego półtłustego
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 słoiczek powidła
cukier puder do oprószenia rogalików
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy do mąki razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem lub margaryną, następnie zagniatamy ciasto.
2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.
3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.
4. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego życzę.
3. Mini rogaliki z powidłem.
Zapraszam na pyszne rogaliki, idealnie kruche. Do wykonania ciasta wystarczą tylko trzy składniki. Przepis dziecinnie prosty w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kawą lub herbatą. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka gęstej i kwaśnej śmietany 12 %
20 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rogalików
około 15 dag powidła śliwkowego
Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.
3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut.
4. Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.