Uwielbiam piec tarty z sezonowymi owocami.
Tarty to takie ciasta, które bardzo łatwo się piecze. Ich podstawą jest kruche ciasto, a następnie nadzienie i dodatki. Tarty najlepiej jest przygotowywać latem, gdy mamy mnóstwo różnych sezonowych owoców.
Najpierw możemy upiec spód a następnie wypełnić go ulubionym nadzieniem. Można też od razu piec tartę z nadzieniem i owocami. Obie wersje tart są pyszne.
Takie tarty polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Gdy je ładnie udekorujemy będą również ozdobą stołu. Na taką tartę możemy zaprosić rodzinę lub gości. Polecam piec tarty.
Przedstawiam kilka przepisów na pyszne tarty:
Krucha tarta z budyniem i rabarbarem.
Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę. Idealnie kruche ciasto, pyszny i słodki budyń waniliowy i do tego kwaśny rabarbar. Wszystko w tej tarcie do siebie smakowo pasuje. Polecam upiec ją na podwieczorek. Zapewniam, że uda się każdemu. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 łodyga rabarbaru
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka masła lub margaryny
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.
3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.
Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.
Kto chętny na kawałeczek tarty? To niech podstawia talerzyk. Nie ukrywam, że tarta wyszła pyszna. Kruche ciasto z pysznym owocowym kremem, do tego biała czekolada...pycha. Zapraszam:)
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka borówek leśnych
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
pół szklanki borówek leśnych do dekoracji
5 dag białej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.
3. Krem: Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.
4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladą. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie kroimy i podajemy.
5. Smacznego.
Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.
Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Kruche ciasto, pyszny krem i jabłka to wszystko sprawia, że tarta jest niezwykle pyszna. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
Masa śmietankowo-waniliowa:
2 jajka
1 śmietana 18 % ( 330 g )
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kilka małych jabłek
sok z cytryny
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,
przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm,
posmarowanej masłem.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę,dodajemy pozostałe składniki, śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Następnie przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka ) .
3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie.
4. Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie.
5. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.
6. Smacznego.
Tarta z jeżynami i borówkami.
Tym razem częstuję pyszną i bardzo kruchą tartą z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki mielonego kardamonu
10 dag masła lub margaryny
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 szklanka jeżyn
pół szklanki borówek leśnych
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 -3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i zakładamy do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wykładamy równomiernie owoce.
4. Brzeg ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy do lekkiego zrumienienia się wiórek.
5. Upieczoną tartę studzimy i podajemy.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.