Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche tarty-propozycje.

Uwielbiam piec tarty z sezonowymi owocami.

Uwielbiam piec tarty z sezonowymi owocami.

Tarty to takie ciasta, które bardzo łatwo się piecze. Ich podstawą jest kruche ciasto, a następnie nadzienie i dodatki. Tarty najlepiej jest przygotowywać latem, gdy mamy mnóstwo różnych sezonowych owoców.

Najpierw możemy upiec spód a następnie wypełnić go ulubionym nadzieniem. Można też od razu piec tartę z nadzieniem i owocami. Obie wersje tart są pyszne.

Takie tarty polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Gdy je ładnie udekorujemy będą również ozdobą stołu. Na taką tartę możemy zaprosić rodzinę lub gości. Polecam piec tarty.

 


Przedstawiam kilka przepisów na pyszne tarty:

Krucha tarta z budyniem i rabarbarem.

Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę. Idealnie kruche ciasto, pyszny i słodki budyń waniliowy i do tego kwaśny rabarbar. Wszystko w tej tarcie do siebie smakowo pasuje. Polecam upiec ją na podwieczorek. Zapewniam, że uda się każdemu. Zapraszam:)

Kruche tarty-propozycje.

 

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag masła lub margaryny

1 jajko


Masa budyniowa:

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

4 łyżki cukru


Dodatkowo:

1 łodyga rabarbaru

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka masła lub margaryny


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.


2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.


3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.


4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.


5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy.


6. Życzę smacznego.

 

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Kto chętny na kawałeczek tarty? To niech podstawia talerzyk. Nie ukrywam, że tarta wyszła pyszna. Kruche ciasto z pysznym owocowym kremem, do tego biała czekolada...pycha. Zapraszam:)
Kruche tarty-propozycje.

 
Składniki:

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

1 jajko

pół małej łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

1 szklanka borówek leśnych

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło lub margaryna do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

pół szklanki borówek leśnych do dekoracji

5 dag białej czekolady do dekoracji


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.


2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.


3. Krem: Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.

Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.


4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladą. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.

Po tym czasie kroimy i podajemy.


5. Smacznego.

 

Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.

Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Kruche ciasto, pyszny krem i jabłka to wszystko sprawia, że tarta jest niezwykle pyszna. Zapraszam:)

Kruche tarty-propozycje.

 

Składniki:

Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki cukru pudru


Masa śmietankowo-waniliowa:

2 jajka

1 śmietana 18 % ( 330 g )

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

4 łyżki cukru pudru

1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:

kilka małych jabłek

sok z cytryny

masło do posmarowania formy

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,

przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm,

posmarowanej masłem.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.


2. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę,dodajemy pozostałe składniki, śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Następnie przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka ) .


3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie.


4. Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie.


5. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.


6. Smacznego.

 

Tarta z jeżynami i borówkami.

Tym razem częstuję pyszną i bardzo kruchą tartą z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Zapraszam:)

Kruche tarty-propozycje.

 

Składniki:

Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 jajko

pół łyżeczki mielonego kardamonu

10 dag masła lub margaryny

na czubek łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:

1 szklanka jeżyn

pół szklanki borówek leśnych

2 łyżki wiórek kokosowych


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

2 -3 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.


2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.


3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i zakładamy do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wykładamy równomiernie owoce.


4. Brzeg ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy do lekkiego zrumienienia się wiórek.


5. Upieczoną tartę studzimy i podajemy.


6. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

Babeczka35 28.07.2017 18:56
Dziękuję :)
bietka 02.06.2017 15:31
same pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak