Nigdy nie lubiłam zagniatać drożdżowego ciasta. Bo albo wyszło mi za gęste i twarde, albo za rzadkie i nie chciało wyrosnąć. Z tego przepisu wyjdzie na pewno! Do wigilijnego barszczu proponuję Wam przygotowanie pysznych kulebiaczków z farszem z pieczarkami oraz kiszoną kapustą ugotowanej z dodatkiem majeranku . Ciasto drożdżowe jest kruche i bardzo proste do przygotowania. Zawsze się udają! Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
50 g drożdży
4 jajka
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100 g margaryny
Farsz:
1 kg pieczarek
500 g kiszonej kapusty
2 cebule
Sól
Pieprz
1 łyżka majeranku
W rondelku podgrzewamy mleko z margaryną, rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości. Kapustę gotujemy z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączamy. Pieczarki łączymy z ugotowaną kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek. Dzielimy na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm.
Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz, zawijamy do środka. Kroimy na małe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki.
Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 185*C.