Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurcze pieczone kilka pomysłów

W moim rodzinnym domu mama na obiad piekła kilka kurczaków na raz. Jako, że nasza rodzina była liczna to pracy przy drobiu było co niemiara.

Wiadomo, że najsmaczniejsze są kurczaki z domowego chowu.
Ale o takie niestety już coraz trudniej.
Ostatnio modne są kurczaki zagrodowe, to ona mają dać nam pewność, że są zdrowe i nie karmione antybiotykami czy mączką rybną.
Kurczaki powinno się jeść ze względu na zawartość białka, składników mineralnych jak i witamin z grupy B.

W moim rodzinnym domu chowaliśmy dużo drobiu i kurczaków było pod dostatkiem.
Oczywiście te kupne też nie są złe a jeśli dobrze je doprawimy to są bardzo smaczne.
Z kurczaka można przygotować wiele ciekawych i smacznych dań ale ja zapraszam po kilka pomysłów na te pieczone w całości.
Takie kurczaki są niezwykle soczyste i aromatyczne.
Dla dzieci dodatkową frajdą jest to, że urywają sobie kawał takie kurczaka i zajadają rękoma, ale i dorośli lubią taką metodę jedzenia nie ma co ukrywać.
Zapraszam więc do lektury, może jakiś przepis Was zainspiruje. Pamiętajcie, że kombinując z przyprawami Wasz kurczak zawsze może mieć inny i ciekawy smak.

 

Kurczak balsamico

 

Kurcze pieczone kilka pomysłów

1 kurczak ( około 1,8 kg )
Marynata :
1/3 szk octu balsamicznego
1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
ostra papryka w proszku

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Kurczaka dokładnie umyć, włożyć go do miski lub innego naczynia i zalać go marynatą.
Marynata jest dość płynna, więc należy od czasu do czasu kurczaka obracać.
Tak zostawić go na minimum godzinę.
Zamarynowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i posypać z wierzchu papryką.
Naczynie zakryć i wstawić na środkową półkę piekarnika.
Nastawić piekarnik na 170 stopni a zegar na 100 minut.
Kurczaka po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Pieczony kurczak

 

Kurcze pieczone kilka pomysłów


1 kurczak ( ok. 1,8 kg )
Marynata :
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego )
1 łyżka lubczyku ( suszonego )
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
4 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżka soli morskiej
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
1,5 łyżeczki słodkiej papryki

Składniki marynaty dobrze wymieszać.
Kurczaka umyć, pozbawić ewentualnych nieczystości i osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym.
Za pomocą pędzla silikonowego lub innego przyrządu nanieść marynatę na całego kurczaka.
Tak obsmarowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny do naciągnięcia kurczaka przyprawami.
Po tym czasie kurczaka piec w 160 stopniach przez 120 minut.
Gdy ten czas upłynie zdjąć pokrywkę, oblać kurczaka powstałym sosem i piec jeszcze 5 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

 

Kurczak z warzywami

 

Kurcze pieczone kilka pomysłów

1 kurczak ( 1,5 kg )
Marynata do kurczaka:
5 łyżek oleju ryżowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki marynaty do kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Warzywa:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 średni brokuł
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 łyżeczka piri piri
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju ryżowego


Kurczaka umyć i osuszyć.
Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
Odstawić go na około 3 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i wrzucić do większej miski.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić na pół, jeśli są spore to pokroić na więcej części.
Cebulę obrać i posiekać na kawałki.
Z brokuła oddzielić różyczki.
Wszystko wrzucić do ziemniaków.
Dodać przyprawy i olej, wymieszać i ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
Na środku położyć kurczaka i obłożyć go resztą mieszanki warzywnej.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni i zegar na 60 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.

 

Kurcze pieczone

 

Kurcze pieczone kilka pomysłów

1 kurczak ( 2 kg )
Marynata :
1/2 szk jasnego piwa
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżka przyprawy do pieczonego kurczaka
1 łyżka soli
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i porządnie natrzeć nią kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
Tak przygotowanego kurczaka włożyć do miski najlepiej z pokrywką i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć kurczaka do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika.
Nastawić grzanie na góra, dół na 2 godziny na temperaturę 180 stopni.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec kurczaka polewając go powstałym sosem uważając aby się nie poparzyć.
Kurczaka podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami i surówką albo po prostu z tym co lubimy.

 

Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą

 

Kurcze pieczone kilka pomysłów

1 kurczak ( ok. 1.8 kg )
Marynata :
kilka łyżek octu balsamicznego
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo :
1 duża cebula

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Składniki marynaty wymieszać i odstawić na 5 minut.
Cebule obrać, umyć i włożyć do kurczaka.
Do środka wlać kilka łyżek marynaty a resztą pokryć kurczaka z wierzchu.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną.
Marynata nie jest gęsta, więc należy co jakiś czas kurczaka obracać.
Tak przygotowanego kurczaka zostawić na około 3 godziny.
Po tym czasie wstawić naczynie z kurczakiem zakrytym pokrywką do piekarnika i piec około dwóch godzin w temperaturze 175 stopni.
Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i polewając wierzch kurczaka piec jeszcze 5 minut do zrumienienia się skórki.
Podawać na gorąco.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak