Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurki i kilka pomysłów

Już są. Nie wiem jak dla Was ale dla mnie to najsmaczniejsze grzyby.

Kurka czyli pieprznik jadalny to bardzo smaczny grzyb. Ja je uwielbiam i choć w moich regionach ich nie ma to co roku jeżdżę do rodzinki i tam mam pewność, że nazbieram. Właśnie wczoraj przywiozłam pierwszą partię, nie obyło się bez jajecznicy z kurkami na kolację i sosu dziś na obiad. Zapraszam Was po kilka smacznych inspiracji na to złote leśne runo, bo gdy trafimy na dobre miejsce to aż żółty kolor razi w oczy od ich barwy. Choć czasami kryją się wśród liści, wtedy trzeb dobrze ich wypatrywać. Ja kurki blanszuję a potem zamrażam bo od razu wszystkiego się nie zje a wiadomo, szkoda wyrzucić. Potem wyjmuję z zamrażarki i mam smaczne kureczki. Wiadomo, że najświeższe są najsmaczniejsze ale nie zawsze można mieć świeże pod ręką.

 

Karczek duszony z kurkami

 

Kurki i kilka pomysłów

1 kg karkówki
1 mała cebula
250 g świeżych lub blanszowanych mrożonych kurek
1 szk rosołu ( może być bulion warzywny )
sól
pieprz czarny
przyprawa do mięsa duszonego
czosnek granulowany
olej do smażenia

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry średniej grubości.
Każdy kawałek mięsa oprószyć przyprawami i zostawić tak na 10 minut.
W międzyczasie rozmrozić kurki i pokroić obraną i umytą cebulą w kostkę.
Szeroki rondel rozgrzać, wlać 3 łyżki oleju i na gorący tłuszcz kłaść plastry mięsa obsmażając je z obu stron na rumiano.
Następnie dodać cebulę, chwilę smażyć a potem podlać rosołem, przykryć pokrywkę i dusić prawie do miękkości.
Gdy mięso jest prawie miękkie dodać kurki i dusić jeszcze kilka minut.
Ewentualnie doprawić i podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Sos kurkowy

 

Kurki i kilka pomysłów

kurki ( objętościowo 1500 ml )
1 cebula
2 łyżki masła
1,5 szk śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć z wody.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Dodać kurki i dusić razem z cebulą około 5 minut.
Po tym czasie doprawić do smaku, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać.
Podgrzewać chwilę od czasu do czasu mieszając ale nie zagotować.
Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

 

Sos kurkowo - paprykowy

 

Kurki i kilka pomysłów

700 ml blanszowanych kurek ( objętościowo, miałam mrożone )
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
1/3 zielonej papryki
250 ml słodkiej śmietany 18%
350 ml bulionu warzywnego
1 płaska łyżka mąki pszennej
chili do smaku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego

Kurki rozmrozić.
Do szerokiego rondla wlać olej i rozgrzać go.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla po czym zeszklić ją.
Następnie dodać kurki i podsmażyć je.
Papryki pokroić w kostkę i wrzucić do kurek i dalej chwilę smażyć.
Wszystko podlać bulionem, dodać do smaku przyprawy i dusić pod przykryciem kilka minut.
Śmietanę rozmieszać z mąką i zagęścić nią sos.
Zagotować sos i podawać np. z makaronem.

 

Kalafiorowa z papryką i kurkami

 

Kurki i kilka pomysłów

1/2 kalafiora
1 duża czerwona papryka
250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
1 mała cebula
2 duże marchewki
50 g korzenia selera
3 łyżki posiekanego pora
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
2,5 l wody
do smaku :
sól
pieprz czarny świeżo mielony
kucharek w płynie
250 ml słodkiej śmietanki 18%
dodatkowo :
ugotowany makaron w kształcie ryżu

Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Do garnka wlać zimną wodę.
Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut.
Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki.
Wszystko gotować do miękkości.
Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną.
Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron.
Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.

 

Wiosenna zupa z klopsikami i kurkami

 

Kurki i kilka pomysłów

Klopsiki :
500 g mięsa wieprzowego
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki wody
1 cebula
sól morska z pieprzem do smaku
sól morska ziołowa do smaku
chili do smaku
Zupa :
ok 2,5 l wody
2 czubate łyżki posiekanego koperku
1 op bukiet jarzyn wiosenny Hortex
1/2 puszki kukurydzy
250 g blanszowanych kurek
6 ziemniaków
1 duża marchewka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 duży liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
3/4 szk mleka 3,2%
Przygotowanie :
Mięso zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać masę, w razie konieczności jeszcze doprawić. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść i ziele oraz trochę soli i pieprzu i zagotować ją. Masę mięsna formować w małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować kilka minut a potem łyżką cedzakową wyjąć je na talerz. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew wrzucić do powstałego wywaru i gotować prawie do miękkości, potem dodać kurki, odsączoną z zalewy kukurydzę i bukiet jarzyn. Gotować kilka minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec mleko wymieszać z mąką i zagęścić lekko zupę, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać po kilku minutach gdy wszystkie smaki się przegryzą.

 

Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami

 

Kurki i kilka pomysłów

CIASTO :
375 g mąki pszennej typ 500
250 g margaryny do pieczenia
1 duże jajko
1/3 łyżeczki soli
WYPEŁNIENIE :
1,5 szk ugotowanej ciecierzycy
350 g wędzonego łososia
150 g blanszowanych lub świeżych kurek
1 cebula biała
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
4 duże jajka
1 śmietana 18 % gęsta ( 330 g )
300 g żółtego sera
2 gałązki natki selera
1 łyżka suszonych pomidorów w igiełkach
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
chili do smaku
papryka słodka do smaku


CIASTO :
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą i wylepić formę ciastem i nakłuć widelcem.
Formę wstawić do lodówki na godzinę a potem ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podpieczony spód schłodzić/
WYPEŁNIENIE :
Na patelni podsmażyć na odrobinie oleju obie cebule pokrojone w półplasterki a potem dodać rozmrożone kurki i chwilę smażyć, przestudzić/
Łososia i paprykę pokroić w kostkę ale łososia w grubszą a paprykę drobniej.
Ser zetrzeć na tarce, seler posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę i rozbełtane jajka oraz przyprawy i wszystko wymieszać.

Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut a potem jeszcze około 10 w temperaturze 180 stopni ( w zależności od piekarnika ).

 

Pierogi z kurkami

 

Kurki i kilka pomysłów

Farsz :
1 l blanszowanych kurek
1 duża cebula
3 łyżki masła
sól morska z magnezem do smaku
pieprz czarny do smaku
Ciasto :
3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
ok. 1 szk gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczka soli

Farsz :
Blanszowane kurki ( zbierałam kilka dni wcześniej więc musiałam zblanszować, ale jak mamy świeże to nie ma potrzeby blanszowania ) posiekać.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć.
Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.
Ciasto :
Jajko rozbełtać z olejem,
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką a potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienki placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm.
Na każdy krążek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi a potem układać na czystej ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wyschły.
Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości kilka minut od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową, można okrasić i podać np. z surówka z młodej kapusty.

 

Po więcej inspiracji zapraszam do moich przepisów :)

ZEWA 21.06.2016 10:10
Dziękuję bardzo
SzczyptaChili 20.06.2016 21:42
Pyszne propozycje. Kurki uwielbiam u nas na rynku już stoją panie z własnymi zbiorami więc potwierdzam że się pojawiły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak