♦♦♦Lawenda (Lavandula L. ) pochodzi z regionów Śródziemnomorskich rośnie dziko, u nas spotykana jest w ogrodach Lawenda posiada fioletowe drobne kwiatki o intensywnym zapachu w Polsce nie jest tak aromatyczna jak w jej rodzimych zakątkach gdzie słońca jest więcej.Lawenda znalazła zastosowanie w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej.Jadłam zupę z lawendą i cały szacunek dla kucharza ,palce lizać po prostu boska . Była też i baranina z lawendą ale nie skusiłam się . Ja robię cukier lawendowy .
Do sporządzenia perfumowanego cukru potrzebujemy :
cukier 1 szklanka
ususzone kwiatki lawendy 4 łyżki
Ususzone kwiatki lawendy zmielić w młynku. Połączyć ze szklanką cukru i przełożyć do słoiczka. Szczelnie zamknąć.
Perfumować ciasteczka , muffinki.
Świeżą lawendę dodaję do oliwy i mam aromatyzowaną oliwę na której smażę mięso i naleśniki.