Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lawenda w kuchni

Lawenda  (Lavandula L. ) pochodzi z regionów Śródziemnomorskich gdzie rośnie dziko,  u nas można ją spotkać w ogrodach . Lawenda posiada fioletowe drobne kwiatki o intensywnym zapachu.Potrzebuje dużo słońca .

♦♦♦Lawenda  (Lavandula L. ) pochodzi z regionów Śródziemnomorskich rośnie dziko,  u nas spotykana jest w ogrodach Lawenda posiada fioletowe drobne kwiatki o intensywnym zapachu w Polsce nie jest tak aromatyczna jak w jej rodzimych zakątkach gdzie słońca jest więcej.Lawenda znalazła zastosowanie w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej.Jadłam zupę z lawendą i cały szacunek dla kucharza ,palce lizać po prostu boska . Była też i baranina z lawendą ale nie skusiłam się . Ja robię cukier lawendowy .

Do sporządzenia perfumowanego cukru potrzebujemy :

cukier 1 szklanka 

ususzone kwiatki lawendy 4 łyżki

Ususzone kwiatki lawendy zmielić w młynku. Połączyć ze szklanką cukru i przełożyć do słoiczka. Szczelnie zamknąć.

Perfumować ciasteczka , muffinki.

Świeżą lawendę dodaję do oliwy i mam aromatyzowaną oliwę  na której smażę mięso i naleśniki.

Lawenda w kuchni 

 

sezamek 10.07.2017 14:13
Lawenda źle mi się kojarzy :) Ale niektórzy ją lubią.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak