Gdy za oknem, upał, temperatura sięga 30 st C, nie mamy zbytnio ochoty przesiadywać w kuchni i gotować obiad. Korzystam głównie z warzyw dostępnych w ogrodzie, gotując dla rodziny lekkie, lekkostrawne dania.
Przedstawiam kilka moich propozycji obiadowych, których przyrządzenie nie zajmie dłużej niż 1h, a pozostałą część dnia polecam spędzić na odpoczynku w cieni.
ZUPY:
KRUPNIK
1 udko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
½ selera
4-5 łyżek kaszy jęczmiennej
1/3 pora
2 średnie ziemniaki
Pęczek koperku
1,5 litra zimnej wody
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Udko opłukać pod zimna bieżącą wodą, zalać wodą, dodać obrane i potarte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę , seler i ziemniaki oraz pora pokrojonego w półplasterki, gotować do miękkości. Zbierać łyżką z wierzchu powstającą szumowinę z mięsa i warzyw. Po tym czasie wyjąć mięso, wsypać kaszę, gotować do czasu aż kasza będzie miękka. Doprawić do smaku a na koniec dodać drobno poszatkowany koperek.
ZUPA KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW
1kg buraczków czerwonych
400g ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1 kostka rosołowa
1 łyżka masła
1 litr zimnej wody
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Warzywa obrać, pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać masło i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 1h.
Gdy warzywa będą miękkie, naczynie wyjąć z piekarnika, wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową, gotować ok 10 min, zblendować i doprawić do smaku.
Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, krokietem lub pieczywem.
Dania z rybą:
RYBA Z WARZYWAMI I KASZĄ
100g kaszy gryczanej
1 łyżka soli
2 kostki mintaja
Tłuszcz do smażenia
1 papryka czerwona
80g sera żółtego
3 łyżki masła
1/3 pora
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano do smaku
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Mintaja osolić i posypać pieprzem, obsmażyć na rumiano. Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, ułożyć na niej masło. Posypać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i w piórka pora. Posypać startym na tartce o grubych oczkach serem żółtym, posypać z wierzchu ziołami.
Danie z makaronem:
ŁAZANKI
150g makaronu łazanki
15 dag szynki gotowanej
10-15 dag boczku parzonego
3 cebule
200-300g kapusty pekińskiej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Cebulkę, boczek i szynkę pokroić w grubsza kostkę, usmażyć na tłuszczu.Dodać poszatkowaną kapustę i dusić ok 10 min. Dodać makaron, przyprawić solą, pieprzem, ostra papryką wymieszać, smażyć 5 min.
Porada: Kapustę pekińską można zastąpić białą kapustą, jednakże należy najpierw ją sparzyć. W zależności od upodobania można także dodać trochę kapusty kiszonej.
Bezmięsne danie:
JAJKO W SOSIE MUSZTARDOWYM
2 jajka
sos musztardowy:
ok 5 łyżek masła
ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
woda (ok 1/2 szklanki)
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
Sporządzić sos musztardowy:
Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, wymieszać. Jajka ugotować, przekroić wzdłuż na pół, polać sosem musztardowym.