Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lekkie ciasta bez pieczenia.

Ciasta na na kupnych okrągłych biszkopcikach to fajne rozwiązanie gdy nie chce nam się uruchamiać piekarnika. Kupujemy wtedy gotowe ciastka, robimy krem śmietankowy, galaretkę, chłodzimy i gotowe. Zapraszam do wpisu i po przepisy.

Ciasta na na kupnych okrągłych biszkopcikach to fajne rozwiązanie gdy nie chce nam się uruchamiać piekarnika. Kupujemy wtedy gotowe ciastka, robimy krem śmietankowy, galaretkę, chłodzimy i gotowe. Zapraszam do wpisu i po przepisy.

Czasami nie chce nam się piec ciasta, ale mamy ochotę na jakieś pyszne ciacho, lub spodziewamy się gości i chcemy coś przygotować, żeby ładnie się prezentowało i pysznie smakowało, wtedy przygotujcie ciasto na biszkoptach. Przygotowuje się je bardzo szybko, miksujemy składniki i wylewamy na biszkopty, wylewamy galaretkę i odstawiamy do stężenia do lodówki. Można przygotować wieczorem i rano już mamy gotowe ciasto. Dodam, że najlepiej to robić w zamkniętej tortownicy, wtedy nam się nic nie rozleje a nasz deser będzie miał ładny kształt. Można użyć dowolnych kolorów galaretek i owoców, dzięki temu nasze ciasto bez pieczenia będzie się ładnie prezentowało.

 

Moje propozycje na ciasta na biszkoptach:

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe. Zapraszam:)

Lekkie ciasta bez pieczenia.
Składniki:


Masa śmietanowa:

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

1 cukier waniliowy

ewentualnie cukier puder do smaku

2 galaretki o smaku owoców leśnych

około 10 truskawek

100 ml jagód kamczackich lub borówek


Dodatkowo:

20 dag okrągłych biszkoptów

około 50 dag świeżych truskawek

2 truskawkowe galaretki


Wykonanie:


1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.


2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.


3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.


4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.


5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

 

Sernik jagodowy bez pieczenia.

Pyszny, lekki i delikatny serniczek. W dodatku bez pieczenia, po za oczekiwaniem na galaretki i stężeniem przygotowuje się go bardzo szybko. Polecam na upalne dni. Zapraszam:)

 Lekkie ciasta bez pieczenia.

Składniki:


Masa serowa:

25 dag serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki 30 %

1 galaretka o smaku owoców leśnych

200 ml jagód kamczackich lub borówek

ewentualnie cukier puder do smaku


Dodatkowo:

15 dag okrągłych biszkoptów

1 galaretka o smaku owoców leśnych


Wykonanie:


1.Owoce myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.


2. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową. Następnie na dno układamy warstwę biszkoptów, biszkoptami wykładamy również boki tortownicy.


3. Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy serek i zmiksowane jagody, miksujemy na puszystą masę ( ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku ), na koniec dodajemy galaretkę i miksujemy żeby nie było grudek ( galaretka powinna być lekko zastygająca ).


4. Do przygotowanej tortownicy przekładamy masę serową i wstawiamy do lodówki.


5. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego tężenia. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową.


6. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na kilka godzin. ( ja chłodziłam całą noc ). Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.


7. Smacznego.

 

Lekki torcik śmietankowy na biszkoptach.

Bardzo lekki i bardzo pyszny torcik bez pieczenia. Najlepiej smakuje mocno schłodzony z lodówki. Można do niego użyć dowolnego, ulubionego smaku galaretki, ja użyłam jabłkowo-miętowej, dzięki temu torcik jest orzeźwiający. Idealny na lato. Zapraszam :)

Lekkie ciasta bez pieczenia.
Składniki:

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

2 dowolne galaretki

około 15 dag okrągłych biszkoptów


Wykonanie:


1. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Następnie dno i boki wykładamy biszkoptami.


2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do tortownicy i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.


3. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wylewamy ją na śmietanę.


4. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin lub na noc.


5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak