Uwielbiam lato za to, że można korzystać z sezonowych warzyw, w tym roku są wyjątkowo drogie, ale nic mnie nie powstrzyma żeby z nich nie korzystać. Bo, czy nie jest coś pyszniejszego od młodych ziemniaczków czy bobu podanych z dużą ilością świeżego koperku?
Latem często stawiamy na szybkie i proste obiady, najczęściej są upały i czas wakacyjny i nie chce nam się spędzać długich godzin w kuchni, żeby przygotowywać posiłki. Dlatego doskonałym rozwiązaniem będą młode warzywa, np. ziemniaczki czy bób. Można z nich przygotować bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne posiłki. Podać z dużą ilością pachnącego koperku, jajkiem sadzonym czy sosem jogurtowym. Do ziemniaczków idealnie nada się dobrze schłodzone zsiadłe mleko. Lubicie takie obiady? Ja uwielbiam.
Przedstawię Wam kilka moich propozycji:
Bób z cebulą i koperkiem
Taki bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje z dużą ilością zrumienionej cebulki i świeżego pachnącego koperku. Możemy go podać z młodymi ziemniaczkami. Polecam na bezmięsny obiad.
Składniki:
pół kg świeżego bobu
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
olej do smażenia
1 duża cebula
koperek świeży według uznania
Wykonanie:
1. Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, czas gotowania zależy od tego jak młody mamy bób, ja gotowałam około 25 minut. Pod koniec bób solimy do smaku i dokładnie odcedzamy i obieramy.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, następnie wrzucamy bób i smażymy kilka chwil aż będzie zrumieniony.
3. Gotowy bób posypujemy drobno posiekanym koperkiem i od razu podajemy.
4. Smacznego.
Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym.
Takie ziemniaczki to bardzo smaczna propozycja na bezmięsny obiad.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
sól do smaku
2-3 łyżki oleju
pęczek koperku
20 dag jogurtu naturalnego
czubryca zielona według uznania
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i przekładamy do formy żaroodpornej. Oprószamy przyprawą węgierską, wlewamy olej, delikatnie mieszamy, tak, żeby ziemniaki były obtoczone ziołami i olejem.
2. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia tak około 15 minut.
3. Koperek płuczemy i osuszamy, następnie drobno kroimy.
4. Jogurt naturalny mieszamy z czubrycą zieloną do smaku i dodajemy połowę koperku.
5. Pozostałym koperkiem posypujemy ziemniaki i podajmy z je z jogurtem.
6. Smacznego.
Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne. Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące. Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki, dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków, następnie osączamy z nadmiaru wody.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Natkę i koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cebule i zieleninę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.