Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Letnie warzywa.

Uwielbiam lato za to, że można korzystać z sezonowych warzyw, w tym roku są wyjątkowo drogie, ale nic mnie nie powstrzyma żeby z nich nie korzystać. Bo, czy nie jest coś pyszniejszego od młodych ziemniaczków czy bobu podanych z dużą ilością świeżego

Uwielbiam lato za to, że można korzystać z sezonowych warzyw, w tym roku są wyjątkowo drogie, ale nic mnie nie powstrzyma żeby z nich nie korzystać. Bo, czy nie jest coś pyszniejszego od młodych ziemniaczków czy bobu podanych z dużą ilością świeżego koperku?


Latem często stawiamy na szybkie i proste obiady, najczęściej są upały i czas wakacyjny i nie chce nam się spędzać długich godzin w kuchni, żeby przygotowywać posiłki. Dlatego doskonałym rozwiązaniem będą młode warzywa, np. ziemniaczki czy bób. Można z nich przygotować bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne posiłki. Podać z dużą ilością pachnącego koperku, jajkiem sadzonym czy sosem jogurtowym. Do ziemniaczków idealnie nada się dobrze schłodzone zsiadłe mleko. Lubicie takie obiady? Ja uwielbiam.


Przedstawię Wam kilka moich propozycji:

Bób z cebulą i koperkiem

Taki bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje z dużą ilością zrumienionej cebulki i świeżego pachnącego koperku. Możemy go podać z młodymi ziemniaczkami. Polecam na bezmięsny obiad.

Letnie warzywa.

Składniki:

pół kg świeżego bobu

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

olej do smażenia

1 duża cebula

koperek świeży według uznania


Wykonanie:


1. Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, czas gotowania zależy od tego jak młody mamy bób, ja gotowałam około 25 minut. Pod koniec bób solimy do smaku i dokładnie odcedzamy i obieramy.


2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, następnie wrzucamy bób i smażymy kilka chwil aż będzie zrumieniony.


3. Gotowy bób posypujemy drobno posiekanym koperkiem i od razu podajemy.


4. Smacznego.

 

Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym.


Takie ziemniaczki to bardzo smaczna propozycja na bezmięsny obiad.

Letnie warzywa.

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )

2 łyżeczki przyprawy węgierskiej

sól do smaku

2-3 łyżki oleju

pęczek koperku

20 dag jogurtu naturalnego

czubryca zielona według uznania


Wykonanie:


1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i przekładamy do formy żaroodpornej. Oprószamy przyprawą węgierską, wlewamy olej, delikatnie mieszamy, tak, żeby ziemniaki były obtoczone ziołami i olejem.


2. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia tak około 15 minut.


3. Koperek płuczemy i osuszamy, następnie drobno kroimy.


4. Jogurt naturalny mieszamy z czubrycą zieloną do smaku i dodajemy połowę koperku.


5. Pozostałym koperkiem posypujemy ziemniaki i podajmy z je z jogurtem.


6. Smacznego.

 

Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne. Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące. Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki, dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne.

Letnie warzywa.

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

1 średnia cebula

2 jajka

sól i pieprz do smaku

2 łyżki mąki pszennej

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

olej do smażenia


Wykonanie:


1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków, następnie osączamy z nadmiaru wody.

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Natkę i koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.

3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cebule i zieleninę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak