Lato to sezon na lody i nie ma co ukrywać, że domowe są najlepsze. Wbrew pozorom nie są trudne w wykonaniu, potrzeba tylko trochę cierpliwości w oczekiwaniu aż będą gotowe. Moja rada: róbcie domowe lody.
Lody można przygotować z jogurtu naturalnego, serka mascarpone czy śmietanki kremówki. Z ulubionymi owocami, mleczkiem kokosowym czy masą krówkową. Co kto lubi. Wybór jest ogromny. Trzeba przygotować masę lodową, przełożyć ją do zamykanego pojemnika i mrozić często mieszając, dzięki częstemu mieszaniu lody będą bardziej puszyste. Wyobraźcie sobie smak takich domowych lodów, i przynajmniej będziecie wiedzieli z czego są zrobione. Takimi lodami możecie zaskoczyć gości, zapewniam, że będą zachwyceni lub po prostu zjedzcie je ze swoimi bliskimi. Skorzystajcie z moich sprawdzonych przepisów. Dodam, że do zrobienia domowych lodów nie potrzeba specjalnej maszynki.
Moje propozycje dla Was na sprawdzone lody:
Lody jagodowe na serku mascarpone.
Moja rodzina uwielbia domowe lody, bo jak wiadomo domowe są najlepsze. Z serkiem mascarpone robiłam pierwszy raz i nie ukrywam, że wyszły pyszne. Bardzo, bardzo kaloryczne...no cóż, ale tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Te lody przygotowuje się bardzo szybko, potem już tylko czekać, aż będą gotowe. Z przepisu wychodzi około półtora litra lodów.
Składniki:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku
około 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( ja miałam jagody )
rożki waflowe do lodów
Wykonanie:
1. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i owoce, miksujemy aż masa będzie puszysta dodając w trakcie miksowania cukier puder według uznania.
2. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Masę lodową często mieszamy.
3. Gdy lody będą miały odpowiednią konsystencję nakładamy do waflowych rożków i podajemy.
4. Smacznego.
Domowe lody kokosowe.
Domowe lody są najlepsze.Wystarczy poświęcić trochę czasu i możemy cieszyć się pysznymi lodami. Lody kokosowe są pyszne, idealne na upały.
Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego ( 400 ml )
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę oraz mleczko kokosowe ( odlewamy wodę z mleczka, wlewamy tylko białą masę ). Następnie mieszając całość podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Dodajemy cukier do smaku i mieszamy.
2. Przygotowaną masę studzimy, następnie przelewamy do zamykanego pudełka, wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, masę należy często mieszać.
3. Gdy będą miały odpowiednią konsystencję lody podajemy.
4. Smacznego.
Domowe lody truskawkowe.
Ostatnio wolę zrobić domowe lody niż kupować. Są o wiele lepsze od tych kupnych i wiem co w nich jest. Moje lody wyszły niezwykle pyszne i delikatne w smaku, w dodatku pysznie czuć w nich truskawki. Jeżeli mamy bardzo słodkie i dojrzałe truskawki to lodów nie musimy słodzić. Z przepisu wyszło mi 2 litry lodów.
Składniki:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
40 dag jogurtu naturalnego
50 dag truskawek
ewentualnie cukier do smaku
Wykonanie:
1. Truskawki płuczemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
2. Do kubka miksera dajemy jogurt naturalny i truskawki, dokładnie miksujemy. Jeżeli jest zbyt kwaśne dodajemy cukier do smaku i chwilę miksujemy.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej jogurt z truskawkami i delikatnie mieszamy.
4. Masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Od czasu do czasu masę lodową dokładnie mieszamy.
5. Smacznego.
Lody kajmakowe.
Pyszne dwuskładnikowe lody,połączenie kajmaku i śmietanki kremówki.Są banalnie proste w wykonaniu,niezwykle pyszne i słodkie,ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką bombę kaloryczną.Lody są również bardzo puszyste i delikatne.Jeżeli chcemy mniej słodkie lody dodajemy połowę kajmaku ( 20 dag ).
Składniki:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 puszka masy krówkowej ( kajmaku ) 40 dag
Wykonanie:
1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
2. Następnie dodajemy do niej kajmak i ubijamy aż dobrze połączy się ze śmietanką.
3. Masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
4. Podczas mrożenia masę lodową należy od czasu do czasu przemieszać.
5.Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę