Lody piernikowe to taki nietypowy deser na świątecznym stole. Można nimi zaskoczyć gości i domowników. W tym wpisie pokażę Wam jak je przygotować krok po kroku.
Lody piernikowe? Czemu nie. Idealne, pyszne i pachnące. Jeżeli w Święta znudzą się Wam ciasta, sałatki, mięsa i bigosy, to proponuję przygotować te pyszne lody. Zapewniam nie będziecie żałować. Są przygotowane bez maszynki, ale wyszły bardzo puszyste i delikatne. Takimi lodami możemy zaskoczyć również gości. Zapraszam:)
Tutaj przedstawię Wam jak krok po kroku wykonać lody piernikowe.
Składniki, które będą nam potrzebne:
3 żółtka
3 łyżki cukru trzcinowego
pół szklanki mleka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru do smaku
20 dag pierników w czekoladzie ( nadziewanych )
Krok 1:
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika, następnie gorące mleko powoli wlewamy do utartych żółtek, cały czas masę ucieramy. Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż masa będzie gęstnieć ( nie gotujemy ). Gęstą masę studzimy.
Krok 2:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie wlewamy przestudzoną masę i ubijamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. W tym czasie masę lodową często mieszamy.
Krok 3:
Gdy zauważymy, że masa lodowa zaczyna nam dobrze gęstnieć dodajemy do niej połowę drobno pokruszonych pierników. Mrozimy dalej do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Krok 4:
Lody porcjujemy do miseczek lub pucharków, pozostałe pierniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nimi lody i podajemy.
Drobne rady:
Masę lodową mroziłam około 7 godzin. Mieszałam co pół godziny.
Smacznych inspiracji życzę.