W maju łąki pokryte są żółtymi kwiatuszkami, otóż te piękne kwiaty są surowcem pysznego, a zarazem bardzo zdrowego syropu. Syrop ten ma konsystencję miodu, u nas służy jako dodatek smakowy do herbaty. Dzieci go wprost uwielbiają.
Ma on wiele zalet zdrowotnych m.in:
- Wykorzystywany jest do leczenia bóli gardła,
- wspomaga układ odpornościowy i pokarmowy
- wykorzystywany przy leczeniu anemii
- oczyszcza organizm z toksyn
Niezawodny przepis na ten cudowny syrop:
500 kwiatków mleczu
1 litr wody
1 cytryna ze skórką pokrojona w plastry
Kwiaty mlecza, wodę i cytrynę gotować ½ godziny, przecedzić przez nylonowe sitko
Do wywaru dodać 2kg cukru i gotować ½ godziny na małym ogniu. Wlać sok z 3 cytryn i gotować ½ godziny. Gorące wlewać do słoików i zakręcać.
Samo zdrowie!