Pogoda słoneczna na majówkę była pod wielkim znakiem zapytania, prognozy niestety były nie ciekawe – albowiem miał padać deszcz.
Wielu z nas na majowe dni zaplanowała dania z grilla. Ja ze swojej strony chciałabym zaproponować kilka ulubionych dań mojej rodziny.
Z racji, że jesteśmy zwolennikami domowych fast foodów, z chęcią je przyrządzam bo wiem co w sobie zawierają. Mięso do nich najlepsze jest z grilla:
DOMOWE HAMBURGERY (na 9-10 hamburgerów):
Kotlety mięsne:
700g pręgi wołowej
500g łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
Bułki do hamburgerów
1/2 ogórka zielnego
1 pomidor
1/2 cebuli
9-10 listków sałaty lub kapusty pekińskiej
sos do hamburgerów
9-10 łyżeczek majonezu
9-10 plastrów żółtego sera
Mięso zmielić wraz z cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie wyrobić rękoma. Z masy formować okrągłe kotleciki, na ich wierzchu za pomocą noża wykonać lekkie nacięcia. Kotlety mięsne smażyć na grillu ok 40 min. Pomidor i ogórek zielony pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Bułki przekroić wzdłuż, położyć na kilka minut na grilla, w celu ich podgrzania. Spód bułki posmarować łyżeczką majonezu, nałożyć plasterek sera żółtego, kolejno kotlecik mięsny, polać sosem do hamburgerów, ułożyć liść sałaty/kapusty pekińskiej, plasterek pomidora i ogórka zielonego, przykryć wierzchem bułki.
Obowiązkowo jako dodatek do dań z grilla na naszym stole muszą znaleźć się grzanki z serem:
8 kromek weka lub chleba tostowego
ok 10 dag sera żółtego
ostra papryka do smaku
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na kromkę pieczywa ułożyć ser żółty, posypać ostrą papryką. Przykryć drugą kromką pieczywa. Grillować z obu stron na złoty kolor.
W sezonie grillowym przyrządzam tradycyjne kiełbaski:
Kiełbaskę naciąć pod kątem z obu stron. Jedną z kiełbasek przekroić w poprzek i pokroić w półplasterki. Półplasterki kiełbaski włożyć do naciętych kiełbasek. Kiełbaski ułożyć na grillu. Kiełbaski posypać przyprawą do grilla i grillować z obu stron na złoty kolor.
Jako dodatek podaję też przypieczone na grillu pieczarki:
Pieczarki
przyprawa do grilla
Sól do smaku
Pieczarki oczyścić, ułożyć na ruszcie grilla, obsmażać z jednej strony, posypać przyprawą do grilla i solą. Pieczarki przewrócić na drugą stronę, ponownie posypać przyprawą do grilla.
Wzięciem cieszy się też mięsko pieczone na patyczkach:
700g pręgi wołowej
500g łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
Mięso zmielić wraz z cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie wyrobić rękoma. Z masy formować okrągłe kotleciki, a w ich środek włożyć patyczek. Grillować ok1h.
Do dań z grilla nie może zabraknąć surówki z kapusty pekińskiej:
1/2 kapusty pekińskiej
8-10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka
1 ogórek zielony
1 opakowanie sera feta
1 opakowanie sosu sałatkowego (u mnie włoski)
kilka gałązek świeżego koperku
Kapustę posiekać, pomidorki koktajlowe przeciąć na połowę, ogórek zielony pokroić w półplasterki, paprykę w paski, ser feta w kostkę, a koperek drobno posiekać. Składniki ze sobą wymieszać.
Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Dodać do sałatki wymieszać.
Koniecznie przyrządzamy też sałatkę z pomidorów, cebuli i ogórka:
6 większych pomidorów (najlepiej malinowe)
6 średnich cebul
8 większych ogórków kiszonych
sól, pieprz do smaku
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zaś ogórki kiszone w półplasterki. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, doprawić do smaku.
Udanej rodzinnej, smacznej majówki!