Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mak nie tylko do makowca

Mak to super składnik nie tylko do makowca

Mak, idealny na przygotowanie masy do makowca czy jako posypka przy pieczeniu chleba czy bułek.

Ale mak jest też świetnym dodatkiem do innych ciast, wsypujemy wtedy mak suchy bez gotowania, mielenia go.

Bo przecież aby zrobić dobrą masę na makowca musimy nieco się wysilić i poświęcić czasu. Ciasto z takim makiem prezentuje się świetnie i gdy się takim ciastem zajadamy wyczuwamy drobinki maku.

Dziś mam nadzieję, że zainspiruję Was swoimi pomysłami na pyszne ciasta z dodatkiem maku.

Zapraszam do lektury.

 

Makowo - kremowa delicja

 

Mak nie tylko do makowca

 

BISZKOPT MAKOWY :
6 jajek ( rozmiar M )
1 budyń waniliowy ( proszek 35 g bądź 40 g, bez cukru )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki tortowej
1/3 szk suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
 
MASA :
750 ml mleka 3,2 %
2 op kremu do karpatki
 
DODATKOWO :
12 ciastek ( delicji księżyce )
2 galaretki wiśniowe
900 ml gorącej przegotowanej wody
 
POLEWA :
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
 
DEKORACJA :
posypka do ciast czerwona 
posypka do ciast zielona
miks keksowy
 
BISZKOPT :
Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Obie mąki, budyń, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać mak i wymieszać.
Taką mieszankę dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
 
GALARETKA :
Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
 
MASA :
Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach.
Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje.
 
PRZEŁOŻENIE :
Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować.
Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie.
Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie.
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym.
Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.

 

Sernik piegusek z sosem toffi

 

Mak nie tylko do makowca

1 kg serka waniliowego do serników z kawałkami wanilii
250 g jogurtu greckiego
140 g serka Danio z czekoladą
1/2 szk suchego niebieskiego maku
5 jajek
1 szczypta soli
3/4 szk cukru
2 budynie waniliowe
okrągłe biszkopty
Sos toffi :
15 cukierków toffi ( dowolny smak )
20 g mlecznej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
 
Piekarnik nastawić na 180 stopni i wstawić na dno blachę z wodą.
Tortownicę ( u mnie z ceramicznym dnem i silikonową obręczą ) o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami.
Żółtka oddzielić od białek a potem żółtka utrzeć z cukrem w większej misce.
Do utartych żółtek dodać jogurt grecki, serek danio i wsypać budynie oraz mak i wymieszać.
Następnie dodać serek waniliowy, wymieszać.
Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem soli, dodać jej część do masy i już łopatką a nie mikserem wymieszać.
Dodać resztę piany, wymieszać i masę przelać do tortownicy.
Na drugi poziom od dołu do piekarnika włożyć kratkę, potem wstawić tortownicę i piec 40 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 150 i piec kolejne 30-35 minut.
Po upieczeniu zostawić sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem sernik wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotować rondelek, metalową miskę i składniki na sos toffi.
Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić miskę, woda nie może dotykać miski.
Dodać czekoladę, toffi i śmietankę i podgrzewać aż toffi i czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Wyjąć sernik z lodówki i polać go przygotowanym sosem.
Odstawić do lekkiego stężenia sosu.
( przy krojeniu uważać bo sernik jest bardzo puszysty i ciężko go ładnie pokroić ).
 
 
Babka Tulipan
 
Mak nie tylko do makowca
 
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 szk cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1/2 szk oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 budyń cytrynowy
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego
  • 4 łyżki suchego maku
  • cukier puder do posypania babki

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy dokładnie się ubiją dodawać pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Po dokładnym zmiksowaniu masy jajecznej z margaryną dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać. Następnie wlać olej i wszystko połączyć. Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Dodać ja do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel i barwnik, do drugiej mak a do trzeciej kakao, czwartą część zostawić bez niczego. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę bez dodatków, rozsmarować po dnie foremki. Część z kakao wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Potem wymieszać część z makiem i także wyłożyć do foremki na część z kakao. Na koniec wymieszać masę z kisielem i jako ostatnią warstwę wyłożyć do blaszki. Dowolny nóż włożyć z jednej strony foremki do samego dołu i przeciągnąć nożem przez długość foremki. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
 
 
Ciasto banano - makowe
 
 
Mak nie tylko do makowca
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szk oleju rzepakowego
  • 3/4 szk cukru brązowego
  • 1/2 szk maku mielonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 100 g mieszanki kandyzowanych skórek
  • Lukier :
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kolorowa posypka do ciast

Jajka ubić z brązowym cukrem. Wlać olej i dodać jajka i ponownie wymieszać. Banany obrać, pokroić w plastry i dalej chwile mieszać za pomocą miksera, ale trochę aby plastry się rozdrobniły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać mak i wymieszać na małych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45 minut w 175 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki i przestudzić na kratce. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i dowolnie polać lukrem ciasto po czym posypać posypką. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak