Makaron jest bardzo znany i uwielbiany na całym świecie, nie tylko przez Włochów. W moim domu bardzo często gości jako danie główne, ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu. Z makaronem nie ma nigdy nudy, bo jego rodzai jest wiele, a sosy do makaronów możemy zrobić przeróżne. Szczególnie polecam makaron, dla osób ciężko pracujących. Obiad przygotujemy w 15 minut, a smak będzie naprawdę rewelacyjny. Poza tym dzięki tak ekspresowemu obiadowi, będziemy mieć więcej czasu, aby spędzić wspólny czas z naszymi bliskimi. Zapraszam na kilka moich pomysłów na danie z makaronem w 15 minut!
Farfalle z guacamole i suszonymi pomidorami
Składniki:
sos:
awokado 4 szt,
czosnek 3 ząbki,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
makaron Farfalle pełnoziarnisty 500 g,
suszone pomidory 1 mały słoik,
Sposób przygotowania:
Z awokado usuwamy pestki, wyciągamy miąższ i umieszczamy go w malakserze. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy i mieszamy z sosem. Wykładamy na talerz lub do miseczki. Pomidory kroimy na 4 części i kładziemy na wierzch makaronu. Smacznego!
Pełnoziarniste Penne w sosie śmietanowym z brukwią, marchwią i kalafiorem
Składniki:
makaron penne pełnoziarnisty 400 g,
marchew 0,5 kg,
brukiew 1 szt,
kalafior mały 1 szt,
cebula 1 szt,
śmietana 12% 200 g,
kurkuma 1/4 łyżeczki,
sos sojowy 3 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
natka pietruszki 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule posiekać i podsmażyć na oleju.Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Marchew i brukiew obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach i dodać do cebulki. Podlewamy warzywa woda. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy ugotowanego kalafiora oraz śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekana natkę pietruszki.
Makaron gotujemy na półtwardo z dodatkiem soli. Odcedzamy i podajemy z sosem.
Tagliatelle z pieczarkami, oliwkami i suszonymi pomidorami
cebula 1 szt,
pieczarki 300 g,
oliwki czarne pół małego słoika,
pomidory suszone pół małego słoika,
śmietanka 30% 1/4 szklanki,
czosnek 2 ząbki,
parmezan starty 6 łyżek,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do cebulki. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajemy przyprawy do smaku oraz wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy śmietankę i przekrojone na pół oliwki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do pieczarek i mieszamy. Następnie wykładamy na talerz. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na makaronie. Posypujemy startym parmezanem.