Makaron razowy z chorizo i sosem pomidorowym.
Składniki:
-
makaron razowy 1 szklanka
-
chorizo kiełbasa 200 gram
-
czosnek 1 ząbek
-
Pomidory krojone z puszki 1 puszka
-
cebula biała 1 sztuka
-
bazylia świeża
-
masło 2 łyżki
-
sól do smaku
-
pieprz czarny mielony do smaku
-
parmezan starty 1/2 szklanki
Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Pomidory zmiksować z czosnkiem i listkami bazylii, dodać sól i pieprz.
Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, poddusić, dodać zmiksowane pomidory, gotować na małym ogniu aż sos lekko odparuje, dosypać makaron, wymieszać.
Makaron z chorizo i sosem pomidorowym podawać posypany startym parmezanem.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!
Makaron razowy z pulpecikami z kaszy jaglanej i szpinaku.
Składniki:
-
kasza jaglana 50 gram
-
jajko 1 sztuka
-
szpinak świeży 1/2 opakowania
-
bułka tarta 1 łyżka
-
sól do smaku
-
pieprz czarny mielony do smaku
-
cebula biała 1 sztuka
-
masło 1 łyżka
-
gałka muszkatołowa Prymat mielona 1/2 łyżeczki
oraz:
-
makaron razowy 150 gram
-
śmietana 18 proc do gotowania 200 ml.
-
parmezan starty w/g uznania
-
sól do smaku
-
oliwa do smażenia
1.Kaszę ugotować na miękko.
2.Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle na rumiano.
3.Liście szpinaku umyć ,i podsmażyć na maśle ,schłodzić ,zimne zmiksować z kaszą ,następnie dodać podsmażoną cebulkę , jajko, gałkę ,sól i pieprz , wsypać bułkę ,masę wyrobić .
4.Formować małe pulpeciki, obtaczać w bułce ,smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
5.Do rondelka wlać śmietankę , dodać pulpeciki ,gotować 5 minut.
6.Sos doprawić .
7.Makaron ugotować .
Podawać z makaronem, posypane parmezanem.
8.Smacznego .