Zapraszam na pomysły z makaronem
Tort makaronowy
Składniki :
Makaron :
- makaron rurki 1 małe opakowanie
- masło 4 łyżki
- ser żółty 50 dag
- jajka 2
Składniki na sos :
- cebula 1 duża
- papryka czerwona 1
- pieczarki 30 dag
- ząbki czosnku 4
- pomidory 1 puszka
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- cukier 1.5 łyżki
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
Składniki na sos beszamelowy :
- masło 4 łyżki
- mąka pszenna 2.5 łyżki
- mleko 75 ml
- gałka muszkatołowa mielona 2 łyżeczki
- cukier 1/2 łyżeczki
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy go do gorącego garnka , następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy starty ser żółty oraz roztrzepane jajka . Całość dokładnie mieszamy .Gotowy makaron z sosem i serem żółtym i przekładamy to tortownicy i ugniatamy zostawiając brzegi 1.5 cm.
Wykonanie sosu :Pokrojoną paprykę i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na małym ogniu około 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy sól i pieprz. Po zarumienieniu się warzyw dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso mielone się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pomidory z puszki rozdrabniamy je widelcem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos przyprawiamy solą i pieprzem według uznania oraz dodajemy drobno posiekany czosnek . Sos gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu. Gotowy sos dajemy na warstwę makaronu.
Wykonanie sosu beszamelowego :
Masło roztapiam w małym garnku dodaję mąkę i dokładnie cały czas mieszamy . Następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając . Następnie doprawiamy solą i pieprzem i cały czas mieszamy do uzyskania konsystencji. Gotowym sosem beszamelowym polewamy na warstwę sosu z mięsem mielonym . Gotowy tort makaronowy wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Makaronowa zapiekanka farmera
Składniki :
• makaron świderki 10 dag
• olej roślinny 2 łyżki
• łopatka wieprzowa 70 dag (mielonej)
• cebula 1 średnia
• papryka czerwona 1/2
• ząbki czosnku 2.5
• sól 1 mała łyżeczka
• pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
• chili Prymat 1/2 łyżeczki
• masło 1 łyżka
• bułka tarta 2 łyżki
• parówki cienkie 1
• żółty ser starty 3 łyżki
Wykonanie :
Na samy początku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i studzimy . Następnie gotujemy parówkę w wodzie z solą i pieprzem. Paprykę ,cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju do miękkości . Gotowe studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,paprykę i czosnek do tego dajemy przyprawy sól oraz pieprz i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy do powstania gładkiej masy . Foremkę smarujemy masłem. Wkładamy do foremki 1/2 masy mięsnej. Na masę mięsna dajemy ostudzony makaron. A na makaron parówkę . Na sam koniec przykrywamy warstwą pozostałej masy mięsnej .Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 200. Pod sam koniec pieczenia posypujemy pieczeń startym serem żółtym.