Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makaron w innej wersji

Lubisz makaron to ten wpis jest dla Ciebie . Zapraszam na różne smakowe wariacje makaronu .

Zapraszam na pomysły z makaronem

Tort makaronowy

Makaron w innej wersji

Składniki :

Makaron :

  • makaron rurki 1 małe opakowanie
  • masło 4 łyżki
  • ser żółty 50 dag
  • jajka 2 

Składniki na sos :

  • cebula 1 duża
  • papryka czerwona 1 
  • pieczarki 30 dag
  • ząbki czosnku 4 
  • pomidory 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • cukier 1.5 łyżki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na sos beszamelowy :

  • masło 4 łyżki
  • mąka pszenna 2.5 łyżki
  • mleko 75 ml
  • gałka muszkatołowa mielona 2 łyżeczki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dajemy go do gorącego garnka , następnie dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy starty ser żółty oraz roztrzepane jajka . Całość dokładnie mieszamy .Gotowy makaron z sosem i serem żółtym i przekładamy to tortownicy i ugniatamy zostawiając brzegi 1.5 cm.

Wykonanie sosu :Pokrojoną paprykę i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na małym ogniu około 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy sól i pieprz. Po zarumienieniu się warzyw dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso mielone się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pomidory z puszki rozdrabniamy je widelcem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos przyprawiamy solą i pieprzem według uznania oraz dodajemy drobno posiekany czosnek . Sos gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu. Gotowy sos dajemy na warstwę makaronu.

Wykonanie sosu beszamelowego :
Masło roztapiam w małym garnku dodaję mąkę i dokładnie cały czas mieszamy . Następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając . Następnie doprawiamy solą i pieprzem i cały czas mieszamy do uzyskania konsystencji. Gotowym sosem beszamelowym polewamy na warstwę sosu z mięsem mielonym . Gotowy tort makaronowy wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Makaronowa zapiekanka farmera

Makaron w innej wersji

Składniki :

• makaron świderki 10 dag
• olej roślinny 2 łyżki
• łopatka wieprzowa 70 dag (mielonej)
• cebula 1 średnia
• papryka czerwona 1/2
• ząbki czosnku 2.5
• sól 1 mała łyżeczka
• pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
• chili Prymat 1/2 łyżeczki
• masło 1 łyżka
• bułka tarta 2 łyżki
• parówki cienkie 1
• żółty ser starty 3 łyżki

Wykonanie :

Na samy początku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i studzimy . Następnie gotujemy parówkę w wodzie z solą i pieprzem. Paprykę ,cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju do miękkości . Gotowe studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,paprykę i czosnek do tego dajemy przyprawy sól oraz pieprz i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy do powstania gładkiej masy . Foremkę smarujemy masłem. Wkładamy do foremki 1/2 masy mięsnej. Na masę mięsna dajemy ostudzony makaron. A na makaron parówkę . Na sam koniec przykrywamy warstwą pozostałej masy mięsnej .Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 200. Pod sam koniec pieczenia posypujemy pieczeń startym serem żółtym.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak