Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makarony z warzywami. Pomysły na szybki obiad.

Makaronowe dania to świetny pomysł na szybki obiad. Podane z kolorowymi warzywami z pewnością skuszą swym wyglądem i smakiem nawet największego niejadka.

 

Makarony są szybkie w przygotowaniu. Pyszne pasty serwujemy najczęściej z dodatkiem mięsa lub z warzywami. Idealne na szybki obiad. Dziś propozycja na kolorowe, makaronowe dania w nie więcej niż 30 minut. To idealna propozycja dla osób, którym brakuje czasu na długie stanie w kuchni oraz tych, którzy lubią proste rozwiązania. Te dania to także super pomysł na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce oraz szybki obiad czy kolację dla niezapowiedzianych gości. Myślę, że nawet największe niejadki chętnie skosztują pysznego makaronu na sposób chiński czy bajecznie kolorowego dania z makaronem w kształcie serca. Polecam!


Chińskie z makaronem soba

Makarony z warzywami. Pomysły na szybki obiad.

 

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona na paski
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Warzywa:
2 średnie marchewki
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
1 szklanka pokrojonej, zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
Dodatkowo:
10 g grzybów mun
50 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki pędów bambusa
1 łyżeczka chili w płatkach
1 łyżka ziaren sezamu
1/2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego

 

200 g makaronu soba

 

Pierś zamarynować z imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki, przynajmniej przez 1 godzinę. Grzyby mun namoczyć w 220 ml gorącej wody przez 40 minut. Wodę z grzybów zachować, grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka. W woku rozgrzać olej rzepakowy. Na dużym ogniu podsmażyć pierś z kurczaka. Podsmażoną pierś przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i smażyć marchew, paprykę, cebulę, grzyby i fasolkę szparagową (zamrożoną wcześniej nie rozmrażać). Smażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Dodać pierś z kurczaka, pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Całość doprawić cukrem, sosem sojowym, posiekanymi ząbkami czosnku i chili. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wylać na patelnię. Chwilę poddusić do zgęstnienia sosu. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do woka, Całość wymieszać. Dodać ziarna sezamu, posiekaną kolendrę lub natkę oraz olej sezamowy. Podawać od razu po przygotowaniu. 

 

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makarony z warzywami. Pomysły na szybki obiad.
Składniki (na 2 porcje):
200 g pełnoziarnistego makaronu świderki
100 g świeżego szpinaku (baby)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 większa cebulka dymka (bez szczypioru)
10 pomidorów koktajlowych 
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

 

Makaron ugotować al dente według zaleceń na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić na paski, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praską czosnek i chwilę poddusić. Na końcu dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem, przełożyć na talerz, posypać parmezanem i natką pietruszki. 

 

Makaron z brokułem i cukinią w sosie serowo-śmietanowym

Makarony z warzywami. Pomysły na szybki obiad.
Składniki:
300 g ulubionego makaronu (w mnie makaronowe serca)
1 mały brokuł
1 mała cukinia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki masła
200 ml śmietany 30%
100 g sera pleśniowego blue
80 g sera cheddar 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
świeżo zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)
szczypta cukru

 

Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na oliwie z dodatkiem masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinie i chwilę smażyć. Warzywa przełożyć do miski. Na patelnię wlać śmietanę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i starty cheddar. Gotować do zredukowania objętości i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz warzywa - podsmażoną cukinię z cebulą i czosnkiem oraz brokuła. Chwilę podgrzać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorący makaron polać sosem z warzywami, posypać natką pietruszki i startym cheddarem. Podawać od razu po przygotowaniu. 

 

Makaron z papryką i cukinią

Makarony z warzywami. Pomysły na szybki obiad.
Składniki:
400 g makaronu casarecce (lub innego ulubionego)
300 g pieczarek
1/2 strąka czerwonej papryki
1 mała cukinia
1 łodyga selera naciowego
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
150-200 ml śmietany 30 %
150 g startej mozzarelli
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżki masła
sól (do smaku)
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i trzymać w cieple. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Pieczarki i seler naciowy pokroić na plasterki, cukinię w słupki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę i pieczarki, smażyć przez około 5 minut na dużym ogniu do zarumienienia się składników. Dodać cukinię, czosnek, paprykę i seler. Chwilę podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody i zalać śmietaną. Dodać startą mozzarellę i gotować około 5 minut do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypać posiekaną natką. Makron wymieszać z sosem i od razu podawać.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak