Babeczki, muffinki to małe słodkości, które zna i lubi chyba każdy. Można je przygotować na świąteczny stół, np. zamiast babki, a te bez kremu można włożyć do wielkanocnego koszyka. Ciekawi przepisów? To zapraszam :)
Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje na babeczki ( muffinki ). Jedne bez kremu i te właśnie można dać do koszyka zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej. Są bardzo pyszne i mięciutkie. Zapewniam, że udadzą się każdemu. Drugie babeczki to pyszne i bardzo słodkie z kremem kajmakowym, te można przygotować na wielkanocny stół, bo z kremem to nie za bardzo nadają się do koszyka. Dzieci na pewno będą nimi zachwycone i nie tylko dzieci. Może coś przygotujecie z moich przepisów? Zachęcam. I napiszcie koniecznie czy smakowało.
Moje sprawdzone przepisy:
1. Babeczki budyniowe.
Budyniowe babeczki możemy upiec do wielkanocnego koszyka. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu, więc zawsze się udają. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru
pół szklanki śmietany 12 %
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania babeczek
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki, budynie w proszku, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę tortową, cały czas miksujemy.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.
3. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
4. Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk babeczek.
2. Krówkowe muffinki z kremem.
Takie muffinki to ja bardzo polecam. Są bardzo pyszne. Mięciutkie ciasto i krówkowy krem to bardzo pyszne połączenie. Do tego bardzo ładnie się prezentują. Z powodzeniem można je przygotować na Wielkanocny stół lub dla gości. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
3 jajka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
15 dag masła 82 %
pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )
cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę )
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto używając papierowych papilotek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.
3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy.
4. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nim muffinki. Na koniec posypujemy cukrową posypką.
5. Muffinki są gotowe do podania.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Smacznych inspiracji życzę.