Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małe babeczki na Wielkanocnym stole.

Babeczki, muffinki to małe słodkości, które zna i lubi chyba każdy. Można je przygotować na świąteczny stół, np. zamiast babki, a te bez kremu można włożyć do wielkanocnego koszyka. Ciekawi przepisów? To zapraszam :)

Babeczki, muffinki to małe słodkości, które zna i lubi chyba każdy. Można je przygotować na świąteczny stół, np. zamiast babki, a te bez kremu można włożyć do wielkanocnego koszyka. Ciekawi przepisów? To zapraszam :)

Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje na babeczki ( muffinki ). Jedne bez kremu i te właśnie można dać do koszyka zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej. Są bardzo pyszne i mięciutkie. Zapewniam, że udadzą się każdemu. Drugie babeczki to pyszne i bardzo słodkie z kremem kajmakowym, te można przygotować na wielkanocny stół, bo z kremem to nie za bardzo nadają się do koszyka. Dzieci na pewno będą nimi zachwycone i nie tylko dzieci. Może coś przygotujecie z moich przepisów? Zachęcam. I napiszcie koniecznie czy smakowało.

 

Moje sprawdzone przepisy:


1. Babeczki budyniowe.


Budyniowe babeczki możemy upiec do wielkanocnego koszyka. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu, więc zawsze się udają. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Zapraszam :)

 

Małe babeczki na Wielkanocnym stole.

 

Składniki:


Ciasto:

3 jajka

3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

pół szklanki cukru

pół szklanki śmietany 12 %

1 szklanka mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

cukier puder do posypania babeczek

 

Wykonanie:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki, budynie w proszku, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę tortową, cały czas miksujemy.


2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.


3. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.


4. Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem.


5. Smacznego.


Rady:

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk babeczek.

 

2. Krówkowe muffinki z kremem.


Takie muffinki to ja bardzo polecam. Są bardzo pyszne. Mięciutkie ciasto i krówkowy krem to bardzo pyszne połączenie. Do tego bardzo ładnie się prezentują. Z powodzeniem można je przygotować na Wielkanocny stół lub dla gości. Zapraszam :)

 

Małe babeczki na Wielkanocnym stole.

 

Składniki:


Ciasto:

20 dag masła lub margaryny

pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )

półtorej szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

3 jajka

1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka kakao


Dodatkowo:

15 dag masła 82 %

pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )

cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę )

dowolna cukrowa posypka


Wykonanie:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.


2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto używając papierowych papilotek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.

3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy.


4. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nim muffinki. Na koniec posypujemy cukrową posypką.


5. Muffinki są gotowe do podania.


6. Smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak