Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małe ciasteczka na Wielkanocny stół.

Oprócz tradycyjnych ciast, mazurków i babek na świąteczny stół można przygotować kruche ciasteczka i pięknie je udekorować. Będą pysznie smakować i się prezentować na stole. Zapraszam serdecznie do wpisu.

Oprócz tradycyjnych ciast, mazurków i babek na świąteczny stół można przygotować kruche ciasteczka i pięknie je udekorować. Będą pysznie smakować i się prezentować na stole. Zapraszam serdecznie do wpisu.

Zaprezentuję Wam dwa przepisy na pyszne i kruche ciasteczka. Pierwsze będą przekładane kajmakiem i dekorowane żurawiną oraz czekoladą. Trochę pracy przy nich jest, ale warto, bo nie dość, że ładnie wyglądają to nie można im się oprzeć, a jeśli nie macie żurawiny to można dać rodzynek.

Drugie ciasteczka to również kruche, lukrowane i dekorowane kolorowym cukrem. Taki cukier można zrobić samodzielnie, wystarczy mieć kolorowe barwniki. Takie ciasteczka cieszą oko i podniebienie.

Do wykonania ciasteczek można poprosić dzieci, nie dość, że nam pomogą to jeszcze będą miały z tego dużą radość. Bardzo zachęcam do wypróbowania któregoś mojego przepisu.

 

Moje przepisy:


1.Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą.

U mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy. Zapraszam :)

 

 Małe ciasteczka na Wielkanocny stół.

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

2 żółtka

1 łyżka cukru waniliowego

pół małej łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

10 dag polewy mlecznej

około 10 dag żurawiny suszonej

20 masy masy krówkowej o smaku kajmaku ( pół puszki )

 

Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny do schłodzenia.


2. Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką.


3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy.


4. Przekładanie: Ciasteczko bez dziurki smarujemy masą krówkową, przykładamy tym z dziurką, a do środka nakładamy żurawinę.


5. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i zalewamy nią żurawinę. Odstawiamy, żeby polewa zastygła.


6. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.


7. Smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi tak około 30 ciastek.

 

2. Ciasteczka ,,Wielkanocne jajeczka''.

 

Te ciasteczka są idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Pięknie i kolorowo udekorowane będą ozdobą wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możemy poprosić również dzieci. Zapraszam:)

 

Małe ciasteczka na Wielkanocny stół.


Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła

1 żółtko

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Lukier:

1 białko

szczypta soli

cukier puder ( około 1 szklanka )


Kolorowy cukier:

kilka łyżek cukru

dowolny barwnik w proszku

kilka kropli zimnej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

woreczki strunowe


Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.


2. Zimne białko przekładamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dodając cukier ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka.


3. Do woreczka strunowego wsypujemy około 3 łyżki cukru i odrobinę barwnika, woreczek zamykamy i potrząsamy, żeby cukier z barwnikiem dokładnie się wymieszał, następnie dodajemy dosłownie kroplę wody, woreczek zamykamy i całość dokładnie rozcieramy aż wszystko dokładnie się połączy, cukier wysypujemy na papier do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Jeżeli z cukru zrobią nam się grudki to je lekko rozcieramy. W ten sposób przygotowujemy różne kolory cukru.


4. Polukrowane ciasteczka posypujemy obficie kolorowym cukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.


5. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak