Oprócz tradycyjnych ciast, mazurków i babek na świąteczny stół można przygotować kruche ciasteczka i pięknie je udekorować. Będą pysznie smakować i się prezentować na stole. Zapraszam serdecznie do wpisu.
Zaprezentuję Wam dwa przepisy na pyszne i kruche ciasteczka. Pierwsze będą przekładane kajmakiem i dekorowane żurawiną oraz czekoladą. Trochę pracy przy nich jest, ale warto, bo nie dość, że ładnie wyglądają to nie można im się oprzeć, a jeśli nie macie żurawiny to można dać rodzynek.
Drugie ciasteczka to również kruche, lukrowane i dekorowane kolorowym cukrem. Taki cukier można zrobić samodzielnie, wystarczy mieć kolorowe barwniki. Takie ciasteczka cieszą oko i podniebienie.
Do wykonania ciasteczek można poprosić dzieci, nie dość, że nam pomogą to jeszcze będą miały z tego dużą radość. Bardzo zachęcam do wypróbowania któregoś mojego przepisu.
Moje przepisy:
1.Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą.
U mnie na Wielkanocnym stole zawsze oprócz ciast muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag polewy mlecznej
około 10 dag żurawiny suszonej
20 masy masy krówkowej o smaku kajmaku ( pół puszki )
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny do schłodzenia.
2. Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką.
3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy.
4. Przekładanie: Ciasteczko bez dziurki smarujemy masą krówkową, przykładamy tym z dziurką, a do środka nakładamy żurawinę.
5. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i zalewamy nią żurawinę. Odstawiamy, żeby polewa zastygła.
6. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.
7. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi tak około 30 ciastek.
2. Ciasteczka ,,Wielkanocne jajeczka''.
Te ciasteczka są idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Pięknie i kolorowo udekorowane będą ozdobą wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możemy poprosić również dzieci. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
1 białko
szczypta soli
cukier puder ( około 1 szklanka )
Kolorowy cukier:
kilka łyżek cukru
dowolny barwnik w proszku
kilka kropli zimnej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
woreczki strunowe
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.
2. Zimne białko przekładamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dodając cukier ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka.
3. Do woreczka strunowego wsypujemy około 3 łyżki cukru i odrobinę barwnika, woreczek zamykamy i potrząsamy, żeby cukier z barwnikiem dokładnie się wymieszał, następnie dodajemy dosłownie kroplę wody, woreczek zamykamy i całość dokładnie rozcieramy aż wszystko dokładnie się połączy, cukier wysypujemy na papier do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Jeżeli z cukru zrobią nam się grudki to je lekko rozcieramy. W ten sposób przygotowujemy różne kolory cukru.
4. Polukrowane ciasteczka posypujemy obficie kolorowym cukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.