Trufle, bajaderki, ciasteczka i batoniki to małe słodkości bez pieczenia.
Smakołyki bez pieczenia są świetnym rozwiązaniem gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy możliwości pieczenia lub po prostu nam się nie chce. I zdecydowanie będę lepsze od kupnych ciastek czy innych słodyczy, a pięknie udekorowane mogą być nawet ozdobą stołu na przyjęciu urodzinowym czy słodkim upominkiem. Idealne są na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy.
Można je przygotować z herbatników, mleka w proszku czy kaszy jaglanej. W formie kuleczek czy batoników. Co kto lubi. Spróbujcie:)
Poniżej przedstawię kilka moich sprawdzonych przepisów:
Bajaderki z piernikową nutką.
Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec ciasta, polecam takie oto trufelki, proste, szybkie i tanie w przygotowaniu. Pysznie pachną piernikiem i kardamonem.
Składniki:
20 dag herbatników
12,5 dag masła 82%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka
Wykonanie:
1. Herbatniki mielimy lub bardzo drobno kruszymy. Można włożyć je do woreczka i na stolnicy wałkować wałkiem do ciasta.
2. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kardamon, przyprawę do piernika i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki i ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
3. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, powinno nam wyjść około 16 sztuk.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią bajaderki i posypujemy ulubioną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie oto trufelki,robi się je bardzo szybko.Z przepisu wyszło mi 22 sztuki trufelek.Idealne na deser.Polecam.
Składniki:
Masa:
15 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek kakao
półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
pół szklanki drobno pokruszonych herbatników
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki. ( herbatniki możemy zmielić w maszynce,lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )
2.Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na tacy.
3.Kakao i cukier przekładamy do garnka,następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.
4.Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.
5.Smacznego.
Czekoladowe batoniki z bakaliami.
A może zamiast ciasta na świąteczny stół przygotować takie oto batoniki? Pyszne, czekoladowe, mleczne i pełne wspaniałych bakalii. Przygotujcie je, a na pewno nie pożałujecie...uważam, że za bardzo kuszą. Masa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżeczką prosto z garnka.
Składniki:
40 dag mleka w proszku
250 ml zimnej wody
250 ml cukru
4 łyżki kakao
25 dag margaryny ,, Kasi''
10 dag żurawiny suszonej
10 dag orzechów laskowych
Wykonanie:
1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.
2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i bakalie, energicznie mieszamy.
3. Masę czekoladową wykładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.
4. Po tym czasie kroimy w podłużne batony i podajemy.
5. Smacznego.
Kuleczki bez pieczenia z kaszy jaglanej ekspandowanej.
Ostatnio w sklepie natknęłam się na kaszę jaglaną ekspandowaną i do razu w głowie zaświtał mi przepis z jej udziałem. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz spotkałam się z takim produktem. Tak przygotowana kasza jest bardzo pyszna. Wystarczy trzy składniki, żeby przygotować tak na szybko jakąś słodką przekąskę.
Składniki:
10 dag mlecznej czekolady
1 łyżeczka miodu
2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej
Wykonanie:
1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miód i dokładnie mieszamy, następnie stopniowo wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy, tak żeby cała kasza pokryła się czekoladą.
3. Następnie za pomocą dwóch łyżek formujemy w miarę okrągłe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki do zastygnięcia.
4. Tak przygotowane kulki bez pieczenia są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.