Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małe słodkości bez pieczenia.

Trufle, bajaderki, ciasteczka i batoniki to małe słodkości bez pieczenia.

Trufle, bajaderki, ciasteczka i batoniki to małe słodkości bez pieczenia.

Smakołyki bez pieczenia są świetnym rozwiązaniem gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy możliwości pieczenia lub po prostu nam się nie chce. I zdecydowanie będę lepsze od kupnych ciastek czy innych słodyczy, a pięknie udekorowane mogą być nawet ozdobą stołu na przyjęciu urodzinowym czy słodkim upominkiem. Idealne są na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy.

Można je przygotować z herbatników, mleka w proszku czy kaszy jaglanej. W formie kuleczek czy batoników. Co kto lubi. Spróbujcie:)

 

Poniżej przedstawię kilka moich sprawdzonych przepisów:

Bajaderki z piernikową nutką.
Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec ciasta, polecam takie oto trufelki, proste, szybkie i tanie w przygotowaniu. Pysznie pachną piernikiem i kardamonem.

Małe słodkości bez pieczenia.

 

 

Składniki:
20 dag herbatników
12,5 dag masła 82%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka

Wykonanie:

1. Herbatniki mielimy lub bardzo drobno kruszymy. Można włożyć je do woreczka i na stolnicy wałkować wałkiem do ciasta.

2. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kardamon, przyprawę do piernika i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki i ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

3. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, powinno nam wyjść około 16 sztuk.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią bajaderki i posypujemy ulubioną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania.

5. Smacznego.

 

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie oto trufelki,robi się je bardzo szybko.Z przepisu wyszło mi 22 sztuki trufelek.Idealne na deser.Polecam.

Małe słodkości bez pieczenia.


Składniki:
Masa:
15 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek kakao
półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
pół szklanki drobno pokruszonych herbatników

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki. ( herbatniki możemy zmielić w maszynce,lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )


2.Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na tacy.

3.Kakao i cukier przekładamy do garnka,następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.

4.Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.


5.Smacznego.

 

Czekoladowe batoniki z bakaliami.
A może zamiast ciasta na świąteczny stół przygotować takie oto batoniki? Pyszne, czekoladowe, mleczne i pełne wspaniałych bakalii. Przygotujcie je, a na pewno nie pożałujecie...uważam, że za bardzo kuszą. Masa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżeczką prosto z garnka.

Małe słodkości bez pieczenia.

 

Składniki:
40 dag mleka w proszku
250 ml zimnej wody
250 ml cukru
4 łyżki kakao
25 dag margaryny ,, Kasi''
10 dag żurawiny suszonej
10 dag orzechów laskowych

Wykonanie:

1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.

2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i bakalie, energicznie mieszamy.

3. Masę czekoladową wykładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.

4. Po tym czasie kroimy w podłużne batony i podajemy.

5. Smacznego.

 

Kuleczki bez pieczenia z kaszy jaglanej ekspandowanej.
Ostatnio w sklepie natknęłam się na kaszę jaglaną ekspandowaną i do razu w głowie zaświtał mi przepis z jej udziałem. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz spotkałam się z takim produktem. Tak przygotowana kasza jest bardzo pyszna. Wystarczy trzy składniki, żeby przygotować tak na szybko jakąś słodką przekąskę.

Małe słodkości bez pieczenia.

 

Składniki:

10 dag mlecznej czekolady
1 łyżeczka miodu
2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej

Wykonanie:

1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.

2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miód i dokładnie mieszamy, następnie stopniowo wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy, tak żeby cała kasza pokryła się czekoladą.

3. Następnie za pomocą dwóch łyżek formujemy w miarę okrągłe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki do zastygnięcia.

4. Tak przygotowane kulki bez pieczenia są gotowe do podania.

5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak