Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małe słodkości czyli pomysły na ciasteczka

Chyba każdy je lubi i chętnie się nimi zajada

Małe, słodkie, kruche, z nadzieniem lub bez. Oczywiście mowa tu o ciasteczkach. Jak wiemy w sklepach jest ogromny wybór gotowych ciasteczek. Jednak nic nie dorówna takim upieczonym w domu. Zaletą ich przygotowania jest to, że wiemy co w nich się znajduje i do wspólnego pieczenia możemy zachęcić nasze pociechy. Pomogą nam w pracy a jak frajda dla nich, że mogą pobrudzić się w mące, powycinać ciasteczka a potem upiec aby na końcu zajadać z apetytem. Dziś polecę Wam kilka pomysłów na smaczne ciasteczka domowej roboty.

 

CIASTECZKA GUZIKI

 

Małe słodkości czyli pomysły na ciasteczka

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g margaryny do pieczenia 
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka tartych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka tartych orzechów laskowych
Do miski miksera z nożami do siekania włożyć wszystkie składniki na ciasteczka. Margarynę należy posiekać. Pulsacyjnie połączyć składniki, potem wyjąć ciasto z miski lekko wyrobić i zawinąć w folię spożywcza po czym włożyć do lodówki na godzinę lub nawet dwie. Potem wyjąc ciasto z lodówki, dzielić je na porcje, wałkować na placki o grubości około 3 mm podsypując mąką. Foremką okrągłą z falbanką o średnicy 5 cm wycinać kółka. Następnie kieliszkiem o mniejszej średnicy niż foremka robić okrągły odcisk uważając aby nie zrobić otworu na wylot i za pomocą np. słomki do napojów zrobić po 4 dziurki na środku ciasteczka. Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 12 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciastka studzić na kratce a potem przełożyć do pojemnika .
 
SEROWE PODUSZECZKI
 
Małe słodkości czyli pomysły na ciasteczka
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g białego sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek domowego cukru waniliowego
  • około 1/2 szk rozpuszczalnego kakao
Twaróg rozdrobnić widelcem lub dłońmi. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciastka oprócz kakao i margaryny. Zimną margarynę zetrzeć na tarce do miski a kakao wysypać na talerzyk. Ze składników na ciastka zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki większe od orzechów włoskich i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę obtaczać w kakao i ponownie układać na blasze. Denkiem szklanki lub innego naczynia przyklepać ciasteczka. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciastka 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
 
 
 
CZEKOLADOWE CIASTECZKA
 
Małe słodkości czyli pomysły na ciasteczka
  • 2 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oranżady
  • 2 łyżki masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • cukier puder do obtaczania
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do drugiej miski i dodać masło. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z wodą ( miska musi swobodnie stać na ściankach garnka ) i w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem od czasu do czasu mieszając. Roztopione składniki zestawić z ognia. W trzeciej misce umieścić jajka i cukier i ubić na puszystą masę. Gdy jajka są prawie ubite dodać oranżadę i dalej miksować. Następnie dodać chłodną ale płynną czekoladę i dalej mieszać. Potem dodawać po łyżce mąki i mieszać aż wszystko się połączy. Tak przygotowaną masę zakryć folia spożywczą i wstawić miskę do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć masę, formować niewielkie kulki i układać na cukrze pudrze wysypanym na talerz. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki masy obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze i układać je na blachę. Następnie dłońmi spłaszczyć kulki tworząc placuszki ( tu miałam pomocnika ). Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu ciastka razem z papierem do pieczenia przełożyć na kratkę i wystudzić.
 
 
CZESKIE CIASTECZKA
 
 
Małe słodkości czyli pomysły na ciasteczka
 
składniki :
150 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
250 g margaryny do pieczenia
100 g cukru brązowego
1 jajko
400 g mąki luksusowej pszennej

sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy mąkę, cukier brązowy, wbijamy jajko i pokrojoną na kawałki margarynę.
Za pomocą noża lub siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki, po czym wysypać wszystko na stolnicę lub blat i zagnieść ciasto.
Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Nastawić piekarnika na 175 stopni.
Po tym czasie podsypać mąką podłoże na którym będzie wałkowane ciasto i wycinane ciasteczka.
Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremek do ciastek wycinać  ciasteczka.
Na jedno ciasteczko będą potrzebna dwa takie same elementy więc powinna być ilość parzysta tego samego wzoru.
Wycięte ciasteczka układać na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 10 minut.
Po upieczeniu elementy zostawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy będą zimne smarować jeden element kremem czekoladowym i przykryć drugim takim samym.
Lekko docisnąć aby ciasteczka się połączyły.
I czeskie ciasteczka gotowe do spożycia.
 
 
MISIOWE CIASTECZKA
 
 
Małe słodkości czyli pomysły na ciasteczka
CIASTO JASNE:
350 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
 
CIASTO CIEMNE :
2 łyżki kakao
325 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
 
LUKIER :
cukier puder
kakao
słodka śmietanka 18 %
 
W dwóch miskach umieścić składniki na ciasto jasne i ciemne ( margarynę najlepiej zetrzeć na tarce ).
Połączyć składniki najpierw w jednej misce potem w drugiej.
Wyjąć na blat ciasto z jednej miski, szybko zagnieść je, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego a potem do lodówki na 30 minut.
Tak samo przygotować ciasto drugie.
Gdy ciasta się schłodzą podsypując mąką wałkować każdy kolor oddzielnie na cienkie placki, za pomocą foremek w kształcie kółek o dwóch rozmiarach wycinać kółka.
Na jednego misia będą potrzebne 2 małe kółeczka i jedno większe.
Na dolnej części dużego np. jasnego kółka położyć kółko ciemne a drugie ciemne przeciąć na pół i podłożyć pod kółko duże na górze tworząc uszka misia.
Lekko docisnąć aby się przykleiły.
I tak wycinać i formować misie, można zamienić kolory, wtedy uzyskamy dwa rodzaje ciasteczek.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczone wystudzić.
W dwóch miseczkach zrobić dwa kolory lukru, w jednej jasny z cukru pudru i odrobiny śmietanki a drugi z dodatkiem kakao.
Lukrem zrobić misiom oczka i buźki.
Zostawić ciasteczka do zastygnięcia lukru. 
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak