Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małe słodkości czyli pomysły na domowe pralinki

Pogoda nas nie rozpieszcza warto więc poprawić sobie humor domową pralinką

Chyba każdy lubi słodkości. Ale nie każdy lubi je sam przygotowywać. Zapewniam Was, że zrobienie na przykład domowych pralinek jest super czynnością i warto choć czasami zrobić takie swoje domowe z ulubionym lub niecodziennym nadzieniem. Jak wiemy w sklepach pralinki są pięknie zapakowane ale czy płacimy za pralinki właśnie ? Otóż nie, kupujemy wielkie opakowanie pralinek, otwieramy i co widzimy ? Gdzieniegdzie pralinka i suma, sumarum nie za wiele słodkości a za opakowanie niestety płacimy także. Warto więc zaopatrzyć się z różne foremki do pralinek, może nie są bardzo tanie ale można trafić na fajne promocje i takie foremki mamy już na lata. A gdy przyjdzie nam ochota na pyszną pralinkę to raz, dwa i mamy swoje pralinki. Ja zapraszam Was po moje inspiracje na domowe pralinki, może się skusicie ?

 

Pralinki czekoladowo - wiśniowe

 

Małe słodkości czyli pomysły na domowe pralinki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 czubata łyżka galaretki wiśniowej
  • 1/3 szk gorącej przegotowanej wody
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
Do zrobienia pralinek należy przygotować foremkę silikonową, pędzelek, miseczkę, dwa rondelki ( jeden mniejszy od drugiego ) Do większego rondelka wlać wodę i wstawić mniejszy garnek. Woda nie powinna dotykać mniejszego garnka. Włączyć gaz i do rondelka wrzucić kawałki czekolady po czym ją rozpuścić. 

Płynną czekoladą smarować wgłębienia foremki silikonowej, najpierw jedną warstwę i wstawić foremkę do lodówki na kilka minut. Następnie znowu posmarować wgłębienia i ponownie wstawić do lodówki i tak aż uzyskamy trzy warstwy/ 

Do miseczki wlać przegotowaną i gorącą wodę. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać po czym wystudzić. Do zimnej ale półpłynnej galaretki dodać dżem wiśniowy i wymieszać składniki.

Galaretkę wstawić do lodówki do momentu aż trochę zgęstnieje. gdy galaretka ma tężejącą konsystencję wyjąć ją razem z foremką silikonową i napełnić prawie do pełna każde wgłębienie galaretką. Potem galaretkę zalać czekoladą i znowu wstawić foremkę do lodówki do całkowitego ścięcia się pralinek.
 
 
Pralinki kakaowo - pomarańczowe
 
Małe słodkości czyli pomysły na domowe pralinki
  • 100 g czekolady deserowej
  • Nadzienie :
  • 3 łyżki masy krówkowej kakaowej
  • 3 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do przygotowania pralinek należy przygotować akcesoria czyli rondelek, metalową miseczkę taką aby swobodnie opierała się na rondelku oraz pędzelek, drugą miseczkę i foremkę silikonową. Do rondelka wlać tyle wody aby nie dotykała miski. Metalową miskę postawić na rondelku i do tej miski włożyć połamaną czekoladę i roztopić ją. Roztopioną czekoladą posmarować wgłębienia foremek i tak wysmarowaną foremkę wstawić do lodówki na jakieś 5 minut aby warstwa czekolady zastygła. Czynność tę powtórzyć 3 razy. W drugiej miseczce umieścić masę krówkową i kandyzowaną skórkę. Jeżeli nie mamy domowej skórki może być kupna, ale należy ją drobno posiekać. Masę wymieszać ze skórką. Po upływie żądanego czasu wyjąć foremkę z lodówki i wgłębienia napełnić masą ale zostawiając troszkę miejsca na zalanie pralinek. Po napełnieniu wgłębień reszta czekolady zalać nadzienie i ponownie wstawić pralinki w foremce do lodówki na minimum 30 minut. Potem już tylko pozostaję wyjąć pralinki z foremek i cieszyć się ich smakiem.
 
 
Pralinki czekoladowe z waflami ryżowymi
 
 
Małe słodkości czyli pomysły na domowe pralinki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • Nadzienie :
  • 2 wafle ryżowe w czekoladzie
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 duża łyżka roztopionej czekolady
  • Dodatkowo :
  • biała posypka do ciast
Wafle ryżowe zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej stawiając mniejszy garnek na drugi z wodą, ale nie powinien ten z czekoladą dotykać wody. Foremkę silikonową wysmarować pędzelkiem maczając go w płynnej czekoladzie i wstawić foremkę do lodówki aby masa stężała. Po kilku minutach wyjąć foremkę i znowu wysmarować warstwę czekolady po czym znowu wstawić do lodówki. Znowu odczekać kilka minut i znowu posmarować foremkę czekoladą. W każde wgłębienie wsypać odrobinę białej posypki i znowu forma powinna znaleźć się na kilka minut w lodówce. Teraz przygotować nadzienie : zmiksowane wafle przesypać do miseczki, wlać śmietankę i czekoladę i wymieszać masę. Z masy formować tyle kuleczek ile jest otworów w formie ( u mnie 15 ). Gdy czekolada w foremkach się schłodzi powkładać w otwory kuleczki nadzienia lekko dociskając aby nadzienie przylegało do ścianek foremek. Na koniec zalać nadzienie płynną czekoladą i wstawić foremkę z pralinkami do lodówki na co najmniej 30 minut aby wszystko ładnie się schłodziło.
bietka 11.10.2016 07:29
Ewa ale u Ciebie pysznie mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak