Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małe zapasy na zimę

Lato to sezon gdzie przygotowujemy najwięcej przetworów na zimę . Nie ma to jak zebrać ze swojego warzywnego ogródka pięknie dojrzałe bez konserwantów warzywa i owoce i przygotować pyszne przetwory na zimę .

Lato to sezon gdzie przygotowujemy najwięcej przetworów na zimę . Nie ma to jak zebrać ze swojego warzywnego ogródka pięknie dojrzałe bez konserwantów warzywa i owoce i przygotować pyszne przetwory na zimę . Ja co roku przygotowuję różnego rodzaju sałatki , komputy , soki dżemy oraz inne przetwory po które chętnie w zimie później sięgamy. W dzisiejszym poście przedstawię moje ulubione propozycje przetworów , które moja rodzinka bardzo lubi.

Zapraszam na moje propozycje domowych przetworów

Domowy ketchup

Małe zapasy na zimę

Składniki :

  • pomidory 4 kg
     
  • cebula biała 4 
     
  • seler naciowy 35 dag
     
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
     
  • sól 1 łyżeczka
     
  • Pieprz czarny- MŁYNEK 1 łyżeczka
     
  • ząbki czosnku 4 
     
  • bazylia świeża 2 garście
     
  • ocet winny 250  ml
     
  • cukier kryształ ok.1 szklanka
     
  • olej 2 łyżki

Wykonanie :

Cebulę obieramy i drobno kroimy .Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy do zarumienia się cebulki .Do podsmażonej cebulki dodajemy drobno posiekany seler ,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około 5-10 minut całość.Następnie sparzamy chwilkę pomidory i obieramy ze skórek . Obrane pomidory dajemy do robota kuchennego i ustawiamy tarczę o średnich oczkach .  Następnie duszone warzywa przekładamy do większego garnka dajemy płyn z pomidorków doprawiamy przyprawami i gotujemy aż płyn zgęstnieje i straci na objętości . Wtedy zdejmujemy z ognia dodać posiekaną bazylię ,dodać ocet , cukier i podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż ketchup zgęstnieje .Pod koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku według uznania. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków , butelek i pasteryzujemy . Gotowy ketchup przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu .

Dynia w syropie

Małe zapasy na zimę

Składniki :

  • dynia 1 kg
     
  • woda 1 szklanka
     
  • cukier 2 szklanki
     
  • sól 1 łyżeczka
     
  • cytryna 1/2 

Wykonanie :

Dynię myjemy i obieramy ,usuwamy pestki oraz grube włókna i kroimy w kostkę. Przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą . Z wody i cukru przygotować syrop. Zalać kawałki dyni i zagotować po czym odstawić na ok. 24 godziny . Następnego dnia wyjąć dynię z syropu , syrop zagotować do gorącego dodać sok z cytryny i ponownie dynię , smażyć do uzyskania szklistego koloru. Następnie przekładamy do słoika zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Ogórki korniszony

Małe zapasy na zimę

Składniki na zalewę /inne :

  • woda 6 szklanek
     
  • ocet 10 % 1 szklanka
     
  • sól do smaku 10 dag
     
  • ogórki 3 kg
  • cukier kryształ 20 dag
     

Wykonanie :

Z podanych składników do zalewy . Dajemy wszystkie składniki do garnka i zagotowujemy . Następnie myjemy ogórki , osuszamy je i układamy na dnie słoika. Gorącą zalewą zalać ogórki . Gotowe ogórki pasteryzujemy 5 minut.

Pasta paprykowa

Małe zapasy na zimę

Składniki :

  • papryka czerwona 0.5 kg
     
  • cebula 1 mała
     
  • cukier 2 łyżki
  • oliwa 1/2 szklanki
  • sól
     
  • czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Myjemy następnie osuszamy paprykę. Osuszoną paprykę dobrze oczyszczamy i kroimy na ćwiartki a cebulę w kostkę wszystko zemleć w maszynce. Następnie dodajemy cukier ,oliwę oraz ocet i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Gorącą pastę nakładamy do słoików ,zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Sałatka z czerwonej kapusty

Małe zapasy na zimę

Składniki :

  • kapusta czerwona 3 kg
     
  • marchew 1 kg
  • ocet 10 % 0.5 litr
  • woda 2 litry
  • cebula 1 kg
  • cukier 0.5 kg
  • liść laurowy 6 sztuk
  • ziele angielskie 1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Kapustę poszatkować .Cebulę poszatkować lub pokroić w grubą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania , w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.Marchew zetrzeć na tarce.Zagotować składniki zalewy . Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 min.Następnie dodać Marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 min..Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików.Sałatka nie wymaga pasteryzowania.

Fasolka szparagowa w słoikach

Małe zapasy na zimę

Składniki :

  • fasola szparagowa 1,5 kg
     
  • marchewka 1 kg
  • cebula 0.5 kg
  • ocet 4 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • sól do smaku 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoik

Wykonanie :

Marchew trzemy, fasolkę kroimy ,cebule kroimy w dowolną kostkę.Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki oleju u 8 łyżek wody wkładamy marchew i ją dusimy do miękkości ,cebule zeszklimy na 1/2 szklanki oleju.Fasolę gotujemy do miękkości gdy wszystko będzie gotowe przekładamy do jednej miski dodajemy pozostałe składniki mieszamy i wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak