Lato to sezon gdzie przygotowujemy najwięcej przetworów na zimę . Nie ma to jak zebrać ze swojego warzywnego ogródka pięknie dojrzałe bez konserwantów warzywa i owoce i przygotować pyszne przetwory na zimę . Ja co roku przygotowuję różnego rodzaju sałatki , komputy , soki dżemy oraz inne przetwory po które chętnie w zimie później sięgamy. W dzisiejszym poście przedstawię moje ulubione propozycje przetworów , które moja rodzinka bardzo lubi.
Zapraszam na moje propozycje domowych przetworów
Domowy ketchup
Składniki :
-
pomidory 4 kg
-
cebula biała 4
-
seler naciowy 35 dag
-
imbir mielony 1/2 łyżeczki
-
sól 1 łyżeczka
-
Pieprz czarny- MŁYNEK 1 łyżeczka
-
ząbki czosnku 4
-
bazylia świeża 2 garście
-
ocet winny 250 ml
-
cukier kryształ ok.1 szklanka
-
olej 2 łyżki
Wykonanie :
Cebulę obieramy i drobno kroimy .Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy do zarumienia się cebulki .Do podsmażonej cebulki dodajemy drobno posiekany seler ,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około 5-10 minut całość.Następnie sparzamy chwilkę pomidory i obieramy ze skórek . Obrane pomidory dajemy do robota kuchennego i ustawiamy tarczę o średnich oczkach . Następnie duszone warzywa przekładamy do większego garnka dajemy płyn z pomidorków doprawiamy przyprawami i gotujemy aż płyn zgęstnieje i straci na objętości . Wtedy zdejmujemy z ognia dodać posiekaną bazylię ,dodać ocet , cukier i podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż ketchup zgęstnieje .Pod koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku według uznania. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków , butelek i pasteryzujemy . Gotowy ketchup przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu .
Dynia w syropie
Składniki :
-
dynia 1 kg
-
woda 1 szklanka
-
cukier 2 szklanki
-
sól 1 łyżeczka
-
cytryna 1/2
Wykonanie :
Dynię myjemy i obieramy ,usuwamy pestki oraz grube włókna i kroimy w kostkę. Przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą . Z wody i cukru przygotować syrop. Zalać kawałki dyni i zagotować po czym odstawić na ok. 24 godziny . Następnego dnia wyjąć dynię z syropu , syrop zagotować do gorącego dodać sok z cytryny i ponownie dynię , smażyć do uzyskania szklistego koloru. Następnie przekładamy do słoika zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Ogórki korniszony
Składniki na zalewę /inne :
-
woda 6 szklanek
-
ocet 10 % 1 szklanka
-
sól do smaku 10 dag
- ogórki 3 kg
-
cukier kryształ 20 dag
Wykonanie :
Z podanych składników do zalewy . Dajemy wszystkie składniki do garnka i zagotowujemy . Następnie myjemy ogórki , osuszamy je i układamy na dnie słoika. Gorącą zalewą zalać ogórki . Gotowe ogórki pasteryzujemy 5 minut.
Pasta paprykowa
Składniki :
-
papryka czerwona 0.5 kg
-
cebula 1 mała
-
cukier 2 łyżki
- oliwa 1/2 szklanki
-
sól
-
czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Myjemy następnie osuszamy paprykę. Osuszoną paprykę dobrze oczyszczamy i kroimy na ćwiartki a cebulę w kostkę wszystko zemleć w maszynce. Następnie dodajemy cukier ,oliwę oraz ocet i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Gorącą pastę nakładamy do słoików ,zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki :
-
kapusta czerwona 3 kg
-
marchew 1 kg
-
ocet 10 % 0.5 litr
-
woda 2 litry
-
cebula 1 kg
-
cukier 0.5 kg
-
liść laurowy 6 sztuk
-
ziele angielskie 1 łyżka
-
czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Kapustę poszatkować .Cebulę poszatkować lub pokroić w grubą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania , w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.Marchew zetrzeć na tarce.Zagotować składniki zalewy . Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 min.Następnie dodać Marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 min..Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików.Sałatka nie wymaga pasteryzowania.
Fasolka szparagowa w słoikach
Składniki :
-
fasola szparagowa 1,5 kg
-
marchewka 1 kg
-
cebula 0.5 kg
-
ocet 4 łyżki
-
cukier 3 łyżki
-
sól do smaku 3 łyżki
-
koncentrat pomidorowy 1 słoik
Wykonanie :
Marchew trzemy, fasolkę kroimy ,cebule kroimy w dowolną kostkę.Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki oleju u 8 łyżek wody wkładamy marchew i ją dusimy do miękkości ,cebule zeszklimy na 1/2 szklanki oleju.Fasolę gotujemy do miękkości gdy wszystko będzie gotowe przekładamy do jednej miski dodajemy pozostałe składniki mieszamy i wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min.