Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Malinowy kalejdoskop

Owoce maliny, po za surowcem na przetwory, dżemy, konfitury, soki i galaretki, to przede wszystkim tanie i łatwo dostępne sezonowe źródło witamin.


Owoce malin dostarczać mogą nam znaczne ilości witaminy C prawie tyle samo co cytryna. Ponadto zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B i PP. Poza cukrami, w owocach malin znaleźć można pektyny, kwasy organiczne i antocyjany. Ze związków mineralnych wymienić należy: sole żelaza i miedzi.

Zbiór owoców malin musi odbywać się przy suchej pogodzie, najlepiej rano, po obeschnięciu rosy.
Suszenie owoców powinno odbywać się w temperaturach 30-40 stopni Celsjusza, a dosuszanie w temperaturze 60 stopni.
Maliny świetnie nadają się też do mrożenia.

W przeziębieniach polecane jest picie naparu z suszonych owoców maliny. Napar ma właściwości napotne, choć do dziś nie zidentyfikowano substancji, która to działanie wywołuje.
Liście maliny zawierają garbniki, kwasy organiczne, śluzy i sole mineralne. Zawarte w liściach substancje mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Od dawna liście malin polecane były też przy biegunkach, nieżytach przewodu pokarmowego, kolek jelitowych, a także bolesnych skurczach naczyń krwionośnych i bólach narządu rodnego.

Napary z liści malin przygotowujemy przez zalanie 1 łyżki suszonych liści szklanką wrzątku i odstawieniu na 15 minut w naczyniu pod przykryciem. Po przecedzeniu należy pic w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
Liście maliny nadają się do przygotowywania herbat ziołowych. W medycynie tybetańskiej polecane były jako skuteczny środek w nerwicach, infekcjach przewodu pokarmowego i układu oddechowego.
Soki lub syropy malinowe przygotowane sposobami domowymi mają także silne właściwości napotne i są wskazane dla osób chorych na dnę.

A teraz zapraszam na kilka inspiracji ze świeżymi i suszonymi maliinami

 

Naleśniki z serem, mascarpone i suszonymi malinami

 

Malinowy kalejdoskop

 

                                                                           9 naleśników

Nadzienie :
300 g twarogu
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki słodkiej 18 %
50 g suszonych malin
cukier do smaku

Usmażyć naleśniki ( według własnego przepisu lub tradycyjne ).
Twaróg, serek mascarpone, śmietankę umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Dodać do smaku cukier i na koniec wsypać maliny.
Wymieszać i odstawić na około 30 minut aby maliny zmiękły.
Na każdy naleśnik kłaść porcje nadzienia i dowolnie zawijać naleśniki.
Podawać na deser lub kolację.

 

Sernik na zimno z mega niespodzianką

 

Malinowy kalejdoskop

Spód :
200 g herbatników typu petitiki
150 g margaryny do pieczenia
Galaretka :
1 galaretka agrestowa
400 ml gorącej przegotowanej wody
1 nektarynka
1 średni banan
18 malin
Masa serowa :
400 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
400 g jogurtu greckiego
150 ml gęstej śmietanki 18%
1/2 szk mleka
3 łyżki żelatyny
1 garść listków świeżej bazylii
cukier do smaku
Dodatkowo :
2 galaretki truskawkowe
maliny do dekoracji
listki bazylii do dekoracji

Spód :
Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
Margarynę roztopić, wlać do ciastek i wymieszać.
Masę ciasteczkową wyłożyć na dno torownicy o średnicy 23 cm, rozłożyć równo i docisnąć.
Tortownicę wstawić do lodówki.
Galaretka :
Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie.
Banana pokroić w plasterki i potem na ćwiartki.
Nektarynkę pokroić w drobną kosteczkę.
Do 6 literatek nakładać najpierw nektarynki, potem banany i maliny.
Zalać galaretką prawie do połowy literatki ( owoce też mają sięgać tej wysokości ).
Wstawić do lodówki a gdy lekko się zetną zalać wystające maliny, bo owoce lekko pójdą do góry.
Tak przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa serowa :
Gdy galaretki się zetną wyjąć je i tortownicę z lodówki.
Galaretki wyjąć z literatek ( proponuję literatkę potraktować ciepłą wodą, wtedy galaretki elegancko wyjdą ze szklaneczek. Ja pierwszą podważyłam nożem i to był zły pomysł ).
Galaretki ułożyć na spodzie koliście dnem do góry.
Mleko wlać do rondelka, wsypać żelatynę po czym dokładnie wymieszać.
Na gazie podgrzewać żelatynę aż się całkowicie rozpuści.
Jogurt, serek i śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować.
Bazylię umyć, osuszyć i posiekać a potem dodać do masy.
Na koniec wlać schłodzoną ale płynną mleczną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na galaretki a potem literatką zrobić w środku wgłębienie i wstawić tortownicę znowu do lodówki najlepiej na około godzinę.
Galaretka :
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.
Zostawić do ostygnięcie i lekkiego stężenia.
Potem galaretką zalać górę i wgłębienie sernika i znowu wstawić do stężenia.
Gotowy sernik udekorować listkami bazylii i malinami.

 

Koktajl truskawkowo - malinowy

 

Malinowy kalejdoskop

250 g malin
300 g truskawek
1 kefir ( 350 g )
cukier lub miód do smaku
mleko 3,2 %

Truskawki i maliny umyć, usunąć szypułki i wrzucić je do wysokiego naczynia.
Dodać kefir i wlać tyle mleka aby ogólnie było 1,5 l pojemności.
Dodać trochę cukru lub miodu i za pomocą blendera zmiksować koktajl.
W razie potrzeby dosłodzić a potem wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać w listkami świeżej mięty.

 

Rolada malinowa

 

Malinowy kalejdoskop

Ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
4 łyżki mąki
1 szczypta soli
25 g margaryny Kasia
2 krople aromatu rumowego

Masa:
350 g malin ( użyłam rozmrożone )
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan fixy
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
maliny i borówki do dekoracji

Białka ubić z solą na sztywno.
Dodać żółtka i dalej ubijać.
Dodać cukier, schłodzoną stopioną Kasię, aromat i nadal ucierać.
Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( przesianą ).
Wszystko delikatnie połączyć.
Na blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papier do pieczenia.
Na papier wylać masę biszkoptową i równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni papieru.
Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu ciasto położyć na ściereczce papierem do góry.
Papier delikatnie zdjąć, zwinąć roladę w ściereczkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotować masę.
Śmietanę ubijać dodając śmietan fixy zmieszane z cukrem waniliowym i cukrem.
Maliny zmiksować, dodać do śmietany i wymieszać.
Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć i rozsmarować na nim masę ( trochę zostawić do posmarowania wierzchu ) i zwinąć roladę.
Na wierzchu rozsmarować resztę masy lub wycisnąć szprycą i udekorować borówką i maliną.
Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

Malinowo ptysiowe kwiatki

 

Malinowy kalejdoskop

 

Ciasto:
125 g margaryny do pieczenia
1 szk wody
1 szk mąki
5 jajek
Masa:
250 g serka mascarpone
250 ml słodkiej śmietany
1 śmietan fix
300 g malin
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru do posypania

Wodę zagotować z margaryną.
Wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając gotować około 2 minut.
Należy uważać aby z mąki nie zrobiły się grudki.
Tak ugotowany budyń wystudzić, gdy wystygnie ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
Gotową masę nałożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kwiatki zostawiając odstępy.
Ciasto ptysiowe piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Zimne ptysie przekroić w poprzek.

Serek utrzeć z malinami.
Śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem waniliowym.
Serek połączyć ze śmietaną.
Masę malinową nakładać na spodnie części każdego ptysia, przykryć górną warstwą.
Wszystkie ciastka posypać cukrem pudrem a na środku nałożyć po łyżeczce masy malinowej i położyć po jednej malinie oraz listku bazylii.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak