Maliny to niezwykle pyszne i pachnące latem owoce, nie wyobrażam sobie żeby ich nie było. Idealnie nadają do wypieku ciast, deserów, przetworów czy zjadane prosto z krzaczka.
Maliny to bardzo delikatne owoce i należy bardzo ostrożnie z nimi postępować, należy lekko je opłukać i delikatnie osuszyć, nie należy ich przechowywać zbyt długo ponieważ mogą zapleśnieć.
Świeże maliny doskonale nadają do różnych ciast, czy to ucieranych czy do takich z galaretką. Można z nich przygotowywać różne desery. Nadają się również na przetwory, można z nich zrobić pyszny sok czy dżem.
A osobiście najbardziej lubię takie świeże i zawsze staram się przygotować z nich jak najwięcej smakołyków. Piekę różne pyszne ciasta z mnóstwem tych owoców. Nie ukrywam również, że są to jedne z mich najbardziej ulubionych owoców sezonowych. A jak jest u Was? Lubicie te owoce? Myślę, że tak. A teraz zapraszam do moich pysznych przepisów.
Pyszne i zdrowe.
Pyszne przepisy z malinami:
Ciasto ,,Malinowy obłoczek''.
Polecam bardzo pyszne i lekkie ciasto. Nie za słodkie, takie w sam raz. Idealne do popołudniowej kawy. Mięciutki biszkopt, lekka pianka, słodkie delicje i malinowo-cytrynowa galaretka to bardzo pyszne połączenie. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka malinowa
Dodatkowo:
30 dag delicji o smaku malinowym
1 cytrynowa galaretka
2 szklanki świeżych malin
Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.
2. Malinową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną piankę wykładamy równomiernie na biszkopt. Następnie na piance układamy delicje.
3. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie do lekko tężejącej galaretki dajemy maliny wcześniej umyte i osuszone, delikatnie mieszamy i wykładamy na delicje.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.
5. Smacznego.
Ciasto brownie z malinami.
Jest to moja wersja czekoladowego ciasta brownie. To ciasto jest niezwykle wilgotne i słodkie, moje maliny były lekko kwaśne, więc smakowo wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam przepis i zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
125 ml oleju
1 szklanka cukru
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
Dodatkowo:
25 dag malin
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady
5 dag białej czekolady
10 dag malin
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dokładnie ucieramy, wlewamy olej i ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: jajka, kakao, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 - 45 minut sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.
3. Czekoladę mleczną łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy pokrojone kawałki ciasta. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy ciasto, dekorujemy również malinami. Ciasto jest gotowe do podania.
5. Smacznego.
Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną.
Czy jest coś lepszego, niż pyszny ptyś? Idealny na podwieczorek, mnóstwo słodkiej bitej śmietany i lekko kwaśne owoce...zapewniam, że na jednym się nie skończy. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
12,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
Frużelina:
25 dag malin
niewielka ilość gorącej wody
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml zimnej wody
cukier do smaku
Krem śmietankowy:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ptysi
Wykonanie:
1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.
2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie studzimy i przekrawamy na pół.
4. Frużelina: Maliny myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, tak żeby się nie przypaliły, a maliny i tak nam puszczą sok, następnie zagotowujemy z cukrem do smaku. Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotujących się malin, mieszamy i chwilę gotujemy, aż maliny trochę zgęstnieją. Następnie lekko studzimy.
5. Tak przygotowaną frużelinę nakładamy do przekrojonych spodów ptysi i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ( najlepiej w wysokim naczyniu ), następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcje na frużelinę. Nakładamy wierzchy ciasta i oprószamy cukrem pudrem.
7. Ptysie są gotowe do podania.
8. Smacznego.
Półfrancuskie ciastka z malinowym budyniem.
Niby proste ciastka, ale jak pyszne, zapewniam, że nie można im się oprzeć. Pyszne warstwowe ciasto przełożone pachnącym malinami budyniem. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Budyń:
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
półtorej szklanki mleka
cukier do smaku
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
25 dag świeżych malin
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciastek
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże chcemy mieć ciastka, następnie układamy je na suchej blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczone studzimy.
3. Budyń: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy umyte i osuszone maliny, energicznie mieszamy, żeby maliny dokładnie połączyły z budyniem, dodajemy również cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Budyń lekko studzimy.
4. Tak przygotowanym budyniem przekładamy ciastka i na koniec oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy do stężenia budyniu. Po tym czasie ciastka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.