Maliny - smaczne owoce, uwielbiane przez dzieci.
Można zajadać je prosto z krzaczka, wykorzystywać jako dodatek do ciast czy kompotów. Świetne jako podstawowy składnik dżemów.
A jakie są ich właściwości? Zawierają kwasy organiczne, pektyny, cukry i witaminy (m.in C, E, wi gr B) oraz substancje mineralne (potas, wapń, żelazo).
A właściwości zdrowotne? Otóż nie każdy z nas wie, że są idealne na gorączkę - obniżają temperaturę. Kolejną właściwością jest pomoc w dolegliwościach żołądkowych (tutaj wykorzystywane są liście malin).
W lecie gdy temperatura za oknem wysoka, polecam lekkie ciasta z dodatkiem malin:
SHREK Z DELICJAMI
Biszkopt jasny: 6 jaj, 6 łyżek cukru kryształ, 6 łyżek mąki pszennej, tłuszcz do wysmarowania blaszki.
Duży sok kubuś zielony (900ml)
2 budynie śmietankowe
1/2 kostki margaryny
24 delicje
2 galaretki wiśniowe
maliny
Upiec biszkopt z 6 jaj: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min
Sporządzić masę: ugotować budyń na zielonym kubusiu - odlać pół szklanki kubusia i wsypać dwa budynie śmietankowe. Pozostały sok zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane budynie, chwilę pogotować. Następnie dodać pół kostki margaryny i gotować do jej rozpuszczenia
Galaretki rozpuścić we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Biszkopt przekroić na dwa placki, na jednym z nich wylać masę, przykryć drugim plackiem. Na biszkopcie ułożyć delicje. Wokół blaszki oraz w przeprawach wokół delicji ułożyć maliny.
Galaretki dobrze schłodzić, zimne włożyć do zamrażarki, gdy zaczną tężeć, rozmieszać i wylać na delicje.
CIASTO Z PTASIM MLECZKIEM I MALINAMI
Biszkopt z 5 jaj:
5 jaj
5 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ptasie mleczko:
1 szklanka zimnego mleka
1 śnieżka
1 galaretka truskawkowa
1 śmietan fix
Owoce: maliny
Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki, wymiary:24x34cm) i piec w temp 180 st C ok 30 min.
Na upieczony wystudzony biszkopt ułożyć owoce, na przemian raz maliny raz ostrężyny.
Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie. Ptasie mleczko wylać na owoce.
PUSZYSTY TORCIK Z PTASIM MLECZKIEM
Spód z herbatników:
250g herbatników
100g masła
Pianka:
500ml kremówki 36%
2 galaretki truskawkowe
Do dekoracji:
Maliny
Herbatniki poruszyć na proszek za pomocą blendera. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do herbatników, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić ok 1h w lodówce.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki. Kremówkę ubić, dolewać małym strumieniem tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Masę piankową wylać na spód z herbatników. Schłodzić w lodówce.
SEROWE MLECZKO
- biszkopciki okrągłe lub biszkopt
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 waniliowe serki homogenizowane
- galaretka poziomkowa
- galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- owoce wg uznania (u mnie maliny i borówki)
Ułożyć biszkopciki na dnie tortownicy.
Ugotować galaretkę cytrynową w szklance wody, ostudzić. W momencie kiedy zacznie tężeć wymieszać ją z serkami homogenizowanymi. (można dodać owoce - ja użyłam jagód). Powstałą masę wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki i schładzać ok 20min.
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową. Można wyłożyć owoce - maliny. Ugotować galaretkę poziomkową i wylać na śmietanę. Schładzać w lodówce.