Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Maliny w cieście

Przełom lipca i sierpnia to sezon na maliny. Owoce te są bombą witaminową.

Maliny - smaczne owoce, uwielbiane przez dzieci.

Można zajadać je prosto z krzaczka, wykorzystywać jako dodatek do ciast czy kompotów. Świetne jako podstawowy składnik dżemów.

A jakie są ich właściwości? Zawierają kwasy organiczne, pektyny, cukry i witaminy (m.in C, E, wi gr B) oraz substancje mineralne (potas, wapń, żelazo).

A właściwości zdrowotne? Otóż nie każdy z nas wie, że są idealne na gorączkę - obniżają temperaturę. Kolejną właściwością jest pomoc w dolegliwościach żołądkowych (tutaj wykorzystywane są liście malin).

W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-malin-maliny-zwalczaja-goraczke-biegunke-bole-miesiaczkowe_36875.html

W lecie gdy temperatura za oknem wysoka, polecam lekkie ciasta z dodatkiem malin:

SHREK Z DELICJAMI

Biszkopt jasny: 6 jaj, 6 łyżek cukru kryształ, 6 łyżek mąki pszennej, tłuszcz do wysmarowania blaszki.

Duży sok kubuś zielony (900ml)
2 budynie śmietankowe
1/2 kostki margaryny
24 delicje
2 galaretki wiśniowe
maliny

 Upiec biszkopt z 6 jaj: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min

Sporządzić masę: ugotować budyń na zielonym kubusiu - odlać pół szklanki kubusia i wsypać dwa budynie śmietankowe. Pozostały sok zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane budynie, chwilę pogotować. Następnie dodać pół kostki margaryny i gotować do jej rozpuszczenia

Galaretki rozpuścić we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.

Biszkopt przekroić na dwa placki, na jednym z nich wylać masę, przykryć drugim plackiem. Na biszkopcie ułożyć delicje. Wokół blaszki oraz w przeprawach wokół delicji ułożyć maliny.

Galaretki dobrze schłodzić, zimne włożyć do zamrażarki, gdy zaczną tężeć, rozmieszać i wylać na delicje. Maliny w cieście

CIASTO Z PTASIM MLECZKIEM I MALINAMI

Biszkopt z 5 jaj:
5 jaj
5 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ptasie mleczko:
1 szklanka zimnego mleka
1 śnieżka
1 galaretka truskawkowa
1 śmietan fix

Owoce: maliny

Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki, wymiary:24x34cm) i piec w temp 180 st C ok 30 min.

Na upieczony wystudzony biszkopt ułożyć owoce, na przemian raz maliny raz ostrężyny.

Galaretkę rozmieszać w 300ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki w celu delikatnego stężenia. Śnieżkę ubić na mleku, pod koniec dodając śmietan fix, gdy będzie ubite dolewać stopniowo galaretkę, wymieszać delikatnie. Ptasie mleczko wylać na owoce. Maliny w cieście

PUSZYSTY TORCIK Z PTASIM MLECZKIEM

Spód z herbatników:
250g herbatników
100g masła

Pianka:
500ml kremówki 36%
2 galaretki truskawkowe

Do dekoracji:
Maliny

Herbatniki poruszyć na proszek za pomocą blendera. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do herbatników, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić ok 1h w lodówce.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500ml wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki. Kremówkę ubić, dolewać małym strumieniem tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Masę piankową wylać na spód z herbatników. Schłodzić w lodówce. Maliny w cieście

SEROWE MLECZKO

- biszkopciki okrągłe lub biszkopt
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 waniliowe serki homogenizowane
- galaretka poziomkowa
- galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- owoce wg uznania (u mnie maliny i borówki)

Ułożyć biszkopciki na dnie tortownicy.

Ugotować galaretkę cytrynową w szklance wody, ostudzić. W momencie kiedy zacznie tężeć wymieszać ją z serkami homogenizowanymi. (można dodać owoce - ja użyłam jagód). Powstałą masę wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki i schładzać ok 20min.

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową. Można wyłożyć owoce - maliny. Ugotować galaretkę poziomkową i wylać na śmietanę. Schładzać w lodówce.  Maliny w cieście

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak