Przygotowanie marcepanu nie jest trudne, ale zazwyczaj sięgam po gotowy marcepan ze sklepu, który jest równie pyszny. Używam go głównie do wypieku ciasteczek i ciast. Masa marcepanowa jest plastyczna, więc możemy również jej użyć do obłożenia tortu lub do przygotowania ozdób. Zapraszam na moje sprawdzone przepisy z wykorzystaniem marcepanu, są naprawdę pyszne... Mam nadzieję, że skradną również i Wasze serce.
Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową
Mięciutkie i lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polewą czekoladową. Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie.
Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka,
jajka 5 szt,
marcepan 200 g,
skorka z cytryny 1,5 łyżeczki,
olejek migdałowy 1 łyżeczka,
masło 200 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
gruszki 3 szt,
polewa:
czekolada mleczna pół tabliczki,
śmietanka 30% 3 łyżki,
dodatkowo:
bułka tarta 2 łyżki,
olej 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz mąkę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy gotową masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim piekarniku ciasto piekło się 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy polewę: Czekoladę i śmietankę umieszczamy w rondelku. Stawiamy na palnik i rozpuszczamy czekoladę, należy przez cały czas mieszać. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką to polewamy wierzch ciasta. Smacznego:-)
Marcepanowe ciasteczka z kajmakiem
Ciasteczka przekładane masą kajmakową...Są naprawdę cudowne. Niesamowicie rozpływające się w ustach. Ciasteczka wzięłam ze sobą do pracy i zrobiły furorę. Także serdecznie polecam wypróbować przepis.
Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka krupczatka pół szklanki,
jajko 1 szt,
masło 100 g,
marcepan 150 g,
starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
dodatkowo:
kajmak 1/4 puszki,
cukier puder do posypania ciastek,
Sposób przygotowania:
Mąkę z masłem i marcepanem siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy je zrobić za pomocą zakrętki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. do momentu gdy ciastka zrobią się złociste. Lekko ostygnięte ciastka smarujemy masą kajmakową i przykrywamy drugim ciastkiem. Nadziane ciastka posypujemy cukrem pudrem.