Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marcepan w słodkich wypiekach

Marcepan- jest to masa zrobiona z mielonych migdałów i cukru z olejkiem migdałowym. Masa marcepanowa doskonale się komponuje ze słodkimi wypiekami.

Przygotowanie marcepanu nie jest trudne, ale zazwyczaj sięgam po gotowy marcepan ze sklepu, który jest równie pyszny. Używam go głównie do wypieku ciasteczek i ciast. Masa marcepanowa jest plastyczna, więc możemy również jej użyć do obłożenia tortu lub do przygotowania ozdób. Zapraszam na moje sprawdzone przepisy z wykorzystaniem marcepanu, są naprawdę pyszne... Mam nadzieję, że skradną również i Wasze serce.

 

Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową

Mięciutkie i lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polewą czekoladową. Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie.

Marcepan w słodkich wypiekach

 

Składniki:

 

mąka pszenna 1 szklanka,

 

jajka 5 szt,

 

marcepan 200 g,

 

skorka z cytryny 1,5 łyżeczki,

 

olejek migdałowy 1 łyżeczka,

 

masło 200 g,

 

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

 

gruszki 3 szt,

 


polewa:

 

czekolada mleczna pół tabliczki,

 

śmietanka 30% 3 łyżki,

 


dodatkowo:

 

bułka tarta 2 łyżki,

 

olej 1 łyżka,

 


Sposób przygotowania:

 

Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz mąkę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy gotową masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim piekarniku ciasto piekło się 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy polewę: Czekoladę i śmietankę umieszczamy w rondelku. Stawiamy na palnik i rozpuszczamy czekoladę, należy przez cały czas mieszać. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką to polewamy wierzch ciasta. Smacznego:-) 

 

Marcepanowe ciasteczka z kajmakiem

Ciasteczka przekładane masą kajmakową...Są naprawdę cudowne. Niesamowicie rozpływające się w ustach. Ciasteczka wzięłam ze sobą do pracy i zrobiły furorę. Także serdecznie polecam wypróbować przepis. 

Marcepan w słodkich wypiekach

 

Składniki:

 

mąka pszenna 1 szklanka,

 

mąka krupczatka pół szklanki,

 

jajko 1 szt,

 

masło 100 g,

 

marcepan 150 g,

 

starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka,

 

cukier 2 łyżki,

 


dodatkowo:

 

kajmak 1/4 puszki,

 

cukier puder do posypania ciastek,

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mąkę z masłem i marcepanem siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy je zrobić za pomocą zakrętki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. do momentu gdy ciastka zrobią się złociste. Lekko ostygnięte ciastka smarujemy masą kajmakową i przykrywamy drugim ciastkiem. Nadziane ciastka posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak