90 % składu marchewki to woda,więc często występuję jako przekąska dla osób odchudzających się . Marchewka zawiera bardzo dużo beta karotenu, oraz witaminy A,B1,B6,C,E,H , ponadto kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak ; fosfor, potas, sód,wapń.
Przecedzam.
Marchewki 3 sztuki i jednego batata obieram kroję w kostkę dodaję do bulionu i gotuję około 20 minut po tym czasie przelewam do blendera i miksuję na gładka masę (można wykorzystać ugotowane mięso wtedy zupka będzie bardziej pożywna).
Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję z kleksem śmietany.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!
W kuchni marchewkę wykorzystuję jako dodatek do mięs np.przepyszne pulpeciki z marchewką.
mięso mielone 500 gram
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 1 sztuka
marchew 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
koper świeży
dodatkowo :mąka
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Namoczyć bułkę czerstwą w mleku,odcisnąć dodać do mięsa,wraz z startą marchewką i jajkiem, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem , wyrobić masę .
Formować małe pulpeciki, wrzucać na wrzącą wodę ,gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Wyjąć pulpeciki .
Podawać np. z sosem lub z ulubioną surówką.
SMACZNEGO !!!!!