Zapraszam na moje propozycje z wykorzystaniem marchewki
Marchewkowe chipsy
Składniki :
• marchewka 3
• oliwa z oliwek 30 ml
• zioła prowansalskie 1 mała łyżeczka
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• słodka papryka Prymat 1/2 małej łyżeczki
• margaryna do posmarowania blaszki
Wykonanie :
Marchewkę myjemy i obieramy. Po obraniu marchewki ( ja wykorzystałam do tego krajalnicę ) , kroimy marchewkę w cieniutkie plasterki. Do większej miski dajemy oliwę z oliwek oraz resztę przypraw. Wszystko mieszamy łyżeczką do połączenia składników. Do miski dajemy pokrojone marchewki i maczamy każdy krążek marchewki z każdej strony. Blaszkę delikatnie smarujemy po wysmarowaniu układamy marchewkę i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni na około 5-10 minut.
Marchewkowe frytki z nutą ziół prowansalskich
Składniki :
• marchewka 8 sztuk
• oliwa z oliwek 40 ml
• zioła prowansalskie 2 małe łyżeczki
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól czosnkowa
Wykonanie :
Marchewki myjemy i obieramy po obraniu kroimy w cienkie paski ( ja wykorzystałam do tego krajalnicę ). Po po krojeniu odstawiamy do miski. Do drugiej miski dajemy oliwę z oliwek , zioła prowansalskie , sól czosnkową oraz pieprz czarny. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Do gotowej marynaty dajemy paki marchewki i nacieramy każdy pasek. Na wysmarowaną blaszkę dajemy frytki marchewkowe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-13 minut w temperaturze 200 stopni.