Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marynaty do dziczyzny

Każdy z nas często łapie przysłowiowego lenia i wtedy sięga po gotowe marynaty do mięsa , a niektórzy tylko takich używają w kuchni…

Każdemu zdarza się złapać przysłowiowego lenia i sięgnąć po gotowe marynaty do mięsa , a niektórzy tylko takich używają w kuchni… Ja też czasem „idę na łatwiznę” i wykorzystuję gotowe mieszanki, ale zdarza się to rzadko… Z reguły otwieram szafkę i mieszam te składniki, których kompozycja wydaje mi się ciekawa… I na szczęście ("odpukać") zawsze wychodzi coś smacznego J  W ostatnim czasie dosyć intensywnie przerabiałam drób i dziczyznę, dlatego też przepisami na marynaty do tych mięs pozwolę się z Wami podzielić... Z serii marynat do dziczyzny polecam:

Dziką marynatę z cząbrem i kolendrą,
do której przygotowania potrzebować będziemy: 

1 łyżeczkę cząbru,

 12-15 ziaren kolendry,

 3 ziarna jałowca,

 3 ziarna ziela angielskiego,

 2 liście laurowe,

 2 łyżki octu balsamicznego,

 2 łyżki oliwy,

 1 łyżkę miodu,

 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

 

Jałowiec z kolendrą rozgniatamy w moździerzu, dodajemy oliwę, ocet balsamiczny, miód, chilli, ziele angielskie i rozdrobnione liście laurowe, dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy w marynacie minimum 8 godzin (najlepiej 24 godziny lub nawet nieco dłużej).  Zamarynowane mięso smażymy i otrzymujemy np. taką polędwiczkę...

Marynaty do dziczyzny


Marynatę z ketchupem i musztardą,
do której przygotowania potrzebne nam będą:


2 łyżki octu balsamicznego,

 4-5 łyżek oliwy,

 1,5 łyżki ostrego ketchupu,

 2 łyżeczki musztardy Dijon,

 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,

 8 ziaren jałowca,

 5 ziaren ziela angielskiego 

 2 średnie liście laurowe,

 2 łyżki miodu

 

Jałowiec lekko rozgniatamy, dodajemy chilli, musztardę, ocet balsamiczny, oliwę, ketchup oraz miód, dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, mieszamy.

Marynatę z czerwonym winem,
jaką wykorzystałam do gulaszu z sarniny, a do której przygotowania potrzebować będziemy:

1/4 szklanki oliwy,

6 ziaren jałowca,

3 duże ząbki czosnku,

3 liście laurowe,

8 ziaren ziela angielskiego,

8 ziaren pieprzu ziarnistego,

3 łyżki octu winnego,

1/2 szklanki czerwonego wina,

 

Oczywiście oliwę mieszamy z octem winnym i czerwonym winem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek oraz przyprawy (3 ziarna jałowca rozgniatamy, a 3 dodajemy w całości). Wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki (W tym czasie należy mięso kilka razy przemieszać).


 Marynaty do dziczyzny

 

Oczywiście przepisy na potrawy z wykorzystaniem w/w marynat znajdziecie w mojej księdze...

14.02.2014 19:10
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak