Tak jak bez babki to i bez mazurka nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Jednym słowem: musi znaleźć się on na świątecznym stole. Ciekawi jakie mam dla Was propozycje? Zapraszam serdecznie.
Był czas, że w nie znałam tego wypieku i nie piekłam, piekłam tradycyjnie co roku sernik, makowiec i babkę, gdy poznałam przepisy na mazurki stały się one tradycją w moim domu. Co roku wymyślam nowe wersje i myślę, że bardzo pyszne mi wychodzą. A dla Was mam trzy propozycje. Może wybierzecie coś dla siebie. Podstawą każdego mazurka musi być kruche ciasto, krem i bakalie. Idealnie do mazurka pasuje masa kajmakowa i powidło. Wykonując mazurek należy zadbać o ładne wykonanie, musi cieszyć oko i być ozdobą świątecznego stołu. Smacznych wypieków Wam życzę.
Moje sprawdzone przepisy na mazurki:
1. Kruche ciasto z kremem i cukierkami.
Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i niedrogie. Kruche ciasto, czekoladowy krem i mnóstwo cukierków...jednym słowem pysznie. Takie ciasto może być nawet mazurkiem wielkanocnym. Koniecznie upieczcie i zjedzcie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
15 dag masła lub margaryny
Krem:
20 dag masła lub margaryny
3 kopiaste łyżki kakao
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
około 20 dag cukierków typu lentylki
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony placek dokładnie studzimy.
2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3. Dekorowanie: Na wystudzone ciasto wyciskamy małe rozetki. Cukierki wkładamy do woreczka i za pomocą wałka lekko kruszymy. Następnie dekorujemy nimi ciasto.
4. Podanie: Tak wykonane ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2. Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.
Polecam Wam pyszny i bardzo kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
Dodatkowo:
słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag )
3 łyżki żurawiny suszonej
3 łyżki płatków migdałowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy.
3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.
4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 25 cm.
3. Mazurek kajmakowy.
To mój pierwszy w życiu mazurek, do tej pory nie piekłam mazurków i teraz żałuję. Może nie tak ładny jak go sobie wyobraziłam, ale za to bardzo pyszny. Polecam na świąteczny stół. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3-4 łyżki śmietany 12 %
Dodatkowo:
1 puszka gotowej masy krówkowej ( 40 dag )
1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
kilka rodzynek do dekoracji
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm i nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta toczymy długie wałki, zawijamy po dwa i układamy wokół brzegów ciasta.
3. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masą kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę.
5. Następnie jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście.
6. Rodzynkami dekorujemy mazurek i odstawiamy do zastygnięcia masy.
7. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.