Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mazurki na Wielkanocnym stole.

Tak jak bez babki to i bez mazurka nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Jednym słowem: musi znaleźć się on na świątecznym stole. Ciekawi jakie mam dla Was propozycje? Zapraszam serdecznie.

Tak jak bez babki to i bez mazurka nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Jednym słowem: musi znaleźć się on na świątecznym stole. Ciekawi jakie mam dla Was propozycje? Zapraszam serdecznie.

Był czas, że w nie znałam tego wypieku i nie piekłam, piekłam tradycyjnie co roku sernik, makowiec i babkę, gdy poznałam przepisy na mazurki stały się one tradycją w moim domu. Co roku wymyślam nowe wersje i myślę, że bardzo pyszne mi wychodzą. A dla Was mam trzy propozycje. Może wybierzecie coś dla siebie. Podstawą każdego mazurka musi być kruche ciasto, krem i bakalie. Idealnie do mazurka pasuje masa kajmakowa i powidło. Wykonując mazurek należy zadbać o ładne wykonanie, musi cieszyć oko i być ozdobą świątecznego stołu. Smacznych wypieków Wam życzę.

 

Moje sprawdzone przepisy na mazurki:

 

1. Kruche ciasto z kremem i cukierkami.


Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i niedrogie. Kruche ciasto, czekoladowy krem i mnóstwo cukierków...jednym słowem pysznie. Takie ciasto może być nawet mazurkiem wielkanocnym. Koniecznie upieczcie i zjedzcie. Zapraszam :)

 

Mazurki na Wielkanocnym stole.


Składniki:

 

Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

15 dag masła lub margaryny


Krem:

20 dag masła lub margaryny

3 kopiaste łyżki kakao

2-3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

około 20 dag cukierków typu lentylki


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy około pół godziny w lodówce. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony placek dokładnie studzimy.


2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


3. Dekorowanie: Na wystudzone ciasto wyciskamy małe rozetki. Cukierki wkładamy do woreczka i za pomocą wałka lekko kruszymy. Następnie dekorujemy nimi ciasto.


4. Podanie: Tak wykonane ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

 

 

2. Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.


Polecam Wam pyszny i bardzo kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Zapraszam :)

 

Mazurki na Wielkanocnym stole.

 

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka


Dodatkowo:

słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )

pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag )

3 łyżki żurawiny suszonej

3 łyżki płatków migdałowych

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.


2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy.


3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.


4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu.


5. Smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 25 cm.

 

3. Mazurek kajmakowy.


To mój pierwszy w życiu mazurek, do tej pory nie piekłam mazurków i teraz żałuję. Może nie tak ładny jak go sobie wyobraziłam, ale za to bardzo pyszny. Polecam na świąteczny stół. Zapraszam :)

 

Mazurki na Wielkanocnym stole.


Składniki:


Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

3-4 łyżki śmietany 12 %


Dodatkowo:

1 puszka gotowej masy krówkowej ( 40 dag )

1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )

mąka pszenna do posypania stolnicy

kilka rodzynek do dekoracji


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm i nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta toczymy długie wałki, zawijamy po dwa i układamy wokół brzegów ciasta.


3. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.


4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masą kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę.


5. Następnie jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście.


6. Rodzynkami dekorujemy mazurek i odstawiamy do zastygnięcia masy.

7. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak