Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mielone nie muszą być nudne

No właśnie, czy kotlety mielone muszą być nudne ? Otóż nie.

No właśnie, utarło się że kotlety mielone to mięso, jajko, bułka i przyprawy. Ale czy zawsze musi być tradycyjnie ? Przedstawię Wam kilka pomysłów na nietypowe kotlety mielone i mam nadzieję, że te pomysły przypadną Wam do gustu. Bo taki zwykły kotlet w prosty sposób można wzbogacić jakimś dodatkiem i taki kotlet nabiera nowego smaku. Warto eksperymentować w kuchni i tu przy kotletach możemy pokombinować i nadać im nowej i smacznej odmiany.

 

Mielone w chlebie

 

Mielone nie muszą być nudne

400 g świeżej szynki wieprzowej
1/2 szk prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
kilka łyżek zimnej wody
kilka kromek chleba ( może być czerstwe )
2 jajka
olej do smażenia

Od kromek chleba odciąć skórki i pokroić miękisz w kostkę lub paseczki i położyć na talerzu.
Jajka rozbełtać na talerzu z odrobiną soli.
Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku i przełożyć je do miski.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz prażoną cebulkę i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy mięsnej formować kotlety, zanurzać je w jajku a następnie w pokrojonym chlebie.'
Formować kotlety uklepując aby chleb przywarł do mięsa.
Kłaść je na patelni z olejem i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
Te kotlety należy smażyć trochę dłużej niż zwykłe bo są grubsze.'
Podawać na gorąco bo wtedy są najlepsze a chleb fajnie chrupie.

 

Mielone z ciecierzycą

 

Mielone nie muszą być nudne

1 szk ugotowanej ciecierzycy
500 g łopatki wieprzowej
2 jajka
1 mała cebula
4 łyżki bułki tartej
1/2 szk wody
sól
pieprz

Mięso umyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule pokroić w kostkę, dodać do mięsa.
Następnie dosypać bułkę tartą, wlać wodę, wbić jajka a na koniec dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać masę mięsną.
Porcje masy nakładać na dłoń, rozpłaszczyć i na środek nałożyć po czubatej łyżce ciecierzycy.
Dokładnie zlepić masę aby ciecierzyca nie wystawała po za mięso i uformować kotlety.
Smażyć je na złoto brązowy kolor po kilka minut z każdej strony.
Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać na gorąco do ziemniaków i surówki.

 

Kotlety mielone z ryżem

 

Mielone nie muszą być nudne

1 saszetka ryżu basmati ( 100 g )
600 g łopatki wieprzowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
1/4 szk wody
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
płatki kukurydziane do panierowania

W osolonej wodzie ugotować ryż, odsączyć go i wystudzić.
Mięso umyć, cebule i czosnek obrać i także umyć.
Wystudzony ryż przełożyć do miski, do ryżu zmielić mięso, czosnek i cebulę.
Dodać wodę, bułkę tartą oraz kaszę, dodać jajka a także przyprawy i wymieszać masę.
Płatki kukurydziane wsypać do rozdrabniacza i zmielić je a potem przesypać do miski.
Na patelni rozgrzać olej, masę mięsną dzielić na porcje, panierować w rozdrobnionych płatkach i formować okrągłe kotlety.
Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony.
( Kotlety podałam z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą ).

 

Mielone z serkiem topionym

 

Mielone nie muszą być nudne

500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
200 g serka topionego ( użyłam Gouda )
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
150 g suchej bułki
2 szk mleka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku
bułka tarta do obtaczania kotletów
olej do smażenia

Bułkę namoczyć w mleku, po czym ją odcisnąć.
Mięso, serek, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mięsa.
Do zmielonych składników dodać jajka i przyprawy i wyrobić masę.
Formować okrągłe kotlety, panierować je bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawać np. z ziemniakami i dowolną surówką.

 

Szparagowe mielone

 

Mielone nie muszą być nudne

600 g łopatki wieprzowej
kilka szparagów ( użyłam bez główek )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
100 ml wody
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
mix chili Scotch Bonnet
Dodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Mięso umyć, pokroić i zmielić maszynką do mięsa.
Cebulę, czosnek i szparagi obrać, opłukać i również zmielić po czym zmielić też natkę pietruszki.
Do tych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę oraz przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Z masy mięsnej formować kulki i wrzucić je do naczynia z bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej, panierować, formować podłużne lub okrągłe kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.

 

Więcej pomysłów znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak