Farszem mogą być warzywa, kasza, grzyby itp.
Dziś zaproponuję :
Rolada wieprzowa faszerowana fasolką szparagową.
łopatka wieprzowa bez kości 1 kg
przyprawa do pieczeni wieprzowej 1 opakowanie
musztarda sarepska 2 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
czerwona papryka słodka mielona 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
listek laurowy 3 sztuki
tymianek świeży kilka gałązek
fasolka szparagowa zielona 3 garście
- Płat mięsa myjemy i osuszamy . Do miseczki wlewamy oliwę ,dodajemy musztardę , zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawę do pieczeni, mieszamy i smarujemy mięso ,przekładamy do naczynia ,dodajemy listek i gałązki tymianku i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Na drugi dzień fasolkę myjemy i przelewamy wrzątkiem .Następnie przekładamy do miski z lodowatą wodą .
- Mięso przekładamy na blat, układamy fasolkę ,zawijamy, roladę ściskamy sznurkiem.Zawijamy w folię aluminiową .
- Układamy w szklanym naczyniu ( lub na blaszkę ).
Pieczemy około 1,5 godziny w 200 stopniach ,następnie odwijamy z folii i 10 minut pieczemy z funkcją góra ,wtedy rolada ładnie się przyrumieni. - Roladę podajemy pokrojoną na plastry.