Smaczny i soczysty schab na kanapki.
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Składniki:
schab bez kości 1,5 kg
ząbek czosnku 5 szt
musztarda francuska 4 łyżki
sól
pieprz
majeranek
Sposób przygotowania:
Schab wymyć i osuszyć .
Za pomocą noża zrobić nacięcia w które powtykać ząbki czosnku.
Posmarować musztardą.
Posolić i popieprzyć.
Posypać majerankiem.
Zostawić na noc w lodówce.
Piec w rękawie około 80 minut w temp.180 stopni.
Rolada sprawdza się jako danie obiadowe a cienko pokrojona to znakomity dodatek do pieczywa.
Składniki:
boczek surowy kawałek około 1,5 kg
liść laurowy 3 sztuki
oraz :
orzechy włoskie 1 szklanka
musztarda 2 łyżki
majeranek 2 łyżki
sól
pieprz biały
oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Orzechy musimy bardzo drobno zmielić .
Do naczynia przesypać zmielone orzechy ,musztardę , sok z cytryny, dolać oliwę , sól i pieprz ,oraz majeranek , wszystko wymieszać .
Boczek posmarować połową nadzienia , i zwinąć ścisło dodatkowo roladę związać bawełnianym sznurkiem.
Posmarować drugą połową nadzienia,ułożyć listki laurowe, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny, następnie nagrzać piekarnik do 180 stopni .
Piec roladę około 1,5 godziny .