Zachęcam do przygotowywania mięs w piekarniku, nie tylko ze względu na wygodę, ale również ze względu na fakt że jest to zdrowsza forma od tych pieczonych na patelni. Mięso przygotowane w taki sposób jest kruche i soczyste.
Karkówkę czy schab przyrządzony w piekarniku można traktować również jako wędlinę na kanapki.
KARKÓWKA PIECZONA
1,5 kg karczku
2-3 ząbki czosnku
500 ml mleka 3,2%
4 łyżki majeranku
6 łyżek oleju rzepakowego
ok 3 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
Karczek oczyścić, umyć pod bieżąca zimną wodą i wytrzeć do ręcznika papierowego. Ułożyć na foli spożywczej, z każdej ze stron posmarować olejem rzepakowym, natrzeć majerankiem i obsypać solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany karczek zawinąć szczelnie we folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Mięso wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 1,5h. Upieczony schab zostawić w gorącym piekarniku na ok 1/2h (uchylić piekarnik).
SCHAB W MLEKU
1kg schabu bez kości
Ok 600ml mleka 3,2%
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki majeranku
Sól, pieprz do smaku
Ok 5-6 łyżek oleju rzepakowego
Schab oczyścić, umyć pod bieżąca zimną wodą i wytrzeć do ręcznika papierowego. Ułożyć na foli spożywczej, z każdej ze stron posmarować olejem rzepakowym, natrzeć majerankiem i obsypać solą i pieprzem. Tak przygotowany schab zawinąć szczelnie we folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Mięso wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 1,5h. Upieczony schab zostawić w gorącym piekarniku na ok 1/2h (uchylić piekarnik).
SCHAB Z PIEKARNIKA
1 kg schabu bez kości
liść laurowy
3 ziela angielskie
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Schab oczyścić, posypać z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażyć z obu stron, po czym podlać wodą i smażyć ok 30min.
Mięso przestudzić i pokroić w plasterki ok 1cm.
Schab przełożyć wraz z sosem do rękawa do pieczenia i piec ok 30 min w temp 180 st C.
GRILLOWANE UDKA
- 4-5 udek z kurczaka
- 100ml oleju
- 100ml sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryka do smaku
- oregano, szczypta soli
Udka oczyścić. Z sosu sojowego, oleju, musztardy, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw przygotować bejcę. Posmarować bejcą udka ze wszystkich stron i odstawić w naczyniu (jeśli bejca zostanie to wlać również resztę) na drugi dzień. Udka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 1 - 1.15h. Po upływie 1h, folię przedziurawić nożem i odchylić, podpiekać w piekarniku ok 15 min do przyrumienienia skórki.