Migdałowe ciasteczka.
Słodkie pachnące migdałami ciasteczka w wersji mini, dla całej rodziny .
Składniki:
mączka migdałowa 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
żółtko 1 sztuka
masło 50 gram
Sposób przygotowania:
mąki wymieszać dodać cukier ,
posiekać z masłem dodać żółtko ,wyrobić ciasto, zawinąć w folię i na 2 godziny schować do lodówki,
ciasto cienko rozwałkować ,wycinać foremką
przełożyć na blaszkę
piec w 190 stopniach 10 minut.
Anyżowe ciasteczka.
Mało słodkie z wyczuwalną nutą anyżu tak smakują te śliczne serduszka.
Składniki:
mąka 2 szklanki
żółtka 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
anyż 1,5 łyżeczki
masło 100 gram
po upieczeniu posypać mieszanką :
cynamon 1 łyżeczka plus anyż 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia :
Masło siekam z mąką ,wsypuję anyż i cukier
dodaję żółtka ,wyrabiam ciasto
schładzam 2 godziny w lodówce
następnie cienko rozwałkować , foremką wycinać serduszka
piec w 200 stopniach 7-10 minut
po upieczeniu posypać cynamonem zmieszanym z anyżem.
Kruche serduszka z marmoladą z czarnej porzeczki.
Tradycyjne kruche ciasteczka przekładane marmoladą z czarnej porzeczki .
Składniki:
1 szklanka mąki
150 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
oraz:
marmolada
cukier puder
Ciasto kruche:
składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta,zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ( 1 godz.)
Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać serduszka.
W połowie ciastek wykroić mniejsze serca.
Piec w 200 stopniach 10 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka bez otworów posmarować marmoladą i przykryć drugim ciastem .
Posypać cukrem pudrem.