♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Cytrynowy sernik z figą.
ciasto kruche :
masło 100 gram
żółtko jaja 2 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
masa sernikowa:
twaróg trzykrotnie zmielony 300 gram
cukier puder 3 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
śmietana kremówka 140 ml.
jajka 2 duże sztuki
cytryna 2 sztuki
1. ciasto kruche :
Masło posiekać z mąką dodać żółtka oraz cukier, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
Foremki o średnicy 15 cm.wylepiać ciastem( dno i boki ), podpiec 12 minut w 180 stopniach.
2. masa sernikowa:
przełożyć do miski twaróg, dodać cukier, jajka, wlać śmietanę, wsypać mąkę, cytrynę wyparzyć ,otrzeć skórkę ,wycisnąć sok, wymieszać tylko do połączenia się składników.Masę przelać do foremek ,figi pokroić na plastry ,ułożyć na masie ,piec w 160 stopniach 30 minut ( góra - dół).
3. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia ,następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc .
SMACZNEGO !!!
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Babeczki sernikowe z jeżyną.
babeczki - na zewnątrz ciasto kruche a w środku kryje się masa sernikowa, dodatkowo dodałam sezonowe owoce - jeżyny. Pyszny deser :) Polecam sprawdzony przepis!
ciasto kruche :
masło 100 gram
żółtko jaja 2 sztuki
mąka 1,5 szklanki
lodowata woda 2 łyżki
środek babeczek :
twaróg trzykrotnie zmielony 250 gram
cukier puder 3 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
śmietana kremówka 125 ml.
jajka 2 sztuki
dodatkowo jeżyny
kruche babeczki:
Masło posiekać z mąką dodać żółtka oraz lodowatą wodę, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
Foremki wylepiać ciastem, podpiec 8 minut w 180 stopniach.
Środek babeczek :
przełożyć do miski twaróg, dodać cukier, jajka, wlać śmietanę, wsypać mąkę, wymieszać tylko do połączenia sie składników.
na podpieczone babeczki wlewać masę serową i ponownie piec w 160 stopniach 25-30 minut
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, udekorować jeżynami.