Miód cenne bogactwo witamin i wartości odżywczych a także ma działa lecznicze. Dlatego w każdym domu powinien znajdować się jeden słoik miodu. Zawartość witamin w miodzie takich jak : A , B1 , B2 , B6 , B12 a także witaminy C wzmacnia nasz organizm. Miód także możemy zastosować w kuchni podczas różnego rodzaju wypieków od ciasteczek do tortów , różnego rodzaju mięso zamarynować a także jako składnik marynat na grilla .
Rodzaje miodów :
I ) nektarowe
II ) spadziowe
III ) nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe
Miód w walce z przeziębieniem
Napój mleczny
Składniki :
mleko 3,2% 1 szklanka
ząbek czosnku 1
miód 1 łyżka
Wykonanie :
Należy zagotować mleko . Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę miodu. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę zamieszać i odstawić na 5 minut.
Miód z cebulą na kaszel
Składniki:
5 dużych cebul
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka cukru
Wykonanie:
Do większego garnka dajemy pokroją na mniejsze kawałki cebulę zasypujemy cukrem i górę smarujemy rozpuszczonym miodem . Całość zostawiamy na całą noc .Syrop pijemy 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.
Właściwości lecznicze miodu :
- miód ma działanie bakteriobójcze
- wzmacnia pracę serca
- przyspiesza goje się mniejszych i większych ran
- wspomaga walkę z przeziębieniem
- obniża ciśnienie
Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem miodu
Kaczka z gruszkami i jabłkami
Składniki :
• kaczka 1
• jabłka 2
• gruszki 2
• miód 1 łyżka
• tymianek
• majeranek Prymat
• masło 1 łyżka
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• słodka papryka Prymat
Wykonanie :
Kaczkę oczyszczamy osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem , majerankiem oraz papryką słodką. Jabłka i gruszki umyć oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać z 1 łyżką miodu , tymiankiem oraz majerankiem. Kaczkę nafaszerować jabłkami i gruszkami. Gotową kaczkę należy ułożyć na tacce i polać stopniowo masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1.5 godziny. Kaczkę polewać sosem podczas pieczenia.
Ciasto miodowe z owocami
Składniki na biszkopt :
• jajka 5
• mąka pszenna 1 szklanka
• cukier kryształ 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
ciasto miodowe :
• mąka pszenna 40 dag
• margaryna 10 dag
• miód płynny 3 łyżki
• soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
• kwaśna śmietana 1 łyżeczka
• cukier kryształ 3 łyżki
• jajko 1
masa truskawkowa :
• serek homogenizowany 4 opakowania (150 g)
• galaretka truskawkowa 2
masa śmietankowa :
• śmietana kremówka 1/2 l
• żelatyna 3 łyżeczki
• cukier puder 1 łyżka
dodatki :
• biszkopty okrągłe 1 duża paczka
• galaretka truskawkowa 2
• maliny 30 dag
• winogrona białe 30 dag
• dżem truskawkowy 1/2 słoika
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywno . Następnie powoli dodajemy cukier . Później dodajemy żółtka i ubijamy dalej . Proszek do pieczenia delikatnie mieszamy z mąką i dodajemy do masy . Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na posmarowaną formę do ciasta . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni .
Wykonanie ciasta miodowego :
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i delikatnie razem na początku mieszamy całość. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto . Gotowe zagniecione ciasto dajemy na wysmarowaną formę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wykonanie masy truskawkowej :
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody .Gotowe galaretki odstawiamy do stężenia się . Do tężejących galaretek dodajemy serki homogenizowane i dobrze całość wymieszać . Następnie odstawić do lodówki na 20 minut. Na biszkopt dajemy masę truskawkową . Na masę truskawkową dajemy rządek biszkopt następnie jeden rządek winogrona .Te czynności powtarzamy na całym placku. I na koniec delikatnie smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy plackiem miodowym .
Wykonanie masy śmietankowej :
Żelatynę rozpuszczamy w 25 ml wody . Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i lekko całość mieszamy .Na ciasto miodowe dajemy masę śmietankową i układamy maliny i winogrona. Następnie górę placka zalewamy już tężejącą się galaretką . Placek wstawiamy do lodówki do lepszego stężenia się galaretek i mas .