Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Miód najlepszym lekarstwem

Miód to nie tylko domowy lek na przeziębienie ale świetnie pasuje do przygotowywanych potraw między innym ciast , deserów , mięsa a także różnego rodzaju marynat.

Miód cenne bogactwo witamin i wartości odżywczych a także ma działa lecznicze. Dlatego w każdym domu powinien znajdować się jeden słoik miodu. Zawartość witamin w miodzie takich jak : A , B1 , B2 , B6 , B12 a także witaminy C wzmacnia nasz organizm. Miód także możemy zastosować w kuchni podczas różnego rodzaju wypieków od ciasteczek do tortów , różnego rodzaju mięso zamarynować a także jako składnik marynat  na grilla .

 

 

Rodzaje miodów :

I ) nektarowe

II ) spadziowe

III ) nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe

Miód w walce z przeziębieniem

Napój mleczny

Składniki :

mleko 3,2% 1 szklanka

ząbek czosnku 1

miód 1 łyżka

Wykonanie :

Należy zagotować mleko . Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę miodu. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę zamieszać i odstawić na 5 minut.

Miód z cebulą na kaszel

Składniki:

5 dużych cebul

2 łyżki miodu

1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:

Do większego garnka dajemy pokroją na mniejsze kawałki cebulę zasypujemy cukrem i górę smarujemy rozpuszczonym miodem . Całość zostawiamy na całą noc .Syrop pijemy 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.

Właściwości lecznicze miodu :

- miód ma działanie bakteriobójcze

- wzmacnia pracę serca

- przyspiesza goje się mniejszych i większych ran

- wspomaga walkę z przeziębieniem

- obniża ciśnienie

Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem miodu 

Kaczka z gruszkami i jabłkami

Miód najlepszym lekarstwem

Składniki :

• kaczka 1
• jabłka 2
• gruszki 2
• miód 1 łyżka
• tymianek
• majeranek Prymat
• masło 1 łyżka
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• słodka papryka Prymat

Wykonanie :
Kaczkę oczyszczamy osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem , majerankiem oraz papryką słodką. Jabłka i gruszki umyć oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać z 1 łyżką miodu , tymiankiem oraz majerankiem. Kaczkę nafaszerować jabłkami i gruszkami. Gotową kaczkę należy ułożyć na tacce i polać stopniowo masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1.5 godziny. Kaczkę polewać sosem podczas pieczenia.

Ciasto miodowe z owocami

Miód najlepszym lekarstwem

Składniki na biszkopt :

• jajka 5
• mąka pszenna 1 szklanka
• cukier kryształ 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

ciasto  miodowe :
• mąka pszenna 40 dag
• margaryna 10 dag
• miód płynny 3 łyżki
• soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
• kwaśna śmietana 1 łyżeczka
• cukier kryształ 3 łyżki
• jajko 1

masa truskawkowa :
• serek homogenizowany 4 opakowania (150 g)
• galaretka truskawkowa 2

masa śmietankowa :
• śmietana kremówka 1/2 l
• żelatyna 3 łyżeczki
• cukier puder 1 łyżka

dodatki :
• biszkopty okrągłe 1 duża paczka
• galaretka truskawkowa 2
• maliny 30 dag
• winogrona białe 30 dag
• dżem truskawkowy 1/2 słoika

Wykonanie :

Białka ubijamy na sztywno . Następnie powoli dodajemy cukier . Później dodajemy żółtka i ubijamy dalej . Proszek do pieczenia delikatnie mieszamy z mąką i dodajemy do masy . Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na posmarowaną formę do ciasta . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni .

Wykonanie ciasta miodowego :
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i delikatnie razem na początku mieszamy całość. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto . Gotowe zagniecione ciasto dajemy na wysmarowaną formę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie masy truskawkowej :
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody .Gotowe galaretki odstawiamy do stężenia się . Do tężejących galaretek dodajemy serki homogenizowane i dobrze całość wymieszać . Następnie odstawić do lodówki na 20 minut. Na biszkopt dajemy masę truskawkową . Na masę truskawkową dajemy rządek biszkopt następnie jeden rządek winogrona .Te czynności powtarzamy na całym placku. I na koniec delikatnie smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy plackiem miodowym .

Wykonanie masy śmietankowej :
Żelatynę rozpuszczamy w 25 ml wody . Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i lekko całość mieszamy .Na ciasto miodowe dajemy masę śmietankową i układamy maliny i winogrona. Następnie górę placka zalewamy już tężejącą się galaretką . Placek wstawiamy do lodówki do lepszego stężenia się galaretek i mas .

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak