Nazywany mniszkiem lekarskim, mleczem czy nawet majem. Z tych żółtych kwiatów można zrobić bardzo zdrowy i pyszny miód.
W maju jest sezon na mniszek lekarski, warto znaleźć czas i przygotować z niego pyszny i zdrowy miód ( syrop ). Kwiaty szybko przekwitają i odfruwają w postaci dmuchawców, niekorzystny dla tych kwiatów jest również deszcz, trzeba więc się śpieszyć. Najpierw zaczynamy od zerwania określonej ilości kwiatów, najlepiej robić to na pewnej łące, z dala od ruchliwych dróg i ważne, żeby była z dala od pryskanych różnymi chemikaliami pól. Później z kwiatów pozbywamy się robaczków. Mniszek najlepiej jest zrywać w słoneczny dzień.
Gotujemy tak długo jak gęsty chcemy mieć miód, ja gotuję około 2 godziny ponieważ chcę, żeby był gesty, robi on się wówczas taki ciemny, ale często spotykam się z bardzo jasnym miodem.
Właściwości tego pysznego miodu:
- łagodzi kaszel
- działa przeciwzapalnie
- zawiera witaminę A, C i D, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy i kostny
- dzięki witaminom z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy
- zawiera minerały: potas, krzem, magnez i żelazo, które odpowiadają za nasz układ nerwowy, odpornościowy i pokarmowy
- zawiera kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na naszą skórę
- zawarty w nim kwas cykoriowy poprawia przemianę materii
- działa również przeciw gorączkowo
Tutaj przedstawię Wam przepis na miód:
Nie wymaga dużo pracy, a możemy cieszyć się smakiem pysznego. Ma też dużo zalet i jest bardzo zdrowy. Polecam.
Składniki:
400 główek mniszka lekarskiego ( mleczu )
1 kg cukru
2 cytryny
1 litr zimnej wody
Wykonanie:
1. Zrywamy 400 główek mniszka lekarskiego, następnie rozkładamy w słonecznym miejscu na kilkanaście minut. Od czasu do czasu potrząsamy żeby pozbyć się robaczków.
2. Następnie mniszek przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 15 minut od zagotowania. Odstawiamy na 24 godziny.
3. Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito. Do przecedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
4. Gotujemy do zgęstnienia syropu często mieszając, ja gotowałam 2 godziny.
5. Gorący syrop przelewamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy.
6. Smacznego.
Przedstawię Wam również przepisy-desery z wykorzystaniem miodu z mniszka:
Kasza kuskus z bakaliami.
Taka kasza to dobre rozwiązanie na zdrową przekąskę. Jest bardzo sycąca i pełna bakali. Do przygotowania dosłownie w 15 minut. Idealna na podwieczorek.
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
1 szklanka mleka
pół szklanki rodzynek
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki berberysu suszonego
miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego do smaku
Wykonanie:
1. Kaszę i wiórki kokosowe wsypujemy do miski. Mleko zagotowujemy, następnie zalewamy nim kaszę i przykrywamy talerzem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia kaszy i wchłonięcia przez nią całego mleka.
2. Następnie do kaszy dodajemy miód i pozostałe bakalie, następnie dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowana kasza jest gotowa do podania.
4. Życzę smacznego.
Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka.
Polecam pyszne naleśniki na deser. Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 pełna szklanka mąki tortowej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
cukier do smaku
Mus:
40 dag rabarbaru
syrop z mniszka lekarskiego do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop z mniszka lekarskiego do polania
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.
3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.
4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.
6. Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji