Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego.

Nazywany mniszkiem lekarskim, mleczem czy nawet majem. Z tych żółtych kwiatów można zrobić bardzo zdrowy i pyszny miód.

Nazywany mniszkiem lekarskim, mleczem czy nawet majem. Z tych żółtych kwiatów można zrobić bardzo zdrowy i pyszny miód.

W maju jest sezon na mniszek lekarski, warto znaleźć czas i przygotować z niego pyszny i zdrowy miód ( syrop ). Kwiaty szybko przekwitają i odfruwają w postaci dmuchawców, niekorzystny dla tych kwiatów jest również deszcz, trzeba więc się śpieszyć. Najpierw zaczynamy od zerwania określonej ilości kwiatów, najlepiej robić to na pewnej łące, z dala od ruchliwych dróg i ważne, żeby była z dala od pryskanych różnymi chemikaliami pól. Później z kwiatów pozbywamy się robaczków. Mniszek najlepiej jest zrywać w słoneczny dzień.

Gotujemy tak długo jak gęsty chcemy mieć miód, ja gotuję około 2 godziny ponieważ chcę, żeby był gesty, robi on się wówczas taki ciemny, ale często spotykam się z bardzo jasnym miodem.


Właściwości tego pysznego miodu:

- łagodzi kaszel

- działa przeciwzapalnie

- zawiera witaminę A, C i D, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy i kostny

- dzięki witaminom z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy

- zawiera minerały: potas, krzem, magnez i żelazo, które odpowiadają za nasz układ nerwowy, odpornościowy i pokarmowy

- zawiera kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na naszą skórę

- zawarty w nim kwas cykoriowy poprawia przemianę materii

- działa również przeciw gorączkowo

 

Tutaj przedstawię Wam przepis na miód:


Nie wymaga dużo pracy, a możemy cieszyć się smakiem pysznego. Ma też dużo zalet i jest bardzo zdrowy. Polecam.


Składniki:


400 główek mniszka lekarskiego ( mleczu )

1 kg cukru

2 cytryny

1 litr zimnej wody


Wykonanie:


1. Zrywamy 400 główek mniszka lekarskiego, następnie rozkładamy w słonecznym miejscu na kilkanaście minut. Od czasu do czasu potrząsamy żeby pozbyć się robaczków.

2. Następnie mniszek przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 15 minut od zagotowania. Odstawiamy na 24 godziny.

3. Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito. Do przecedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.

4. Gotujemy do zgęstnienia syropu często mieszając, ja gotowałam 2 godziny.

5. Gorący syrop przelewamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy.

6. Smacznego.

Miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego.

 

Przedstawię Wam również przepisy-desery z wykorzystaniem miodu z mniszka:


 Kasza kuskus z bakaliami.

Taka kasza to dobre rozwiązanie na zdrową przekąskę. Jest bardzo sycąca i pełna bakali. Do przygotowania dosłownie w 15 minut. Idealna na podwieczorek.

Miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego.

 

Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus

1 szklanka mleka

pół szklanki rodzynek

4 łyżki wiórek kokosowych

2 łyżki berberysu suszonego

miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego do smaku


Wykonanie:


1. Kaszę i wiórki kokosowe wsypujemy do miski. Mleko zagotowujemy, następnie zalewamy nim kaszę i przykrywamy talerzem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia kaszy i wchłonięcia przez nią całego mleka.


2. Następnie do kaszy dodajemy miód i pozostałe bakalie, następnie dokładnie mieszamy.


3. Tak przygotowana kasza jest gotowa do podania.


4. Życzę smacznego.

 

Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka.
Polecam pyszne naleśniki na deser. Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz.

Miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego.

 

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 pełna szklanka mąki tortowej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
cukier do smaku

Mus:
40 dag rabarbaru
syrop z mniszka lekarskiego do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop z mniszka lekarskiego do polania

Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i studzimy.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.

3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.

4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.

6. Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

anka1988 11.05.2017 21:11
mam w planach zbierac mlecze na nasz ulubiony syropek do herbatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak