Żeberka dają nieograniczone możliwości. Można przygotować je z delikatnym sosem, innym zaś razem z warzywami, duszone lub pieczone. Tym razem przedstawiamy pomysł na żeberka wieprzowe na dziko. Smaczny efekt – gwarantowany!
Duszone żeberka wieprzowe na dziko
Składniki dla 4 osób:
1 kg wieprzowych żeberek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 seler naciowy
1 marchew
Natka pietruszki
Mąka pszenna do oprószenia mięsa
1 l Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka Kaparów Smak
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka śmietany 18%
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Olej rzepakowy
200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
Marynata:
1 op. Przyprawy do dziczyzny Prymat
1 łyżka octu winnego
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat